36. America's Cup - pala konačna odluka?

Peti dan 36. America's Cupa bio je bez sumnje najnapetiji od svih dosadašnjih. Nakon utrka prethodnih dana odlučenih 5 minuta nakon starta, danas je Emirates Team New Zealand neočekivanim obratima poveo rezultatom 5:3.

America's Cup Day 5

Foto: ACE/Studio Borlenghi

Nakon jučerašnjeg dana bez utrka, obje su momčadi imale po tri pobjede, a pritisak sa svakim novim danom konstatno raste, pa mentalna igra postaje sve intenzivnija. Za svakog od jedanaest članova tima na svakoj od dvaju jedrilica nužna je maksimalna koncentracija i zadržavanje hladnokrvnosti pod ekstremnim pritiskom.

Najbolje je to opisao kormilar Emirates Team New Zealanda, Peter Burling, prije napuštanja pristaništa: „Svaki dan je važan i svaka utrka je nevjerojatno važna - vrlo je tijesno i učimo u svakom plovu. Dakle, zapravo se radi o izlasku na utrku i izvršavanju onoga što smo naučili.". Natjecatelji i treneri, gledatelji i navijači - svi osjećaju napetost. Ovo je uostalom, najteže osvojiva nagrada u jedrenju, America's Cup nije za one slabog srca. Po prvi puta u ovogodišnjem America's Cupu obje utrke zabilježile su promjene u vodstvu. Nestabilni i lagani vjetrovi imali su veliku ulogu u promjenama vodstva jer je bolje korištenje foilova napravilo razliku od puta u pobjedu do konačnog gubitka.

Jedrilo se po laganom vjetru 9-12 čvorova, a Emirates Team New Zealand u prvom plovu bio je brži za svega 58 sekundi, dok je ta razlika u drugom bila puno veća, odnosno iznosila je 3:55 minuta. 

America's Cup Day 5

S rezultatom 5:3 sutra je možebitno ključan dan. Nameće se pitanje hoće li Kiwiji zadržati zamah i ponovno pobijediti ili će Talijani uzvratiti udarac i gurnuti utrku u sedmi dan? No to ćemo doznati za manje od 24 sata!

Nautica portal