LJEPOTICA SAMO ZA ODABRANE: BENETTI DELFINO 93

Svaki je Delfino 93 kreiran po narudžbi i prema željama naručitelja, zbog čega svako proizvedeno plovilo nosi pečat svojeg vlasnika

Foto: Azimut Benetti 

 

Među velikim brojem motornih jahti, jedrilica i katamarana izloženih na nautičkom sajmu Croatia Boat Show, održanom sredinom travnja u Splitu jedna je posebno otimala poglede zadivljenih promatrača. Bila je to superluksuzna motorna jahta Benetti Delfino 93, dužine 28,5 metara, koja je stigla iz uglednog talijanskog brodogradilišta Azimut-Benetti Spa, specijaliziranog za proizvodnju luksuznih plovila prilagođenih svakom pojedinačnom kupcu. Iako je Delfino 93 jedna od najmanjih u gami luksuznih Benetti modela – oni najveći prelaze 65-70 metara dužine -  svojom je veličinom, ali i ekskluzivnošću plijenila pozornost ljubitelja brodova.

 

U tvrtki Navis Marine, ekskluzivnom zastupniku Benetti i Azimut plovila za hrvatsko tržište, potvrdili su nam da je ponosni vlasnik jahte oko koje su posjetitelji splitskog sajma tako radoznalo obilazili i razgledavali je sa nemalom dozom zavisti – a oni hrabriji odvažili su se i stupiti nogom na njezinu palubu kako bi bacili pokoji pogled i u raskošnu unutrašnjost – belgijski državljanin, no njegov identitet nam nisu željeli otkriti pravdajući se obavezom čuvanja poslovne tajne. Kazali su nam ipak da će jahta tijekom ove godine biti na vezu u marini u Splitu, belgijski je vlasnik, dodali su, koristi isključivo u privatne svrhe, no rado je dopustio da se njegovo plovilo izloži na sajmu. A kako i ne bi, jer ovakvu ljepoticu se doista ne treba skrivati.

 

Oprema i unutrašnje uređenje po želji vlasnika

 

 

Brodogradilište Azimut-Benetti Spa iz Viareggia, gradića na sjeverozapadnoj obali Italije, iza sebe ima  gotovo 150-godišnju tradiciju gradnje brodova i među nautičkim je znalcima dobro poznato kao brodogradilište iz kojeg dolaze ekskluzivna i iznimno kvalitetna plovila za zahtjevne nautičare. Delfino 93 je, baš kao i ostali modeli iz istog brodogradilišta, bez obzira nosili oznaku modela Benetti ili pak Azimut,  produkt nadaleko poznatog talijanskog dizajna koji potpisuje jedan od najpoznatijih i najproduktivnijih talijanskih dizajnera motornih jahti – Stefano Righini. Osim što je odlikuju odlične maritimne karakteristike, stabilnost i sigurnost u plovidbi, jahta je također stvorena da svakim svojim detaljem zadovolji vrlo visoke estetske standarde budućih vlasnika visokih platežnih mogućnosti, ali jednako tako i radoznale poglede svih koji se nađu u njezinoj blizini. Upravo je stoga brodogradilište odlučilo svaki svoj model kreirati isključivo po narudžbi, odnosno u suradnji i prema željama naručitelja, zbog čega svako proizvedeno plovilo nosi pečat svojeg vlasnika, bez obzira na to koristi li se kao brod za najam ili pak ide u privatne ruke.

 

Svojim vanjskim izgledom trupa Delfino 93 odaje snažnu i stabilnu motornu jahtu sposobnu podnijeti i najteža mora, a luksuzna vanjština skriva brižljvo dizajniran interijer koji potpisuje još jedan ugledni talijanski dizajner interijera Carlo Galeazzi. Delfino 93 na svoje dvije palube i u potpalublju pruža i više nego dovoljno prostora za 10 putnika, a plovilo opslužuju tri člana posade zadužena za brod i sigurnost putnika. Neskriveno bogatstvo i luksuz primjetni su na svakom koraku, od trenutka kada stupite nogom na palubu pa do posljednjeg pogleda koji bacite na Delfina prilikom njegovog napuštanja. Svaka od ukupno četiri bogato opremljene kabine smještene u potpalublju, te najveća vlasnička kabina na prvoj palubi površine omanjeg apartmana, posjeduju vlastitu kupaonicu i toalet, sve kabine opremljene su LCD televizorom i zasebnom muzičkom linijom te Wi-Fi mrežom, a prilikom opremanja vodilo se računa o najmanjem detalju koji karakterizira svaki djelić interijera – od izbora tkanina, obloga od eukaliptusova drveta, mramora, pozlata, luksuznog namještaja obloženog kožom, posebno dizajnirane unutrašnje i vanjske LED rasvjete i dekoracija.

 

 

Svaki detalj opreme i unutrašnjeg dizajna posebno se dogovara sa budućim vlasnikom i sve njegove želje brodogradilište bespogovorno poštuje. A tu je i jedan zanimljiv detalj koji pokazuje visoku razinu brige za udobnost putnika: svaki ležaj na brodu postavljen je u smjeru kretanja broda kako bi maksimalno smanjio mogući neugodan osjećaj bočnog kretanja tijela osobe koja se odmara prilikom vožnje. Dvije manje kabine, smještene u pramčanom dijelu potpalublja sa odvojenim ulazima, rezervirane su za članove posade i također su opremljene zasebnim toaletnim prostorom.

