"Fiumanku" virtualno jedri već 3000 jedriličara

images


Čak 3000 jedriličara iz cijelog svijeta već jedri Fiumanku – poznata riječka jedriličarska regata već tri godine ima i svoje virtualno izdanje. images Čak 3000 jedriličara iz cijelog svijeta već jedri Fiumanku – poznata riječka jedriličarska regata već tri godine ima i svoje virtualno izdanje. Iako se dosad Virtualna Fiumanka »jedrila« tijekom održavanja one prave, ove je godine počela još polovicom travnja i na iznenađenje organizatora izazvala veliko zanimanje virtualnih jedriličara iz cijelog svijeta.

– Ove godine po prvi put zakupljen je server te je Virtualna Fiumanka krenula 15. travnja s regatavanjem 24 sata dnevno u virtualnom svijetu. Odaziv je na opće iznenađenje izuzetan. U petnaestak dana u rezultatima se poredalo preko 1700 jedriličara iz cijelog svijeta, što nam je zadalo i one ugodne probleme potrebe za proširivanjem memorije servera kako bi svi zainteresirani mogli sudjelovati. Izrađene su mape, odnosno kursevi kojima se jedri, a koji podsjećaju na Rijeku i Fiumanku. U svakoj pojedinoj regati koja traje dvadesetak minuta može sudjelovati maksimalno 20 jedriličara i 5 gledatelja, a nakon regate slijedi borba za uključenje u novu. Regate se boduju, prvo mjesto dobiva 20 bodova, za poslijednje 1 bod, objasnio je predsjednik tima »Fiumanke« Davor Perović .

Prva Virtualna Fiumanka počela je prije tri godine unutar regate Fiumanka u suorganizaciji s Nautica portalom. Prve godine »vozila« se dan prije velike Fiumanke na 10 kompjutera ustupljenih za tu svrhu od tvrtke Ventex u prostorima Terminala i tada je sudjelovalo 20 jedriličara koji su se okušali u virtualnom jedrenju. Godinu kasnije, Virtualna Fiumanka jedrila se online i preko LAN mreže, također dan prije velike Fiumanke i okupila je stotinjak zainteresiranih te se pokazala kao neizostavni dio riječke regate.

Ove godine postoje i internet stranice virtual-fiumanka.com na kojima se mogu pratiti rezultati i dobiti sve informacije o načinu jedrenja i presnimiti igricu u kojoj se jedri. Virtual Skipper 5 se može besplatno instalirati i trenutno je najbolja simulacija jedrenja u svijetu i u nju je uključeno više od 50 tisuća ljudi.

– Do 8. svibnja jedrit će se na takozvanim testnim kursevima i s jednostavnim načinom bodovanja. Nakon toga, jedrit će se na novim kursevima i skupljati bodovi za finale zakazano 8. lipnja na brodu Marina u riječkoj luci. Pobjednike ćemo nagraditi posebnim nagradama, kazao je Perović.

Novi list

Više informacija na www.virtual-fiumanka.com