Dame koje su obilježile ovogodišnji Vendée Globe

Tri su dame obilježile ovogodišnji Vendée Globe - Clarisse Crèmer, Pip Hare i Sam Davies, dvije svojim rezultatima, a treća, Sam Davies, svojom odlučnošću u ispunjenju svog humanitarnog cilja.

 Clarisse Cremer Vendée Globe

 
Clarisse Crèmer

Clarisse Crèmer obilježila je ovogodišnji Vendée Globe završivši ga u vermenu od 87 dana, 2 sata i 24 minute, čime je oborila dosadašnji, 21-godišnji, rekord kojega je držala Ellen MacArthur s Vendée Globea 2000.-2001., kada je regatu završila u roku od 94 dana. Nakon izvrsnog odjedrene regate, Clarissa je primila čestitku i Ellen McArthur, u kojoj joj je čestitala uz veliki Bravo! Clarissa je osvojila mnoštvo obožavatelja svojim optimističnim, pozitivnim videozapisima, iako je također iskreno govorila o svojim sumnjama i strahovima, posebice u ranoj fazi regate. Međutim, samopouzdanje joj je raslo tijekom cijele regate, jedreći pri tome i s valovima većim od 6 metara i vjetrovima preko 40 čvorova, a svoj osobni strah svladavala je dvaput se popevši na jarbol pri povratku u Atlantik.
"Naučila sam isključiti mozak, nastaviti napredovati, jesti, spavati i paziti na sebe", objasnila je. U svom istupu nakon finiša, istaknula je da je ovo bila regata u kojoj su ravnopravno sudjelovala oba spola i naglasila da su svi na moru samo skiperi bez obzira radi li se o muškom ili ženskom spolu
Sada, kao najbrža žena koja je ikad završila Vendée Globe regatu, pridružila se legendama Vendée Globea.

 

Pip Hare Vendée Globe 

Pip Hare

Sudjelovanje i završetak Vendée Globea za Pip Hare značio je ostvarenje životnog sna. Bila je to ispunjena ambicija u koju je Pip uložila svoje srce i dušu, a završetak je bio erupcija emocija i zasluženog slavlja. Vendée Globe završila je na 19. poziciji, s vremenom od 95d 11h. Ploveći na jedrilici Medallia, drugim najstarijim brodom u floti, 21-godišnjim bivšim Superbigouom koji je izgradio Bernard Stamm, završila je nekoliko sati iza dva najbliža foilera (La Fabrique, Alana Rourea, na 17. i Time for Ocean, Stéphane le Diraisona, na na 18. mjestu).

Pip Hare je tek osma skiperica koja je ikad završila Vendée Globe (od kojih su četiri Engleskinje). Njen osnovni izazov je i cilj je bio u pokušaju svladavanja rekorda Ellen MacArthur od 94 dana. Na njenu žalost, svega jedan dan dijelio ju je od tog uspjeha, no s druge trane, Clarisse Crèmer ljestvicu je podigla znatno više, odnosno na 87 dana. Pip je postala jedna od istaknutih skipera ovogodišnjeg Vendée Globea zahvaljujući i svojim otvorenim, iskrenim i često vrlo smiješnim video zapisima u kojima je publici iskreno komunicirala svoje vrhunce i padove tijekom ove najveće jedriličarske regate na svijetu, posebice je osvojila srca svojih kolega i javnosti nakon uspješne zamjene kormila tijekom plovidbe na Južnom oceanu, čime je također potvrdila i svoje mjesto među legendama ove regate.

 

Sam Davies Vendée Globe

Sam Davies

Sam Davies nažalost nije završila regatu. Naime Daviesina IMOCA 60 Initiatives Coeur početkom prosinca sudarila se s plutajućim objektom, čime je njezina regata završila. Nakon incidenta uplovila je u Cape Town kako bi popravila svou jedrilicu, a to ju je diskvalificiralo od daljnjeg sudjelovanja na Vendée Globeu.

No, njen nastup na Vendée Globe uvijek je imao dva cilja: jedan, biti konkurentan - a ona je konkurentna i tehnički vrhhunska skiperica; a drugi, humanitaran, odnsono prikupiti novac i osvijestiti spoznaju o svojoj dobrotvornoj organizaciji koja financira operacije spašavanja srca djeci šrirom svijeta u zemljama u razvoju.

Zbog svog iznimnog angažmana, znanja i sposobnosti za Sam Davies ovo je bio savršen model prikupljanja sredstvava - lajkovi i dijeljenja na njezinoj stranici na društvenim mrežama generirali su znatna financijska sredstva, no s ranim prekidom regate mogućnosti prikupljanja sredstava prerano su stale. Ipak, Sam je odlučila je nastaviti svoju plovidbu, dovršivši je svojom popravljenom jedrilicom uspravo s ciljem nastavka prikupljanja donacija i prezentiranja „Initiatives Coeur“ projekta, mada je u trenucima neposredno nakon incidenta sebe već vidjela kako se umirovljuje od natjecanja i posvećuje samo svojoj obitelji. Srećom, nakon 24 sata pribrala se i promijenila svoje mišljenje. Kroz svoj hmanitarni cilj pronašla je snagu i inspiraciju za završetak plovidbe.
S obzirom da je nakon odluke o nastavku plovidbe pred njom još bilo tri četvrtine plovidbe do konačnog cilja, te su joj predstojala suočavanja i borbe sa samoćom, problemima s jedrilicom, trebala je veliku dozu energije, kojom joj je ispunjavala njena plemenita misija.

Sam Davies plovila je s ciljem zatvaranja tog magičnog kruga Vendée Globea, a svojim zalaganjem i hrabrosti skupila je dovoljno sredstava za 102 operacije dječjih srca te je time, unatoč prekidu natjecateljskog dijela regate, ispunila svoj cilj.

 

Nautica portal