Premijera na Zagrebačkom sajmu nautike: Vento 500

Kod dizajna Venta mislilo se prije svega na dvije osnovne zadeće – plovilo mora imati odlične plovidbene karakteristike, a istovremeno mora lako glisirati

 

 

 

 

Na Zagrebačkom sajmu nautike, koji se održava od 19. do 23. veljače, kao jedan od noviteta iz domaće proizvodnje plovila, biti će predstavljen novi hrvatski gumenjak Vento 500. Paralelno sa hrvatskom premijerom, gumenjak će biti predstavljen i njemačkoj publici na sajmu turizma u Munchenu.

Vento 500, iza kojega stoji tvrtka Vento-Navis, namijenjen je prije svega onima koji „žive more“. Odlikuju ga odlične pomorstvene karakteristike (prototip je ispitivan na Sardiniji na valovima između 2 i 5 metara), mala potrošnja goriva (3 milje s 1 litrom goriva) i multifunkcionalan raspored u kokpitu.

Kod dizajna Venta mislilo se prije svega na dvije osnovne zadeće – plovilo mora imati beskompromisne plovidbene karakteristike, a istovremeno mora lako glisirati što će utjecati na manju potrošnju goriva te neće biti potrebe za instaliranjem velikih motora, što bi smanjilo i ukupnu nabavnu cijenu a ne samo operativne troškove. Problem pretjeranog "skakanja" gumenjaka na valovima pri većim brzinama riješen je dubokim V presjekom korita, koji na pramcu počinje sa strmih 60 stupnjeva, da bi na krmi završio sa dubokih 20 stupnjeva. Ovakav profil korita omogućuje sigurnu i udobnu plovidbu na velikim valovima (preko 2 m visine). Istovremeno za lako glisiranje, korito Venta je opremljeno jednom stepenicom i delta kobilicom na krmi.

Kod dizajna palube mislilo se prije svega na praktičnost. Već na Ventu 500 postoje tri reda sjedala (sjedište ispred konzole, sjedište vozača iza konzole te krmene klupe) što je jedinstveno u ovoj klasi plovila. Veći modeli zadržavaju isti raspored uz još veću prostranost za više putnika. Osim toga Vento gumenjaci imaju mnoštvo praktičnih spremišta. Na kraju, palube svih modela Vento imaju statičko samopražnjenje palube, pa voda otiče i onda kada plovilo nije u pokretu.

Vento-Navis