 

Motor od 1.000 konjskih snaga

 

Za ugodnu temperaturu u svim prostorima plovila brinu se air condition sustav i zaseban sustav ventilacije, a ono što posebno plijeni pažnju u unutrašnjosti plovila su prozori - velike staklene plohe u svakoj od kabina i posebno na gorjim palubama gdje su smješteni prostori za dnevni boravak putnika koje, osim što propuštaju mnogo sunca i svjetla, pružaju jedinstven panoramski pogled na more i ostavljaju dojam stapanja sa okolišem. Veliki ostakljeni prozori u kabinama u potpalublju smješteni su u dnu trupa uz samu površinu mora, te putnicima u kabini pružaju neobičan i zanimljiv pogled prilikom plovidbe. Prostrani i luksuzno opremljeni dnevni boravak na prvoj palubi pruža obilje prostora putnicima za ugodan osjećaj na plovilu. Pa i kuhinja svojom opremom u kojoj su klasična i mikrovalna pećnica, veliki hladnjak sa zamrzivačem, ledomat i perilica posuđa, putnicima omogućava standard na kakav su navikli i u vlastitom domu. Potpun dojam ekstravagancije na Delfinu 93 pruža vanjski prostor za boravak na otvorenom površine čak 52 četvorna metra smješten na drugoj palubi, koji sadrži bazen sa jacuzzijem, vanjsko pramčano i krmeno sunčalište, bar sa hladnjakom i ledomatom i prostor za odmor i druženje.

 

 

Posebnu pažnju na Delfinu 93 zavrjeđuje kapetanska kabina. Smještena na najvišoj, trećoj palubi, koja osigurava savršen pregled situacije na moru u vožnji ali i pri izvođenju raznih manevara, kabina je opremljena svim čudima tehnike kakva se danas mogu naći u modernoj nautičkoj industriji. Uređaji za telekomunikaciju, elektronski LCD ekran, GPS sustav, radar, elektronska meteorološka stanica koja u svakom trenutku prikuplja podatke važne za praćenje i predviđanje vremenske situacije na moru, integrirani navigacijski sustav 'iBridge' sa uključenim softverom koji sadrži digitalne  pomorske karte određenog područja, ehosonder, autopilot, kompas, 'touch-screen' panel na kojem se u svakom trenutku prate svi parametri poput informacija o radu motora, dubinama mora i brzini broda, kompjutorski nadzor brodskih manevara,.... jednom riječju kompletno upravljanje ovom grdosijom sa snagom motora od 1.000 KS, uz kormilo, svodi se na dodir prsta na ekranu. Elektronska oprema međusobno komunicira i razmjenjuje podatke na posebno razrađenoj platformi koja na jednom mjestu prikuplja i obrađuje sve elektronske podatke važne za sigurnu plovidbu.

 

Delfino 93 je opremljen sa dva unutarbrodska dizel motora ukupne snage 1.000 konjskih snaga koji pokreću dvije pogonske elise, te manju pramčanu elisu (tzv bow thruster) koji povećava manevarske sposobnosti plovila prilikom pristajanja. Zapanjuje podatak da u tankove Delfina 93 stane čak 16.000 litara goriva, pa jednostavnom računicom, uzimajući u obzir sadašnje cijene dizel goriva na našem tržištu, dolazimo do podatka da je za punjenje rezervoara potrebno izdvojiti iznos od oko 128.000 kuna. Iako prosječnom čitatelju ta vrtoglava cifra izaziva strahopoštovanje, vlasniku koji za kupovinu ovakvog plovila može izdvojiti u prosjeku oko osam milijuna eura taj iznos zasigurno ne predstavlja veliko opterećenje kućnog budžeta. Ljubitelji glisiranja i brzih motornih jahti zasigurno neće biti impresionirani maksimalnom brzinom Delfina 93 od 13,5 čvorova, što je osjetno manje od brzina  kakve postižu neki drugi tipovi jahti - a koje nerijetko i prelaze 25 čvorova. No Delfino i nije stvoren za bjesomučne jurnjave od otoka do otoka, već za ugodnu vožnju koja zahtjevnim nautičarima pruža užitak boravka na moru u punom komforu i uz ljubomorno čuvanu privatnost. Uostalom, reći će svaki dobar poznavatelj motornih jahti, obzirom na svoju veličinu i istisninu od 135 tona, Delfino 93 postiže posve pristojnu putnu brzinu od 12,5 čvorova koja ne kvari ugodu boravka na brodu. S tom će brzinom vlasnik jahte posve ugodno krstariti Jadranom tijekom ove godine, vraćajući se uvijek u matičnu splitsku marinu. A već iduće godine, potvrdili su nam u Navis Marine-u, splitski Delfino 93 kreće dalje, na nova mora i u nove pustolovine jer ovakve ljepotice ne zadržavaju se dugo na jednom mjestu. I nisu stvorene za luke i marine, ma koliko ih tamo mazili zavidnim pogledima i ljubomornim uzdasima.

 

Sandra Carić Herceg / Nacional