America's Cup aktualnosti

Vrijeme zna biti veliki neprijatelj događanjima vezanim uz America's Cup, tako da su veljača i prva polovica ožujka bile užurbane s primjetnim povećanjem intenziteta aktivnosti posvuda.

 

AC37 Orient Express Racing Team 

Zima na sjevernoj hemisferi bila je hladna i nepredvidiva, dok se Novi Zeland suočio s lošim ljetom s kišom i olujama. Bez obzira na to, brojni su sati na vodi nagomilani diljem svijeta, tri nova AC40 su puštena u pogon, a Emirates Team New Zealand sudjelovao je u testiranju urtke s dvije jurilice. Donismo vam pregled događanja u ovom ciklusu America's Cupa...

 

Orient Express Racing Team

Početkom veljače objavljeno je da se Francuzi vraćaju u America’s Cup s momčadi Orient Expressa koju predvode Stéphan Kandler i Bruno Dubois. Tim će kupiti cijeli dizajnerski paket od Emirates Team New Zealand, a Quentin Delapierre biti će skiper, Thierry Douillard će biti trener dok će Franck Cammas biti savjetnik i koordinator posade. Benjamin Muyl imenovan je glavnim dizajnerom uz Antoinea Carraza kao tehničkog direktora. Tim Orient Expressa bit će operativan u Barceloni u ljeto 2023. s AC40 izrađenim u McConaghy'su.

 

NYYC American Magic

Izvršeno je rastavljanje "Patriota", poznatog American Magica AC75 izvedenog iz AC36. Pretposljednjeg dana plovidbe, znatno modificirani postizao je brzinu od 50 čvorova na bear-awayima, a onda je 5. veljače, prešavši preko 100 nautičkih milja, dočekan natrag u bazi s crvenim, bijelim i plavim dimnim bakljama, budući da je tim preuzeo svoj prvi novi AC40 "America" prije porinuća i prvog isplovljavanja tek početkom ožujka. Momčad koja je u velikom usponu, njihova je zima u Pensacola Bayu bila vrlo produktivna, stoga je momčad prepuna samopouzda, a sada se jednim okom baca na logistički dio oko prelaska u Barcelonu ovog ljeta.

 

INEOS Britanija

Težak početak mjeseca za Britance s prevrtanjem i okretanjem njihovog prototipa LEQ12 'T6' 8. veljače uzrokovalo je veliku štetu. "INEOS-ov skok" je ipak bio brz, s gotovo trenutnim lansiranjem 15. veljače timskog AC40 "Athena" koji je bio u spremištu od listopada dok je koncentracija bila na T6. S nevjerojatnim talentom koji treba sagorjeti i ogromnim resursima posvuda, posada INEOS Britannia jedva je dočekala lansiranje "Athene" i testiranje oko zaljeva Palma. Dobra strana za T6 bila je to što je trebao biti podvrgnut opsežnoj nadogradnji neposredno prije prevrtanja, tako da je svaki poremećaj u programu bio ublažen.

 

Emirates tim Novi Zeland

Iza Emirates Team New Zealand je mjesec dana testiranja plovidbe na dva broda, dok nastavljaju svojim putem prema AC37. Pridošlice Liv Mackay i Leo Takahashi u One-Design AC40 pod vodstvom Josha Juniora pogurani su prema etabliranim kormilarima Nathanu Outteridgeau i Peteu Burlingu u timskom LEQ12 na utrkama na kratkim stazama, kako bi uz  njihovo iskustvo upili što više znanja. Novi raspored glavnog jedra na LEQ12 plus neke preinake foila bili su izloženbi testiranu od strane tima, dok je najava da će "Te Rehutai", timski pobjednik AC36, vrlo brzo biti ponovo vani u zaljevu Hauraki u Aucklandu.

 

Luna Rossa Prada Pirelli

Talijani nastavljaju impresionirati, trenirajući iz Cagliarija na Sardiniji na svom LEQ12, jedriličarski tim izgleda najsigurnije na i samouvjereni su u svom razvojnom programu koji je doživio nekoliko nadogradnji do veljače. Marco Gradoni i Ruggero Tita uživali su dobivenom vrmenu koje su dobili na čelu momčadi, s lakoćom mijenjajući Francesca Brunija i Jimmyja Spithilla. Na kratkim stazama, Talijani su izgledali moćno s dinamitnom tehnikom i upravljanjem brodom. U veljači je tim vodio kamp za obuku za nadolazeću generaciju klase Youth & Women, jedreći na Persico 69F i preuzeti će svoj prvi AC40 u ožujku 2023. Challenger na kojega će svakako trebati obratiti pažnju.

 

Alinghi Red Bull Racing

Petnaestog veljače dogodio se važan trenutak za America's Cup s porinućem i prvim jedrenjem AC40 Alinghi Red Bull Racinga koji je postao prva momčad koja je jedrila u novoj klasi u Barceloni. U međuvremenu se BoatZero vratio u spremište radi značajnih modifikacija palube kako bi smanjio broj posade s jedanaest na osam i uveo aerociklore u kombinaciju koja se pojavila početkom ožujka, ali ono što smo vidjeli bila je promjena u jedriličarskom timu, kada su oni preuzeli odgovornost AC40 je gotovo odmah "poletio". Samo šest dana kasnije, 21. veljače, Švicarci su se pridružili klubu prevrtanja dok su jedriličari pokušavali sve jače i jače pronaći granice AC40, koji je u jednom trenu popustio na rotaciji. Budući da su smješteni na mjestu događaja, visoko usredotočeni i staloženi Švicarci svakim mjesecom izgledaju sve bolje i bolje.

 

Nautica portal