Salona 33: Obiteljski krstaš s dušom regatnog trkača

images


Salona 33 je nova performance jedrilica iz Solina koja će nizom inovacija na interijeru i konstrukcijom zasjeniti konkurenciju images Salona 33 je nova performance jedrilica iz Solina koja će nizom inovacija na interijeru i konstrukcijom zasjeniti konkurenciju. Najmanja Salona je u pravom smislu riječi performance cruiser koji može osvojiti bilo koju regatu, ali u isto vrijeme pružiti i beskompromisnu udobnost i sigurnost tijekom krstarenja na nivou najboljih cruisera.

Konstrukcija

Solinska tvrtka AD Brodovi, koja stoji iza najnovijeg modela Salone, navodi da je na modelu S33 kombinirano bogato iskustvo u gradnji cruisera s upotrebom visoko-tehnoloških materijala i pametnim dizajnerskim rješenjima. Cilj proizvodnje je bio unaprijediti proizvodnju jedrilica i otići jedan korak dalje u postizanju globalno konkurentne jedrilice. Na S33 korišten je okvir od nehrđajućeg čelika koji skida opterećenje sa kobilice, te ga sigurno rasprostranjuje i širi po širokom prostoru trupa. Kako bi se postigla maksimalna čvrstoća i trajnost broda, dodani su slojevi karbonskog vlakna na pažljivo analiziranim područjima unutarnje obloge trupa. Kao rezultat postignuta je optimalna ravnoteža između čvrstoće, trajnosti i težine.

Područje izloženo udarima sastoji se od solidnog laminata oplate kako bi se izbjeglo oštećenje materijala pod velikim opterećenjima. Područje je dodatno učvršćeno slojevima triaksijalnog ojačanja E staklenih vlakana. Upotreba prozirnog gel coata i vinilester epoksidne smole tijekom vakuumske infuzije trupa je još jedan korak ka superiornoj čvrstoći i izdržljivosti trupa. Paluba je izrađena s dodatnom strukturno dizajniranom unutarnjom potporom stropa kako bi jedrilica što bolje podnijela uzdužna i poprečna opterećenja. Pregrade na krmi i pramcu su potpuno vodonepropusne, te na taj način sprečavaju mogućnost prodiranja vode u slučaju da su izloženi dijelovi broda (krma i pramac) oštećeni. Zahvaljući jakoj „sandwich“ konstrukciji, ove pregrade dodaju posebnu snagu i sigurnost, očuvajući u isto vrijeme svoju težinu. Konačni rezultat je čvrsta, jaka i lagana konstrukcija, optimizirana za udobno krstarenje kao i za jedrenje s visokim performansama.

Eksterijer

Moderne i čiste linije palube su samo nastavak prepoznatljivog stila Salone koji je prvi put predstavljen na Saloni 38, a koji je važna odlika Salone 60. Vrhunska kvaliteta jedriličarske opreme čini Salonu 33 jednostavnom za upravljanje bilo da plovite sa obitelji, posadom ili samostalno upravljate. Na krmi je prostrani kokpit bez prepreka, udoban za krstarenje i praktičan za regate sa dva prostrana spremišta i dodatnim spremištem za smještaj plinske boce. Salona 33 predstavljena je sa argolom, dok je kao dodatna opcija dostupna sa dva kormila, čineći tako S33 jednom od najmanjih regatnih krstaša na tržištu.

Interijer

Inovacije se nastavljaju u interijeru Salone 33 korištenjem kombinacije PVC-a i drvenog furnira čineći istovremneno moderan i privlačan prostor sa bitno smanjenom težinom. Interijer Salone 33 možemo usporediti sa interijerom većih jedrilica, sa prostranom dvo-kabinskom opcijom u standardu, prostranim pramcem, velikim navigacijskim stolom i funkcionalnom kuhinjom. Inovativni kreveti na kat u salonu dostupni su kao opcija. Unutrašnjost je ispunjena dnevnim svjetlom koje se probija kroz palubne prozore i prozore trupa, čineći ga idealnim mjestom za opuštanje i uživanje u udobnosti naše najnovije i najnaprednije jedrilice.

Performanse

Salona 33 će zadovoljiti širok spektar zahtjeva kupaca, od sigurnog obiteljskog krstarenja do jedrenja na visokoj razini po IRC ili ORC pravilima. S33 kombinira optimiziran oblik trupa, dvije opcije jarbola i više opcija (cruising, performance and racing) kobilice. Optimizacija Salone 33 je provedena uz fokus na kobilicu, oblik trupa i plan jedra, a sve kako bi razvili maksimalne performanse u kombinaciji s lakoćom rukovanja. Na zahtjev kupca S33 može biti dodatno optimizirana u cilju što povoljnijeg premjera prema regatnim pravilima i osobnim jedriličarskiim preferencijama. Na primjer: jedrenje niz vjetar uključuje opcije fiksnog ili uvlačivog pramčanog pritega gennakera ili opciju korištenja tradiocionalnog tanguna za spinnaker.

Početna cijena za dobro opremljenu Salonu 33 se kreće od 84.900 € (bez PDV-a), s posebnom cijenom za prve kupce 79.900 € (bez PDV-a).

AD Brodovi