Hallberg-Rassy: Brod za iskusnu jedriličarsku ruku

images


Ove će švedske ljepotice, koje na nautičkim sajmovima u pravilu privuku tek prave poznavatelje jedrilica, rijetko odabrati neiskusni jedriličari-početnici

images U moru različitih brodova kakvi se mogu vidjeti na svim nautičkim sajmovima, pa tako i na upravo zatvorenom Biograd Boat Showu, mnoštvu atraktivnih gumenjaka i glisera namijenjenih jurcanju po valovima, ili pak onih drugih, dizajniranih da budu svojevrsni statusni simbol i čiji je glavni zadatak da običnim smrtnicima oduzmu dah i izmame zavidne uzdahe, na takvim će dakle „festivalima brodova“ jedan brod ostati nekako po strani, skroman i gotovo neprimijećen među sjajnim, blještavim konkurentima. I samo će ga iskusno i morem dobro potkovano jedriličarsko oko prepoznati i izdvojiti u toj masi jarbola i snažnih motora. Upravo takvima, iskusnima, dovoljno je reći: Hallberg-Rassy. Jedan od njih tako je, gotovo neprimijećeno, prošao i na posljednjem BBS-u – Hallberg-Rassy 54, prekrasna ljepotica imenom „Salsa“.

Rasni brodovi, svi odreda stvoreni u istoimenom švedskom brodogradilištu u malom mjestu Ellös na otoku Orust sjeverno od Goteborga, koje je upravo obilježilo 70 godina postojanja, među znalcima su već desetljećima pojam izuzetno kvalitetnih, pouzdanih i sigurnih jedrilica „s dušom“. One površnije ljubitelje brodova, koji „padaju“ na prvi dojam i koji očekuju blještavilo, moderne linije i svemirski dizajn, Hallberg-Rassy će vrlo vjerojatno ostaviti hladnima. No ono što se skriva unutar školjke daleko je vrjednije i bogatije od samo naizgled skromne ljušture. Jednom riječju, svaki Hallberg-Rassy, bez obzira spomenemo li najmanji model HR 310 ili najveći, duljine 64 stope, stvoren je za sva svjetska mora i njime se, ukoliko si možete priuštiti zadovoljstvo da budete vlasnik nekoga od njih, bez problema možete zaputiti i do najudaljenije morske točke na kugli zemaljskoj. I dan-danas, jednako kao i na početku, brodograditelji Hallberg-Rassyja drže se iste maksime: Nije potrebno biti mokar od glave do pete da biste uživali u jedrenju. I svaki djelić njihovih brodova idizajniran je i izgrađen tako da pruža maksimalnu sigurnost i udobnost pri jedrenju, a da istovremeno zadovoljenje ta dva važna uvjeta nimalo ne utječe na maritimne karakteristike.

images

70 godina iskustva pretočeno u svaki novi HR

Priča o Hallberg-Rassyjima počinje još tamo daleke 1943. godine, kada je Harry Hallberg u mjestu Kungsviken na otoku Orustu sagradio malo brodogradilište, u kojem je gradio isprva drvene brodove. No početkom 60-ih godina prepoznao je budućnost u stakloplastici kao idealnom materijalu za serijske jedrilice. Nekako u to vrijeme u Švedsku stiže Nijemac Christoph Rassy, u namjeri da u tamnošnjim brodogradilištima nauči zanat. Radeći isprva kao pomoćnik, uskoro je počeo graditi vlastite brodove, unoseći u njih prikupljeno znanje i iskustvo, ali i neke svoje inovacije, te se s njima natjecati na lokalnim jedriličarskim regatama. Krajem 60-ih Harry Hallberg je odlučio proširiti posao, te je u susjednom Ellösu otvorio novo, veće brodogradilište, a njegovu dotadašnju radionicu u Kungsvikenu kupio je upravo Christoph Rassy. U novoj radionici Rassy je počeo razvijati Rasmus 35, u koji je unio mnoštvo inovacija i vlastitih rješenja, među njima i snažan motor, centralni kokpit i čvrsti vjetrobran koji je jedriličaru omogućavao udobno i suho jedrenje i po jačim neverama. Upravo će Rasmus 35 postati preteča svih budućih Hallberg-Rassyjevih brodova.

