REACHER 780 POLAKO POSTAJE STVARNOST

Provjerena je ergonomija kokpita uz pomoć modela od stiropora, a trenutno se finaliziraju završni detalji dizajna i nekoliko inovativnih rješenja kako bi 3D nacrt bio spreman za proizvodnju modela i kalupa

Skica: Reacher 780 Team

Krajem svibnja ove godine na našem smo portalu predstavili projekt grupe zaljubljenika u jedrenje na čelu sa Lukom Krejčijem, koji su u javnost izašli sa novim modelom domaće jedrilice pod imenom Reacher 780. Od svibnja pa do danas mnogo se toga dogodilo kako bi projekt Reacher od sna postao stvarnost i danas sa zadovoljstvom možemo najaviti da se rješavaju posljednji problemi i dorađuju zadnje sitnice prije početka proizvodnje prvih primjeraka jedrilice.

Idejni začetnik Reachera Luka Krejči potvrdio nam je da je obavljena posljednja provjera ergonomije kokpita putem modela od stiropora u prirodnoj veličini. Kako je ponekad samo par centimetara manje ili više presudno za funkcionalnost, tako je ovaj potez u potpunosti opravdao trud i rezultirao nizom manjih i oku često nevidljivih izmjena pojedinih mjera.

Za provjeru učinkovitosti trupa u suradnji s partnerima je izvršena napredna CFD analiza i simulacija trupa u nekoliko scenarija obzirom na brzinu i nagib broda. Rezultat analize je detaljan pregled sila na trup koje su pokazale da je dizajner Andrej Justin i više nego opravdao svoju reputaciju brzih i uravnoteženih jedrilica te nema potrebe za nikakvim modifikacijama linija trupa, objasnio je Krejči.

Trenutno se finaliziraju završni detalji dizajna kao i nekoliko inovativnih rješenja kako bi 3D nacrt bio spreman za proizvodnju modela i kalupa što započinje naredni mjesec. Tijekom listopada bi trebali preuzeti gotove kalupe što znači i mogućnost proizvodnje prvog primjerka koji bi tako po planu trebao zaploviti do kraja godine. Proizvodnja jedrilice će na veliku radost tima biti u Hrvatskoj, točnije u Varaždinu. Tvrtka Speedart pod vodstvom iskusnog Michela Ivića preuzela je zahtjevan projekt proizvodnje jedrilice, međutim obzirom na iskustvo s kompozitnim materijalima i procesom vakuumske infuzije nema sumnje da će krajnji produkt biti i više nego zadovoljavajuć.

Pomoć pri samoj proizvodnji dati će i Matjaž Žižmond koji ima veliko iskustvo s brojnim projektima razvoja i proizvodnje jedrilica u sklopu Salone, Kera i Sydney yachts. Svakako treba napomenuti da će se umjesto originalno planiranog vinylestera jedrilica proizvoditi u epoxy staklu s karbonskim ojačanjima što predstavlja dodatnu vrijednost za kupce te je jamac čvrstoće i dugotrajne postojanosti trupa.

Naposljetku, definirana je i osnovna cijena jedrilice s jedrima koja iznosi 38.990 EUR bez PDV-a što je značajno povoljnije od direktne konkurencije, ali i predstavlja mnogo povoljniju ulaznicu u svijet obiteljsko-regatnih krstaša koji u pravilu za metar do dva duži brod traže i više nego dvostruki iznos. Osim toga, za prve kupce predviđena je i posebno atraktivna ponuda s cijenom od samo 32.990 EUR bez PDV-a, a koja vrijedi za prvih 5 kupaca koji će jedriti na Reacheru 780 već slijedećeg proljeća.

Luka Krejči / Nautica Portal