Za Hvar novi katamaran od karbona

images


Nakon nedavnog uvođenja nove katamaranske linije za grad Hvar, prvi put na toj je liniji plovio novi katamaran 'Krilo Carbo', najveći putnički katamaran na svijetu koji je izgrađen od karbonskih vlakana. images Nakon nedavnog uvođenja nove katamaranske linije za grad Hvar, prvi put na toj je liniji plovio novi katamaran 'Krilo Carbo'.

Radi se o katamaranu 'Krilo Jet' koji je izgrađen u Norveškoj, a u vlasništvu obitelji Tomić iz Krila Jesenica. Posebnost je upotreba materijala, karbonskih vlakana koje plovilo čini čvršćim i lakšim, te troši manje znatno goriva. Katamaran koji na našu obalu uvodi sasvim novi standard povezivanja otoka s kopnom može primiti oko 351 putnika.

Još jedna zanimljivost je da je 'Krilo Carbo' najveći putnički katamaran na svijetu koji je izgrađen od karbonskih vlakana. Vlasnici brodarske tvrtke s dugom tradicijom ponosno naglašavaju da su investitora pronašli u Norveškoj, nakon dugogodišnjeg neuspješnog moljakanja po bankama u Hrvatskoj. Mada je plovilo izuzetno skupo, cijena je 7,5 milijuna eura, vlasnici ističu da će zbog načina izrade trošiti znatno manje goriva te na taj način biti konkurentni na tržištu.

Brod pokreću dva MTU-ova stroja ukupne snage 2880 kilovata, a postiže brzinu veću od 30 čvorova. Gradnja trupa s karbonskim vlaknima koja su tri do četiri puta jača od staklopastike plovilo čini 40 posto lakšim od tradicionalnih materijala, što brod čini isplativim za komercijalnu plovidbu.

Putnici koji su jučer isplovili iz Splita, uključujući samog gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića, nisu krili oduševljenje standardom na brodu sa svim pogodnostima, uključujući veliki prostor za prtljagu, stolove i fotelje, te komfor i udobnost plovidbe. Bebić se nada da će to definitivno označiti novi početak u povezivanju otoka s kopnom.

tportal.hr