Harry Hallberg je u isto vrijeme u svojem novom pogonu u Ellösu dalje razvijao i usavršavao sistem industrijske proizvodnje trupova od stakloplastike. No 1972. godine Hallberg odlazi u mirovinu, a svoje brodogradilište prodaje – Rassyju. U znak poštovanja prema iskustvu koje je njegov dotadašnji konkurent prikupio tijekom godina rada, Rassy je svoje novo brodogradilište nazvao upravo Hallberg-Rassy. Preuzetom znanju i već dokazanom potencijalu Hallbergovog pogona Rassy je pridodao svoje inovacije i od tog trenutka, s prvim modelom Monsun 31, kreće proizvodnja već legendarnih Hallberg-Rassyja. Svi naredni brodovi – a serija je nastavljena sa modelom od 41 stope – dobivaju oznaku HR i prepoznatljivu široku plavu liniju duž trupa, a centralni kokpit ostao je svojevrsni zaštitni znak svakog Hallberg-Rassyja. Za svaki od tipova karakteristično je da se uspješno proizvodio i po 10-ak godina, te da je uvijek nalazio kupce. Rassy je svojim znanjem i inovacijama nastojao razbiti dotadašnje predrasude da jedriličar mora birati između dvije nespojive karakteristike broda – sigurnosti i udobnosti jedrenja nauštrb brzine i dobrih jedriličarskih performansi, ili pak odabrati ovo potonje, ali se onda nužno odreći komfora. Hallberg-Rassy brodovi uspješno su dokazali da se može zadovoljiti i jedno i drugo, a da kvaliteta broda ni u čemu ne bude zakinuta.

Trup ručno lijevan u vlastitom brodogradilištu, vinilesterska barijera protiv osmoze

Današnji Hallberg-Rassyji kompletno su izrađeni u Švedskoj, od domaćih materijala (jedini izuzetak je tikovina, standardna palubna oprema svakog HR-a), opreme i dijelova izrađenih u švedskim tvornicama, uključujući i jarbole, jedra, vinčeve i svu inoks opremu. Trup svakog Hallberg-Rassyja ručno se lijeva i izrađuje u vlastitoj tvornici, posebno je pojačan i otporan na udarce i oštećenja, uz primjenu najsuvremenije tehnologije zaštite od osmoze (vinilesterska barijera) i poseban sustav izolacije Divinycellom koji štiti od hladnih nordijskih zima i omogućava boravak na brodu u većem dijelu godine, također štiti i od velikih vrućina, a istovremeno ne apsorbira vlagu. Olovna kobilica, pričvršćena vijcima, dodatno spušta težište broda i pridonosi stabilnosti, a kormilo je izrađeno od kombinacije inoksa i stakloplastike, što mu daje čvrstoću i sposobnost da izdrži i najveća opterećenja. Trup i paluba spojeni su laminatom koji se preklapa, bez korištenja vijaka i zakovica, a spojevi su u potpunosti vodootporni. Donji dio trupa ispod vodene linije premazan je sa dva sloja epoxi primera i dva sloja antivegetativne boje. Unutrašnjost broda izrađena je od najkvalitetnijeg drveta, a oprema, među kojom nisu rijetki ni strojevi za pranje rublja, sustavi grijanja unutrašnjosti broda ili tuševi s toplom vodom, pruža maksimalni komfor posadi na dugim putovanjima. Svi Hallberg-Rassyjevi brodovi, od najmanjeg pa do najvećeg, konstruirani su tako da njima bez poteškoća iz kokpita može upravljati samo jedna osoba, uključujući i manevre pristajanja, spuštanja sidra ili dizanja i spuštanja jedara (kako glavnog tako i prednjih jedara).

images

Ono što je najzanimljivije i najneuobičajenije kod Hallberg-Rassyja jest način na koji se ovo brodogradilište promovira na nautičkim sajmovima. Za razliku od ostalih proizvođača, koji na sajmove u pravilu dovoze posve nove modele tek izašle iz tvornica, Hallberg-Rassy predstavlja po nekoliko godina stare vlasničke brodove. Zainteresirani potencijalni kupci i posjetitelji tako od samih vlasnika, iz prve ruke, mogu doznati sve o izloženom modelu, njegovim plovnim sposobnostima, prednostima i eventualnim manama, kvaliteti opreme i ponašanju na moru. Jednako tako i brošure koje ćete naći na njihovim sajamskim štandovima nude uglavnom fotografije koje su sami vlasnici snimili na svojim putovanjima, te njihova iskustva i komentare o brodu.

