IC36 - katamaran spreman za avanture!

Iz škvera Independent Catamaran dolazi inovativni katamaran IC36, prvi je to projekt skupine čeških entuzijasta Tomasa Jonasa Janda, VRTISKA & ZAK i Jaromira Popeka, kojega ćemo, sasvim smo sigurni, vidjeti već ovoga ljeta na našem dijelu Jadrana. Naime, IC36 moguće je smjestiti u brodski kontejner ili na prikolicu, što bi značilo da je uvijek spreman za avanturu, što i priliči duhu Čeha!

IC36 Independent Catamaran

Konstrukcija je izrađena od kompozitnog materijala - epoksida s armaturom od kevlara i pjenastom jezgrom, omogućujući time i da se težina smanji na manje od 3 tone, što pored maritimnih sposobnosti ima i ulogu mogućnosti tegljenja na prikolici. U svakom trupu postoje tri komore za uzgon, što dodatno jamči da je IC36 nepotopiv.

IC36 Independent Catamaran

Konstruktori tvrde da je 1,4 puta brži od vjetra zahvaljujući niskom hidrodinamičkom otporu ispod vodene linije, uskom profilu trupa te maloj ukupnoj težini. Također, razvili su mnogo jedinstvenih elemenata, važnih detalja, koji se prilično razlikuju od ostalih plovila na tržištu. Od najtiših električnih motora do elektronike najnovije generacije, do pažljivo osmišljenih ergonomskih prostora za rad, spavanje i jedrenje i mnogih drugih pametnih inovacija. Na IC36 može se uživati u velikom životnom prostoru, s prostorom stojeće visine i do 8 pravih ležajeva, a IC36 se može i demontirati radi lakšeg transporta. Sklopljen IC36 širine je 2,5m, a ukupna težina je ispod 3,5t, što znači da ga mogu povući terenci poput Mercedesa G klase, Land Rover Discoveryja, Toyote Landcruiser i sl.

 IC36 transport

Za pogon IC36, osim jedara, namijenjen je dvostruki 6kW Oceanvolt sa saildriveom te litij-ionske baterije, kapaciteta 15 kWh, što mu daje autonomiju od nekoliko sati plovidbe. Tijekom jedrenja hidrogeneracija održava baterije nadopunjenima. Pored toga, IC36 je moguće opremiti i preklopnim solarnim panelima od 1,15 kW. Sve to dolazi u INDEPENDENCE varijanti. Opcija je i pogon vanbrodskim motorom Yamaha 9.9KS u RAW varijanti, te Yanmarom 2x 6,6kW u PACER izvedbi.

IC36 plan and side views

U svim varijantama, lagana i izuzetna „Performance“ oprema znači da možete ploviti i na „dašku vjetra“. Pri jakom vjetru konstruktori jamče brzine i do 20 čvorova, naravno ukoliko se odlučite na najjači paket opreme koji uključuje i nešto više glavno jedro.

IC36 dug je 11m, širine 6,20m, gazi od 0,85-2m, glavno jedro površine je 42m2, prednje 18m2, code 0 46m2, kapacitet spomenika vode je 2x 200l.

Dokaz da je i struka prepoznala kvalitetu i inovativnost bila je nominacija za nagradu Multihull of the Year 2020.

 

IC36 Multihull of the Year

Više informacija možete pronaći na stranicama proizvođača Independent Catamaran.

Nautica portal