Nova Contest 50CS – najbolja od svih 50-ica?

Nizozemski škver Contest Yachts sa zadovoljstvom najavljuje lansiranje potpuno nove jedrilice Contest 50CS. To je potpuno nova interpretacija jedrenja na ovoj potpuno novoj 15-metarskoj jedrilici.

 Contest 50CS 2021 LR

Ova 50 stopa duga jedrilica središnje je mjesto u Contest Yachtsovoj gami. Nitko od konkurencije nema više iskustva u gradnji jedrilica te veličine, naime Contest Yachts gradi jedrilice ove dužine već 45 godina od ukupnih 60 godina postojanja tog obiteljskog škvera. Jedrilice iz ovog škvera uvijek su bile dizajnirane i građene prema vrhunskim standardima. Uvijek u potpunosti ispitane i certificirane od strane Lloyd's Registra, vodećeg svjetskog tijela za usklađenost i klasifikaciju.

Nova Contest 50CS, dizajnirana od strane studija Judel/Vrolijk, uzbudljiv je i vrlo zanimljiv dodatak asortimanu sa svježe oblikovanim središnjim planom kokpita i transformativnim linijama trupa. Ispod palube posao su odradili jednako inovativni dizajneri interijera iz Wetzels Brown Partners, dizajnirajući u skladu s razmišljanjima o i u prostoru, sa stilom i s detaljima.

Ključni tijekom razvoja dizajna bili su volumen interijera, stabilnost i istodobno povećane performanse na jakom, ali i i slabom vjetru.

Dvostruki kokpit također donosi dodatnu sigurnost s dvostrukim kormilarskim mjestima, prilično gurnutim naprijed, što također omogućuje uredno odvajanje prostora za rad i razonodu, dok središnji prolaz olakšava siguran ulaz u kokpit, van i prolaz oko njega. Ni ovdje se ne šuška po pregradama, niti skučenom rasporedu kormila i stolova. Sve je dobro promišljeno kako bi se osigurala udobnost, sigurnost i mir.

I spuštanje u kokpit, kao i izlazak odozdo, podjednako su sigurni i jednostavni s velikim razmakom između stola u kokpitu i prolaza. Standardni raspored je klasični s tri kabine.

Kao i na Contest 55CS, europskoj jedrilici godine 2021, glavna kabina na krmi na 50CS u potpunosti iskorištava široke, duboke krmene dijelove i ima dodatnu opciju inovativnog krmenog prozora za fantastičan izgled krme. Prednja kabina u pramcu slično uključuje sjajan, širok krevet koji pruža udobnost u VIP stilu i sjajan pogled kroz prostrane prozore trupa.
S tom krmenom kabinom dizajneri su otvorili još veći prostor u sredini jedrilice za super veliki salon.
O tome, Johan Siefer iz judel / vrolijk kaže: "Jedna od najvećih razlika je ta što smo podigli vanjske rubove puno više kako bismo postigli veću unutrašnjost plovila, a istovremeno tražili veću stabilnost trupa. S time je došlo i do veće zapremine i gaza na krmi, a također smo proširili vodenu liniju, ali samo malo, jer smo željeli da ne bude previše ekstremna, da i dalje ide s dobrim tranzicijama prema pramcu, a da istovremeno smanjuje mokru površinu."

Contest 50CS layout

Raspodjela težine u ovom novom oblikovanju također igra važnu ulogu. Kao i nova optimizacija principa opreme u skladu s promjenama u ravnoteži, a uz dodatnu stabilnost, veća, viša oprema je moguća za poboljšane performansi pri laganom vjetru, ali ne i prekomjerno, jer bi to ugrozilo stabilnost.

U tom rasporedu jarbol je pomaknut malo prema krmi, malo otvarajući predkut za veću kontrolu nad glavnim jedrom, tako da se olakšava smanjenje i drže niski kutovi za isti VMG. Pomoć u tome je nova povećana krutost u samoj strukturi. To proizlazi iz toga što je u ovu novu jahtu ugrađeno više karbonskih vlakana, a sve pod stalnim savjetovanjem i istraživanjem Lloyd's Registra. Postoje i mogućnosti izvedbe integriranog krovnog nosača sa solarnim panelima za stvaranje sunčeve energije i ugradnju električnog glavnog pogonskog sustava.

O novoj Contest 50CS, Arjen Conijn, izvršna direktorica treće generacije ovog obiteljskog brodogradilišta i inovatora, kaže: „Iako neki brodograditelji koji rade po mjeri, težeći uštedi, sve više i više standardiziraju svoje jahte, mi u Contest Yachts-u smo drugačiji. I opet u ovom novom predstavljanju modela pokazujemo da je najbolji način da se vlasnicima pomogne da krenu na svoje osobno putovanje isporučiti točno ono što žele, inividualizirano. To je ono što radimo. Uvijek jesmo. Zovemo to – Building Dreams Together, a nova Contest 50CS je još jedan sjajan primjer toga!"

Osnovni podaci:

  • dužina preko svega: 15.46 m
  • šitrina: 4.90 m
  • gaz: 2,35 m
  • površina glavnog jedra: 73 m2
  • Genoa 106%: 60m2
  • Spremnik goriva: 700 l
  • Spremnik vode: 700 l
  • Motor: Yanmar 81 kW / 110 KS

 

Više informacija možete pronaći na Contest Yachts web stranicama!

 

Nautica portal