„Salsa“ – ljepotica izložena na Biograd Boat Showu

Od takve se prakse nije odustalo ni na ovogodišnjem Biograd Boat Showu. Hallberg-Rassy 54 imenom „Salsa“, koju smo već spomenuli na početku ove priče, brod izgrađen 2009. godine, u vlasništvu je francuskog bračnog para, koji je sve zainteresirane posjetitelje susretljivo i skromno dočekivao na svojoj jedrilici i rado im pričao o svojem ljubimcu, na kojem borave veći dio godine. Čim smo se popeli na „Salsu“, u oči nam upada prostrana paluba obložena tikovinom, vrhunska palubna oprema, svi konopi skupljeni na jednom mjestu uz kormilo u kokpitu, kokpit smješten u središnjem dijelu broda, fiksni vjetrobran na aluminijskom okviru koji skipera štiti od kiše i vjetra, mnoštvo odzračnika koji kabini u svakom trenutku osiguravaju dovoljno svježeg zraka, te bogato opremljena unutrašnjost broda. Krmena kabina, osim za spavanje, ima dovoljno prostora i za dnevni boravak vlasnika, svi prostori na brodu obloženi su drvetom vrhunske izrade, a dnevni boravak i kuhinja opremljeni su i vertikalnim držačima koji olakšavaju kretanje i obavljanje poslova i za plovidbe po nemirnom moru. Pažljivo uređena unutrašnjost broda i mnoštvo sitnih detalja – čak i umjetničke slike na zidovima – svjedoče o bliskoj povezanosti vlasnika sa brodom. Kažimo još i to da brod raspolaže i 10-kilovatnim agregatom i vlastitim desalinizatorom koji posadi osigurava dovoljno pitke vode i za dugih prekooceanskih plovidbi, a posjet strojarnici, koja je smještena u zasebnoj prostoriji, otkrio nam je stroj koji i nakon četiri godine upotrebe i mnoštva sati rada još uvijek izgleda kao da je ovoga časa izašao iz tvornice. Sama strojarnica konstruirana je tako da vlasnik broda u svakom trenutku može doprijeti do svakog dijela pogonskog motora i obaviti redovni servis ili pak izmjenu ulja u tijeku same plovidbe.

Nema sumnje da „Salsa“ jednako impresivno djeluje i kad zapleše na vjetru i kad s ponosom pokaže sve svoje sposobnosti. Brod je to dug preko 17 metara, no njime bez problema upravlja samo njegov vlasnik, koji je s njime oplovio čitav svijet. A kakav je odnos svih vlasnika Hallberg-Rassyja prema svojim brodovima i koliko oni sami cijene svoja plovila najbolje svjedoči i zgoda kojoj smo svjedočili razgledavajući „Salsu“. Naime, u tijeku našeg posjeta na brodu se zatekao i jedan Britanac, vlasnik nešto manjeg Hallberg-Rassyja 352, koji je duhovito primijetio kako je „njegov brod isti kao ovaj (54), samo ima nešto manji broj“.

Jednom Hallberg-Rassy, uvijek Hallberg-Rassy!

I tek napuštajući „Salsinu“ palubu posve smo shvatili pravo značenje tvrdnje koju smo čuli na početku našeg obilaska, a koja nam je ispočetka zazvučala pomalo nevjerojatno. Naime, kažu da Hallberg-Rassy nije brod koji će kao prvo vlasničko plovilo odabrati neiskusan jedriličar-početnik. Njegove prednosti znaju cijeniti tek oni iskusni jedriličari koji znaju što žele od broda i koji su spremni platiti čak i nešto veću cijenu kako bi to i dobili. Druga je pak prednost činjenica da su Hallberg-Rassyjeve ljepotice poput starog vina – što su starije to su ljepše, cijena im s godinama vrlo sporo pada, a svojeg će se broda odreći samo onaj vlasnik koji svoje dotadašnje plovilo namjerava zamijeniti većim. Jasno, novim Hallberg-Rassyjem.

Nautica Portal