Predstavljena Elida, drveni racer cruiser od 48 stopa

Elida, visokotehnološki drveni offshore racer cruiser od 48 stopa, dizajn Thomasa Tisona, jedrilica je koju je teško ne zavoljeti na prvi pogled.

 

Elida Sailing Forward Credit Jolan Kieschke

Foto: Jolan Kieschke

Porinuta u Njemačkoj ovog kolovoza, Elida je 15-metarski offshore racer cruiser s drvenim trupom i palubom od karbonskih vlakana, dizajniran za offshore regate i krstarenja. Thomas Tison, vlasnik dizajnerske i inženjerske tvrtke koja je dizajnirala Elidu, opisao ju je kao utjelovljenje jedrenja.

“Elida nije stroj. Njezin dizajn vodi računa o mornarima, svim njihovim osjetilima i okolišu”.

U svijetu u kojem se regatne jedrilice razvijaju u jednonamjenske tehnološke proizvode koji povremeno gube svoju privlačnost, a privremeni hirovi današnjih pravila ocjenjivanja često mogu natjerati neke vlasnike da mijenjaju svoju regatnu jedrilicu svakih nekoliko godina, francuski studio Thomas Tison Yacht Design im je ponovno otkrio ideju bezvremenskog dizajna i prestiža.

Elida Aft Rendering Credit Seb Olle

Glavni izazov s kojim su se suočili bio je dizajnirati brod koji može zadržati svoju vrijednost za buduće generacije.
Sve je to učinjeno ostvarivim uz duboko razumijevanje potreba vlasnika. Ponukan time, tim Thomasa Tisona morao je pažljivo odabrati najprikladnije materijale i implementirati vrhunske tehnologije kako bi poboljšao bezvremenski užitak jedrenja.

Rezultat je jedrilica koja izrazito odudara od trenutnog trenda superbrzih, minimalističkih trkaćih brodova od ugljičnih vlakana.

Sposobnost prevođenja vizije vlasnika.

Elida je studijska interpretacija klijentovog zahtjeva za obiteljskim regatnim krstarenjem i njegove strasti prema klasičnim jedrilicama. Brod je dizajniran prema regatnom programu vlasnika, koji uključuje prestižnu Fastnet Race.
Tim je proveo opsežnu studiju na uspješnim prošlim natjecateljima, koja je pokazala da je trup s niskim vremenskim uvjetima i visokim širenjem najprikladnija opcija. Ovaj oblik trupa dobro funkcionira uz vjetar, s dobrim svojstvima očuvanja mora idealan je za uvjete slabog do srednjeg vjetra koji se najčešće pojavljuju na regatama.

Elida Hull construction Credit Jolan Kieschke

Primarni cilj tvrtke Thomasa Tisona, specijalizirane za izradu jedrilica po narudžbi, jest pretvoriti viziju svojih klijenata u stvarnost. U posljednjih nekoliko godina Thomas Tison počeo je raditi na prestižnim projektima, od privatnih narudžbi do America's Cupa za britansku momčad u režiji Bena Ainslieja.

“Ključ za ostvarenje vlasnikove vizije je dubinsko razumijevanje njegovih temeljnih potreba.“

Vješt projektant trebao bi biti u stanju voditi vlasnika da identificira svoje potrebe u svakom koraku projekta, a zatim ih zadovoljiti. Iako je to proces koji zahtijeva vrijeme, ovo duboko istraživanje potreba omogućuje nam da dođemo do jedinstvenih rješenja za stvaranje jedinstvenih brodova."

Funkcionalni raspored

Unutrašnjost Elide dizajnirana je nakon što su se pažljivo razmotrili zahtjevi vlasnika, uključujući potrebe njegove obitelji i ekološke uvjete mora u kojima će brod ploviti.
Kako bi osigurao ugodno životno okruženje na brodu, Thomas Tison dizajnirao je otvoreni tlocrt koji povećava osjećaj prostora.

