Falkor 22 sa novim Evinrude G2 vanbrodskim motorom: Fantazija na valovima!

Motor radi na 500 okretaja, već na 1800 gumenjak krene glisirati, a putnu brzinu od 22 NM na sat postiže na 2800 okretaja

Sponzorirani članak

Foto: Falkor Nautika

 

Ono što je Nautica Portal najavio početkom srpnja, to se upravo ostvaruje:  već dobro poznati domaći gumenjak Falkor 22, izašao iz radionice zagrebačke tvrtke Falkor Nautika, dobio je novi vanbrodski motor – spektakularni Evinrude E-Tec  2G snage 150 KS,  a prve su testne vožnje pokazale da je ova kombinacija  savršeni spoj pokretljivosti i štedljivosti sa gotovo savršenim voznim performansama.

 

„Motor radi na 500 okretaja, već na 1800 gumenjak krene glisirati, a putnu brzinu od 22 NM na sat postiže na 2800 okretaja. Na 3000 okretaja brzina se penje na 24 NM i potrošnja goriva tada ne prelazi 14 litara, što znači da motor na ovom gumenjaku u prosjeku troši oko 6.5 litara po nautičkoj milji. Za one željne brže vožnje motor može dostići i više od 6000 okretaja, a brzina će u tom slučaju narasti na  čak 50 NM/h. Motor je izuzetno tih i ekonomičan, u sebi ima ugrađen servo uređaj i automatski trim, a digitalne komande i digitalni instrumenti su vrlo precizni pa snagu motora možete podizati doslovno po desetak okretaja, na primjer 2820 pa 2830 okretaja.  Usporedimo li ga sa modernim četverotaknim  motorima kakvi danas prevladavaju na tržištu vanbrodskih motora, Evinrude E-Tec G2 je osjetno učinkovitiji i ima veći okretni moment. Jedini je na tržištu koji ima samo jednu cijev kroz koju prolaze digitalne komande, dovod goriva i cijevi za servo uređaj, pa motor svojom elegancijom i dizajnom odmah upada u oči“ oduševljeno priča proizvođač Falkora 22 Erik Stipetić.

 

Podsjetimo,  nova generacija Evinrude E-Tec G2 motora donosi brojne tehnološke prednosti u odnosu na dosadašnje četverotaktne vanbrodske motore.  V6 motor ima značajno bolje izgaranje s minimalnom emisijom štetnih plinova, što ga čini ekološki prihvatljivijim čak i od velike većine četverotaktnih motora. Novi Evinrude G2 posve je odbacio komandne sajle koje motor vežu sa upravljačkom pločom, jer je upravljanje posve digitalizirano i vrši se putem servo hidraulike, a u motor je također ugrađen i rezervoar sa uljem za podmazivanje, te se miješanje ulja sa gorivom vrši automatski. Evinrude E-Tec G2 je osjetno manje bučan i manje vibrira, a razvijen je i inovativan sustav automatskog skladištenja motora, odnosno pripreme za zimovanje koje je moguće obaviti jednostavno i brzo, u svega nekoliko minuta i bez odlaska serviseru. Sve ove karakteristike omogućuju značajno niže troškove održavanja motora. Uz revolucionarnu tehnologiju, Evinrude je revolucionirao i sam vanjski izgled svojih motora. Umjesto dosadašnje klasične crne boje zaštitnog kučišta, Evinrude E-Tec G2 generacije nudi se u raznim bojama, a svakom je kupcu ponuđena mogućnost i da sam kreira svoj motor po vlastitim željama i estetskim mjerilima, usklađujući ga sa izgledom svojeg plovila.

 

Evinrude E-Tec G2 u paru s Falkorom 22, koji je vrlo lagan bez obzira na činjenicu da posjeduje rezervoar za gorivo od 180 litara goriva i rezervoar sa 100 litara pitke vode,  zasigurno će zadovoljiti i one zahtjevnije ljubitelje gumenjaka koji od plovila traže i nešto više.  Želite li i osobno testirati Falkor 22 sa Evinrudeom 2G i osjetiti zadovoljstvo koje spoj vrhunskog gumenjaka i revolucionarnog vanbrodskog motora pružaju u vožnji, samo nazovite broj  091/482-2044  ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  i  dogovorite termin testiranja.

 

Nautica Portal