Mario Gvozdanović: Falkor se pokazao boljim od mojih očekivanja

Jedan od kupaca Falkora 22 iznosi nam svoja iskustva sa plovidbe po zahtjevnijem moru, posebno ističe stabilnost i dobro ponašanje po valovima, ali i iznenađujuće malu potrošnju

Foto: Falkor Boats

Falkorom sam i više nego zadovoljan, on je premašio moja očekivanja” kratko nam je prve dojmove o Falkoru 22, gumenjaku prvijencu brodograditelja Dražena Horvata iz tvrtke “Horvat i kćeri” opisao jedan od kupaca Mario Gvozdanović. “Moram priznati da sam, obzirom na cijenu i na moja prijašnja iskustva sa gumenjacima, od Falkora očekivao dosta, no on mi je pružio i više od toga” kazao je.

U dosadašnjim je plovidbama Falkor pokazao izuzetnu stabilnost po većim valovima, naglašava Gvozdanović, dodajući kako mu je to posebno važno kad na gumenjaku vozi cijelu obitelj. Ističe i Falkorov komfor, čak i u situacijama kada se na njemu vozi više osoba. “U jednoj sam plovidbi na Falkoru vozio čak osam odraslih osoba na prilično nemirnom moru, sa valovima visokim gotovo metar i pol i gumenjak je to savladao bez problema i bez otpora. I sam sam bio iznenađen kako je dobro savladao takvo more uz poprilično opterećenje” ističe Gvozdanović. Suzukijev vanbrodski motor od 140 KS pokazao se kao pravi izbor, jer je Falkor odlično savadao takve uvjete, a kao važnu pojedinost ističe i da se motor do sada pokazao kao vrlo ekonomičan i štedljiv. “Iznenadila me prilično mala potrošnja Falkora sa motorom snage 140 konjskih snaga. Neki su me prijatelji plašili tvrdeći da se pripremim na potrošnju od najmanje 30 i više litara po satu, no dosadašnja je vožnja pokazala potrošnju od oko 15 litara po satu. Falkor brzo izglisira, već na nekih 12 čvorova brzine sa četiri osobe na čamcu i tada nam je dovoljna putna brzina od oko 18 čvorova, koja je najekonomičnija. Kada je na brodu više osoba potrebno je povećati brzinu kako bi Falkor savladao dodatno opterećenje. Kada je na brodu bilo osam odraslih osoba potrošnja se kretala oko 19 litara uz brzinu od oko 27 čvorova, što je izuzetno malo u usporedbi sa sličnim plovilima te dužine” navodi Gvozdanović i dodaje da je takvom potrošnjom prezadovoljan..

Spominjući svoja iskustva sa ponašanjem Falkora 22 na zahtjevnijem moru, ispričao nam je i da je u lipnju ove godine plovio Bračkim kanalom kad ih je ulovila nevera. “Ulovilo nas je nevrijeme u trenutku kad smo sa juga Brača plovili prema drugom kraju otoka. Na brodu su bile dvije obitelji ii ne mogu reći da smo uživali u vožnji na valovima od gotovo tri metra, ali nas je Falkor dovezao do luke sigurno i bez problema. Čak sam se pomalo pribojavao kako ćemo sve to izvesti, obzirom da je put bio poprilično dug, a mi smo tada bili jedino plovio u kanalu. Smanjio sam putnu brzinu na 10 do 12 čvorova i bez problema smo stigli do odredišta. Falkor se pokazao doista pouzdanim i stabilnim, a što me posebno iznenadilo, čak i u plovidbi po tako nemirnom moru na obalu smo stigli suhi” kaže Gvozdanović i dodaje kako je sa čamcem osebno zadovoljna njegova supruga jer u vožnji ne osjeća jake udarce gumenjaka o površinu mora. “Na moru jačine 2 valovi se u Falkoru uopće ne osjećaju, gumenjak klizi morem poput žabice, a tubusi dobro amortiziraju udarce” pripovijeda naš sugovornik.

Gvozdanoviću ovo nije prvi gumenjak kojeg posjeduje, naglašava da je do sada imao puno iskustva sa vlastitim ali i iznajmljenim plovilima, pa je, kada je odlučio nabaviti novo plovilo, točno znao što želi i što od gumnenjaka očekuje. “Osim nekoliko zanemarivih sitnica, na Falkora, a posebno na njegove maritivne sposobnosti, nemam nikakvih primjedbi. Dapače, imam samo riječi hvale jer se do sada, u ovih par mjeseci, pokazao kao pravi izbor” naglašava. Napominje i da se Falkor pokazao dobrim u još jednoj važnoj pojedinosti. “Pomalo sam se pribojavao hoću li prilikom spuštanja gumenjaka sa prikolice u more imati problema, jer nisam imao iskustva sa manevriranjem tako dugačkim i teškim čamcem. No sve je prošlo iznenađujuće lako i brzo, do sada sam ga čak četiri puta spuštao u more i vadio vani i toliko sam se ispraksirao da već sve obavim sam u vrlo kratkom vremenu” objašnjava nam naš sugovornik.

Gvozdanović kaže kako upravo kreće na duže putovanje na ruti od Paga do Poreča, što će biti pravi izazov za Falkora. Vjerujemo da će Falkor ispuniti njegova očekivanja, ne samo na spomenutoj ruti nego i u godinama koje dolaze. Ukoliko vas zanimaju pojedinosti o Falkoru 22, možete ih dobiti na adresi:

Falkor Boats
Horvat i kćeri d.o.o.

GSM: +385 91 467 82 83

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nautica Portal