Murdochov „Vertigo“ krstari Jadranom

images


Superluksuzna jahta američkog medijskog magnata Ruperta Murdocha nakon Rovinja stigla i u Zadar images Superluksuzna jahta američkog medijskog magnata Ruperta Murdocha imenom „Vertigo“ već više od dva tjedna plovi Jadranom, no još uvijek je nepoznato boravi li na luksuznom plovilu sam Murdoch ili je pak iznajmljena.

„Vertigo“ je, naime, početkom lipnja „ulovljen“ u rovinjskoj luci Valdibora, a početkom ovoga tjedna stigao je u akvatorij Zadra. U utorak se usidrio u uvali Diklo pokraj Zadra, a u srijedu je stigao na vez u marinu Zadar.

Ovaj impresivan jedrenjak plovi pod zastavom Maršalovih otoka, dug je 220 stopa (67,2 metra) i ima dva jarbola, od kojih je glavni visok čak 68 metara. Osim posade koja broji 11 članova, predviđen je za boravak 10 gostiju, kojima je na raspolaganju pet superluksuznih soba. „Vertigo“ je izgrađen početkom 2011. godine u Novom Zelandu, teži čak 700 tona, a sa dva motora snage 1.400 konjskih snaga može razviti brzinu od 12 čvorova. Površina jedara mu je gotovo 5.400 kvadratnih metara.

Kada ga ne koristi, 82-godišnji Murdoch „Vertigo“ iznajmljuje za 295.000 eura na tjedan, što je nešto više od 2,2 milijuna kuna. Zanimljivo je spomenuti da ovo nije jedini Murdochov brod. Naime, pet godina prije „Vertiga“, točnije 2006. godine, nabavio je tek nešto skromniju, 187 stopa dugačku jahtu „Rosehearty“, koja je također na raspolaganju za charter kada je vlasnik ne koristi.

Nautica Portal

Foto: Luxedb.com