Falkor 22 odlično podnosi i ekstremne uvjete plovidbe

Glavna prednost čamaca proizvedenih metodom vakuum infuzije je kvalitetniji omjer vlakana u odnosu na smolu, što plovilu daje manju težinu i veću čvrstoću

  

 

Gotovo svaki zaljubljenik u nautiku u nekoj mjeri poznaje tehnologiju izrade plovila. No, postoji jedna metoda izrade trupa o kojoj mali broj ljudi ima znanja. Vakum infuzija (eng: resin-infusion) dugo je poznata, no rijetko zastupljena metoda izrade plastičnih dijelova plovila. Činjenica da se vakum infuzija, kao sofisticiranija metoda u usporedbi s ručnom laminacijom, nije znatno proširila, ukazuje da za to postoje razlozi.

Prva prepreka leži u tome što za njenu primjenu treba određeni nivo znanja i iskustva. Učenje na vlastitim pogreškama u ovom slučaju može biti prilično skupo. Drugo, moramo imati jasno definirani cilj koji takvom tehnologijom proizvodnje želimo postići. Taj cilj obično je vezan uz zahtjeve za čvrstoćom i težinom. Ukoliko posebnih zahtjeva nema, onda je i upotreba vakum infuzije upitna. I treće, kao i svaka alternativna tehnologija, vakum infuzija ima svoje slabosti i sa sobom nosi određene poteškoće kojih kod metode ručne laminacije nema.

Vakum infuzija – nešto skuplja, ali prihvatljivija tehnologija

Glavna prednost proizvoda koji su nastali metodom izrade vakum infuzije je kvalitetniji omjer vlakana u odnosu na smolu. Rečeno jasnije, količina vlakana znatno je veća u odnosu na količinu smole. Kako su vlakna ta koja daju željena mehanička svojstva plovilu, da se naslutiti da će tako proizvedeno plovilo biti ili lakše, ili čvršče, ili oboje. Slijedeća prednost je u konzistentnijim rezultatima. Male su oscilacije u težini od trupa do trupa, kao i strukturi i debljini gotove plastike. Nadalje, pod određenim uvjetima, proizvodnja može biti i povoljnija u odnosu na ručnu laminaciju. Naravno, u uvjetima proizvodnje koja je ograničena malim serijama, otežanom nabavom materijala i nedostatkom iskusnih majstora, ta prednost rijetko se ostvaruje. Za sada, pogotovo u našim uvjetima, vakum infuzija rezultira skupljom proizvodnjom. Na kraju, ono što je vrlo bitno, pravilnom primjenom vakum infuzije manje negativno utječemo na okoliš i radnu okolinu majstora brodograditelja.

 

Kod odluke o načinu proizvodnje gumenjaka Falkor 22, zahtjevi su bili definirani. Htjelo se dobiti gumenjak koji ima izvrsno ponašanje na valovima i malu potrošnju u povoljnim uvjetima plovidbe. Iako su na prvu loptu ta dva zahtjeva kontradiktorna, dobrim projektom i odgovarajućom tehnologijom proizvodnje, to se i postiglo. Za prvi dio, projektiranje, zaslužan je jedan od najpoznatijih talijanskih mladih projektanata brodica, Alessandro Chessa sa Sardinije. Za drugi dio, tehnologiju izrade vakum infuzijom, odgovoran je majstorski tim brodograditelja iz biogradske tvrtke Anorti. Na čelu tog tima je gospodin Borut Češek, iskusan brodograditelj s vrlo visokim zahtjevima na kvalitetu. Iz njihove radionice ne izlazi niti jedan proizvod, a da prije toga nije prošao kroz strogu provjeru.

Trup Falkora uzak je, dubok, s promišljeno postavljenim brizgobranima i stepenicom na trupu. Zajedno s dobro balansiranom težinom, Falkor 22 izvrsno svladava valove uz minimalnu potrošnju goriva u mirnijim uvjetima plovidbe. Primjenom tehnologije izrade 3D vakum infuzije, trup i orebrenja izlivena su u jednom komadu, te je dobiveni gumenjak vrlo kompaktan i čvrst. Iako predviđen da juri i s relativno malim motorima, oni željni istraživanja mogu na njega montirati motore do 210 HP sa snažnim momentom bez bojazni od posljedica ekstremnog naprezanja krmenog dijela plovila.

Kevlarska vlakna i karbonska ojačanja dodatno učvršćuju trup 

Zahvaljujući tehnologiji izrade u vakum infuziji vlakna se postavljaju pažljivo i prema planu, bez bojazni od stvrdnjavanja smole kao što je slučaj kod ručne laminacije. Staklena vlakna su neprekinuta cijelom dužinom trupa i orijentirana su u svim smjerovima. U trup Falkora 22 na najosjetljivijem dijelu pramca umetnuta su kevlarska vlakna. Karbonska ojačanja daju dodatnu čvrstoću i pozicionirana su na stepenici i rebrima. Prvi slojevi su impregnirani vinilesterskom smolom koja se bolje impregnira u vlakna od poliesterske, bolje se lijepi i manje steže kod stvrdnjavanja. Da ne bi došlo do oslikavanja vlakna na trupu, koristi se predlaminat (skin coat).

Trup Falkora 22 napravljen je za ekstremne uvjete i potpuno prilagođen profesionalnim potrebama, dok paluba pokazuje talijanski stil na najbolji način. Elegantne i mirne linije ukazuju na to da se i na relativno malom gumenjaku može ploviti sa stilom. Iako dizajniran minimalistički, svaki detalj se pomno razmatrao kako bi korištenje gumenjaka bilo popraćeno istim užitkom kao i plovidba.

Detaljniji podaci mogu se naći na stranici falkor.hr, a snimke plovidbe mogu se vidjeti na stranici automotovision.hr pod rubrikom Nautika Gumenjaci. Oni koji će naći vremena doći na Zagrebački sajam nautike od 19. do 23. veljače imat će priliku gumenjak Falkor 22 vidjeti uživo i porazgovarati s proizvođačima.

Nautica Portal/Falkor