Oyster 495 osvaja titulu European Yacht of the Year 2023 u kategoriji "Luxury Cruiser"

Jedrilica britanskog škvera Oyster Yachts s modelom Oyster 495 osvojila je titulu European Yacht of the Year 2023 u kategoriji "Luxury Cruiser".

 

Oyster 495

Oyster Yachts sa zadovoljstvom potvrđuje kako  je njihov najnoviji i najmanji dodatak floti, Oyster 495, osvojila nagradu za Europsku jedrilicu godine u kategoriji luksuznih krstaša.

"Oduševljeni smo što smo dobitnici nagrade za europsku jahtu godine za kategoriju luksuznih krstaša. Projektiranje, izgradnja i isporuka Oystera 495 označava veliku prekretnicu za Oyster Yachts koji ulazi u 50. godišnjicu postojanja" komentira Richard Hadida, te zaključuje "Kao 'beba' naše flote, ona utjelovljuje najbolje aspekte naših toliko voljenih većih superjahti, a sve unutar kompaktne jahte od 50 stopa, koja se čini mnogo većom i luksuznijom od ostalih jahti ove veličine. Činjenica da ona je ispunio zahtjevne kriterije sudaca EYOTY za najbolji luksuzni kruzer na svijetu, najveća je pohvala za ovo novo mjerilo plave vode od 50 stopa. 495 je prvi potpuno novi Oyster pod mojim vodstvom. Ovo je trenutak za ponos za Oyster tim i mene Postavili smo jasnu ambiciju i besprijekorno je ispunili. Uzbuđen sam zbog budućnosti i kvalitete jahti koje možemo proizvesti".

Oyster 495 

Sada, u 20. godini postojanja, konačnu odluku donijelo je dvanaest članova žirija iz cijele Europe, poznatih po svom opsežnom znanju i cijenjenih kao vodećih u nautičkoj industriji. Članovi žirija proveli su nekoliko dana na moru u jesen 2022., prikupljajući podatke o performansama broda, dizajnu, planovima plovidbe i kvaliteti izrade. Rezultati se ocjenjuju, a konačni pobjednici proglašeni su na blještavom gala događaju na Boot Düsseldorfu.

Ponovno ispisujući pravilnik o tome što se očekuje od jahte njezine veličine, raspon značajki Oyster 495 preuzet je iz većih jahti ovog proizvođača luksuznih krstaša namijenjih ocenskim plovidbama. Kultni Oyster stil je očit; lako je jedriti; pruža dosljedno velike brzine; i ima suvremene luksuzne interijere nove generacije.
Suci su bili puni hvale za 'džepnu raketu', ovog luksuznog bluewater krstaša, a Jochen Rieker, predsjedavajući sudaca i urednik Yachta, komentirao je: “[Oyster 495 je] tako umirujuće jak, tako iznenađujuće brz u pravocrtnoj brzini, tako sjajna za kormilo, tako laka za rukovanje i tako, tako udobna ako se želite povući u njezine stambene prostorije!”.

Oyster 495


Toby Hodges, britanski sudac i novinar Yachting Worlda rekao je: “Ovo je prekrasno dizajniran i konstruiran luksuzni bluewater kruzer, zamišljen od temelja, izgrađen u novom namjenskom objektu do kvalitete za koju je vrlo malo škverova sposobno.”

Dok je kolega član žirija Loic Madeleine iz Voiles et Voiliers komentirao: "Pravi bluewater kruzer koji ne čini kompromise u pogledu udobnosti, sigurnosti ili sposobnosti jedrenja.", a Alberto Mariotti iz Vela e Motorsa dodao je: "Početna razina asortimana Oyster sa sobom donosi kvalitetu izrade i prilagodbu tipičnu za najveće modele brodogradilišta... savršeno za ostvarivanje snova parova koji putuju svijetom."

Nautica portal