Predstavljamo novu, zelenu X-icu!

Predstavljamo novu X-Yachts  - X4⁹E koja svojim karakteristikama jednostavno zove na posezanje za novim i dalekim horizontima.

 

X-Yachts X49E

Svaka jedrilica koja dolazi iz X-yacht škvera dizajnirana imajući na umu performanse - tako da ni X4⁹E nije iznimka!

X4⁹E je prva X-ica izgrađena kao jedrilica na hibridni pogon. Sve za zaštitu zemlje, za bolji život plovidbe na moru. Nova ponuda jedrilica na električni pogon prirodan je korak za X-Yachts kako bi podržali zeleniju budućnost. Na temelju 42 godine inovativnih jahti i naslijeđa ovoga škvera, a u kombinaciji s danskom zelenom i održivom energijom, ponsoni su na porinuću prve električne jedrilice u svibnju 2022.

X-Yachts X49E

Opremljena je 2 x 10 kW električnim pogonima, litij baterijom od 28,8 kWh i ugrađenim DC generatorom snage 11 kW. Hibridni koncept odabran je da omogući prelaske velikih udaljenosti bez brige o ograničenjima same udaljenosti.

Činjenice o X4⁹E:

  • Životni ciklus MG litij baterija je 3.500 ciklusa. 6 čvorova brzine jednako je 15 NM x 3.500 = 52.500 NM
  • LiFePO4 baterije su najsigurnije su na cijelom tržištu.
  • Punjenje od 20-80% s generatorom traje cca 95 min.
  • Punjenje od 20-80% punjačem traje cca. 9 sati i 40min.
  • Servopropi 2x10kW imaju isti okretni moment kao dizelski motor od 60ks. Što se tiče najveće brzine, motori su jednaki onima od 30-40 KS.
  • Samo generator treba servisirati.
  • Otpor regeneracije do 2 čvora ako brod plovi ispod brzine trupa. 0,5 - 1 čvor je blizu brzine trupa.

X-Yachts X49E

Sve je odrađeno u suradnji s OceanVoltom koji je vodeći proizvođač električnih motora za jedrilice i motorna plovila, osnovan 2004. godine. Tvrtka sa sjedištem u Finskoj ima sjedište u Vantai, gdje je svaki pojedini dio sustava posebno dizajniran za električnu upotrebu, a svaka komponenta je dizajnirana i proizvedena u Finskoj - To OceanVolt čini jedinstvenim na tržištu.

Nautica portal