Salona 60: Spoj luksuza i sportskih performansi

Novu 19-metarsku Salonu dizajnirali su stručnjaci razvojnog tima „AD Brodova“ u suradnji sa poznatim America's Cup dizajnerom Jasonom Kerom

 

 

Foto: AD brodovi

 

Krajem ovoga mjeseca prva Salona 60, koja se upravo dovršava u pogonu solinske tvrtke „AD Brodovi“, bit će isporučena svojem vlasniku, poslovnom čovjeku iz Munchena. Već je sada poznato da će prva u nizu solinskih ljepotica s oznakom 60 vrijednih više od 1,4 milijuna dolara, koja se dodatno opremala po željama kupca, biti vezana u Palma de Mallorci na Balearima.

 

Prototip Salone 60 predstavljen je po prvi puta u siječnju ove godine na prestižnom nautičkom sajmu Boot u Dusseldorfu, gdje je izazvao neskriveno zanimanje posjetitelja svojim luksuznim izgledom ali i  maritimnim sposobnostima. Salona 60 najveći je brod za odmor i razonodu ikada sagrađen u Hrvatskoj, ali i prvi u regiji Jugoistočne Europe i spada u klasu vodećih brodova ovoga tipa u svijetu, potvrđeno nam je u solinskoj tvrtci koja je ovo plovilo izgradila i opremila u novootvorenom pogonu u Kaštel Sućurcu kod Splita. U taj je pogon prije nekoliko mjeseci preseljen veći dio završne faze proizvodnje svih tipova Salona nakon što se zbog pojačanog interesa kupaca dosadašnji pogon u Solinu pokazao premalim.

 

Salona3Novu 19-metarsku Salonu zajedno su dizajnirali i razvili stručnjaci razvojnog tima „AD Brodova“ u suradnji sa poznatim America's Cup dizajnerom Jasonom Kerom. Rezultat te suradnje je luksuzna „semi-custom“ jahta koja je vrlo brzo naišla na pozitivan prijem kod publike i rezultirala prvim narudžbama kupaca. Vrhunska tehnologija proizvodnje trupa vakuumskom infuzijom, sportski dizajn te visoka razina znanja, iskustva i vještine zaposlenika ugrađenih u ovo plovilo na kraju su dali konačan, visokokvalitetni proizvod koji je vrlo brzo našao svoje tržište.

 

Unutrašnjost Salone 60 dizajnirana je u skladu sa željama i sugestijama vlasnika, te odiše modernom elegancijom i suvremenim rješenjima, a sklonost ka korištenju prirodnih materijala pokazuje visoku razinu brige o okolišu. Prostrani prozori na bočnim stranama trupa, uz one uobičajene smještene na gornjem dijelu palube, daju dovoljno svjetla u unutrašnjosti broda, ali istovremeno omogućavaju i direktan vizualni kontakt osoba koje borave u kabini sa okolišem. U „AD Brodovima“ naglašavaju kako je takav dizajn kabine izrađen na izričit zahtjev budućeg vlasnika jahte, kojemu je kontakt sa prirodom i okolišem bio iznimno važan moment u određivanju konačnog izgleda broda. S jednakom je pažnjom projektirana i paluba, odnosno kokpit Salone 60, koji ostavlja mnogo prostora za boravak na otvorenom. Unatoč svojoj veličini, u tri dvokrevetne i dvije jednokrevetne kabine (od kojih je jedna rezervirana za skipera) Salona će komotno ugostiti tek osam putnika, što omogućava ugodan boravak i visoku razinu privatnosti posade.

 

Salona4Elegantna linija trupa sa dozom sportskog dizajna garantira vrhunske maritimne performanse Salone 60, za što se pobrinulo iskustvo dizajnera Jasona Kera. Salona 60 ima gaz od 3,50 m (u opciji fiksne kobilice, dok opcija pomične kobilice nudi mogućnost varijabilnog gaza u rasponu od 2,50 do 3,30 m), a pogoni je unutarbrodski motor Yanmar 110 HP. Glavno jedro površine 139 m² i površina genakera od čak 320 m² osigurat će visoke jedriličarske performanse i izuzetan doživljaj jedrenja.   

 

Skora isporuka prve Salone 60, ali i podatak o zaprimljenim narudžbama za dva nova broda istog tipa koja su već pristigla u solinsku tvrtku, najbolje potvrđuju istinitost dobro poznate tvrdnje da luksuzni proizvodi i u najvećoj krizi uvijek nađu kupca. „AD brodovi“ će upravo tu činjenicu zasigurno znati dobro iskoristiti.

 

Tehnički podaci:

Duljina preko svega

19,20 m

Širina

5,40 m

Gaz

3,50 m (fiksna kobilica)

 

2,50~3,30 m (pomična kobilica)

 

Gaz se može mijenjati ovisno o kobilici

 

prema zahtjevima - ukupni raspon 1m

Deplasman (istisnina)

24.000 kg

Balast

8.000 kg

I

26 m

J

7,10 m

P

27 m karbon, 26 m aluminij

E

8.5 m

Tank goriva

900 l

Tank vode

1200 l

Motor

Yanmar 110 HP

Glavno jedro

139 m2karbon, 133 m2aluminij

Flok

90 m2

Genova

101 m2

Gennaker

320 m2karbon, 295 m2aluminij

Dizajn

Ker dizajn

 

Nautica Portal