Elida Fwd Rendering Credit Seb Olle

Tijekom procesa dizajna istraženo je nekoliko izgleda s lakoćom kretanja, perspektivom, svjetlom i pohranom koji su ključni zahtjevi i za regate i za krstarenje.
Krmene kabine otvorene su prema glavnom salonskom dijelu, proširujući područje za duži kokpit i pružajući bolji osjećaj prostora, čime se štedi težina i olakšava kretanje posade.
Skiperski stol, smješten iza prolaza, omogućuje jednostavnu komunikaciju s kokpitom i smješta navigatora dalje od glavne akcije. Iznad svega, oslobađa prostor koji se može koristiti za dodatno spremište na desnom boku, stvarajući prostor za mokri ormarić za opremu i pružajući dodatnu gornju površinu.

Mnogi detalji koji se inače ne istražuju pri projektiranju 15 m jedrilice uzeti su u obzir, poput akustične izolacije i ventilacijskog sustava. Korištenje drva omogućuje jedrilici prirodnu dobru razinu zvučne izolacije, a ventilacijski sustav je prilagođen i kreiran ad hoc za Elidu. Sve komponente s kojima će korisnik doći u fizički kontakt, poput ručki i namještaja, ugrađene su u materijale ugodne na dodir, izbjegavajući upotrebu hladnog nehrđajućeg čelika i plastičnih materijala.

Elida Interior Racing Mode Credit Thomas Tison

Nove tehnologije omogućuju užitak plovidbe.

Zahvaljujući svom iskustvu u optimizaciji strukture regatnih i super jahti, francuski dizajner je uspio odabrati najbolje dostupne tehnologije za povećanje užitka plovidbe.
Za Elidu, Thomas Tison Yacht Design & Engineering razvio je jedinstvenu metodu konstrukcije drvenog trupa koja rezultira nevjerojatno laganim i krutim prostornim okvirom.
Dubinsko testiranje provedeno u postrojenju Airbusa pokazalo se nevjerojatno korisnim poznavanje konstrukcije od lijepljenog lameliranog drveta i njegovog ponašanja.

Elida Heeling Credit Jolan Kieschke

Lokalno ojačan jednosmjernim i tkanim karbonskim vlaknima, oblik drvenog trupa optimiziran je pomoću računalne dinamike fluida, a bliži pogled na bulb kobilice pokazuje visoku razinu hidrodinamičkih poboljšanja.
Uz to, razvijeni su mnogi novi sustavi: novi sustav podizne kobilice omogućuje smanjenje gaza s 3,2m na 2,5m, dok sustav spinakera i napredni sustavi dinamičke kontrole vanga i floka osiguravaju natjecateljske prednosti tijekom regate.
Sva ova rješenja omogućuju Elidi postizanje maksimalne brzine od blizu 30 čvorova. Elida je brza, tehnološki napredna i elegantna.

Elida Sailing Forward Credit Jolan Kieschke

Specifikacije:

 • Dizajn: Thomas Tison Dizajn i inženjering jahti
 • Dužina trupa: 14,75 m
 • Širina: 4,45 m
 • Istisnina: 7760 kg
 • Gaz sa spuštenom kobilicom: 3,2 m
 • Gaz s podignutom kobilicom: 2,5m
 • Površina jedrilja u vjetar: 138m²
 • Površina jedrilja niz vjetar: 200 m²
 • Motor: Lombardini 40 KS s RPS sustavom
 • Spremnici goriva: 110 l
 • Spremnici vode: 400 l
 

Thomas Tison Credit Emeric Jezequel

O Thomas Tison Yacht Design & Engineering

Pod vodstvom Thomasa Tisona, ova francuska dizajnerska i inženjerska tvrtka posvećena je izgradnji brzih, elegantnih i tehnološki naprednih jedrilica po narudžbi. Korijeni i iskustvo studija leže u America's Cupu.
Studio razmišlja o varijablama, ciljevima, ograničenjima, optimumima i konkurentskim prednostima kako bi stvorio snažne i ponekad pionirske ideje.
Iako su kreativnost i napredak ono što pokreće tim, članovi imaju dugogodišnju strast prema klasičnim jahtama, detaljima izrade i dobro izvedenom dizajnu koje studio voli kombinirati na nekim vrlo posebnim projektima.

Nautica portal