18. međunarodna riječka regata RU jedrilica

images


Tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica ove godine postaje „punoljetna“. U svojem 18. izdanju održat će se u subotu, 17.3 i nedjelju 18.3. na Gatu Karoline riječke. images Tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica ove godine postaje „punoljetna“. U svojem 18. izdanju održat će se u subotu, 17.03 i nedjelju 18.03. na Gatu Karoline riječke. Za regatu je prijavljeno 16 natjecatelja među kojima svi najbolji hrvatski jedriličari u klasi One Metre, te gosti iz Mađarske i Španjolske. Regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.

Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke u subotu, 17.03. od 12:00 - 17:00 sati i u nedjelju, 18.03. od 10:00 - 15:00 sati, a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja.

Hrvatski jedriličari zadnjih godina postižu izvrsne rezultate u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama, te s pravom možemo reći da je Hrvatska u klasi IOM u samom svjetskom vrhu. Zvonko Jelačić iz JK Zenta, Split osvojio je naslov Svjetskog prvaka 2009, dok je aktualni Europski prvak Marko Matić iz JK Trogir, Trogir.

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.

Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica koja će ove godine doživjeti svoje 18. izdanje. Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 17 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

Ipak, tradicija koju ova regata zadržava je nešto po čemu će riječka regata uvijek biti posebna. U dosadašnjih 17 regata na riječkoj regati je sudjelovalo 105 jedriličara iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Velike Britanije.

Klasa IOM (Intrenational One Metre) je najrasprostranjenija međunarodna klasa radio upravljanih jedrilica u svijetu. Prva pravila klase izdana su 1988. godine. U svijetu ima oko 15 000 vlasnika radio upravljanih jedrilica klase "One Metre", a u Hrvatskoj ih je na rang-ljestvici trenutno rangirano 33.

Glavne značajke klase su:

• duljina trupa preko svega od 1000 mm, • najveći gaz iznosi 420 mm,

• masa balasta od 2.2 do 2.5 kg,

• istisnina veća od 4.0 kg,

• točno određeni popis dozvoljene opreme,

• jeftini materijali izrade cijelog modela, trup mora biti izrađen od staklom ojačane plastične smole ili drva. "Egzotični" materijali karbon, kevlar i sl. mogu se koristiti samo za izradu peraje i kormila. Jarbol i bumovi moraju biti izrađeni od aluminija ili drva.

• uporaba samo 3 snasti točno propisanih dimenzija,

• uporaba samo dvije radio upravljane funkcije – jedna za kontrolu kormila i druga za kontrolu škota glavnog i prednjeg jedra.

Rezultati regate i fotografije bit će dostuni na www.scor.hr/rijeka, gdje su već dostupni sve rezultati i fotografije svih 17 dosasašnjih riječkih regata RU jedrilica.

Popis do sada prijavljenih natjecatelja:
Komentirati možete u temi.