Brodski gadgeti za nautičku sezonu 2021.

Proljeće je pred vratima, stoga je sada savršeno vrijeme za kupovinu i planiranje nastupajuće nautičke sezone. Uz sve potrebne stvari, kao što su prsluci za spašavanje, aparati za gašenje požara, sidra i dokumenti o registraciji, možda ćete trebati nadograditi nešto od svoje postojeće brodske opreme kako biste u potpunosti bili spremni za predstojeću sezonu.

 

Evo nekoliko ideja za osvježavanje vašeg iskustva u plovidbi!

Provjerite stanje vaših prsluka za spašavanje te ih, po potrebi, zamijenite novima
Sigurnost je prvo i presudno pravilo dok ste na moru. Stoga, prije nego isplovite provjerite da li je vrijeme za zamjenu svojih tradicionalnih prsluka za spašavanje elegantnijim, zračnim, na napuhavanje. Takvi vam omogućuju veću mobilnost i puno su ugodniji od tradicionalnih pjenastih.

Domaći dobavljači brodske opreme nude široku paletu prsluka na napuhavanje, pa predlažem da provjerite što je dostupno kod njih. 

Pojas za spašavanje

 

Uložite u kvalitetan prijenosni hladnjak
Provođenje lijepog dana na moru tijekom ljeta zahtijeva kvalitetan prijenosni hladnjak, a ovakav kakvog možete naći na ovom linku još ima i bežični zvučnik, pa odlazak bajbotom do obližnje uvale uz rashlađeno piće možete začiniti i romantičnom glazbom.

Rashladna torba sa zvučnikom

Također, u zadnje vrijeme dosta su popularne vodonepropusne torbe za led (ice cooler bags) koje mogu biti zgodne na nekim dnevnim izlascima na more s manjim plovilima, pa biste možda trebali provjeriti njihovu dostupnost na tržištu. Neki modeli takvih hladnjaka plutati će čak i ako su puni vaših omiljenih pića.

Ice cooler Bag

 

Daska za veslanje (SUP)

Daske za veslanje (stand up paddle boards) na napuhavanje se lako pakiraju, lako se postavljaju na zaštitne ograde broda i super su cool! Svaki brod bi ih trebao imati! Savjet pri izboru je da odaberete nosivost, odnosno veličinu sukladnu najtežem članu posade, tj. sukladno težini kojom je namjeravate opterietiti jer ćete u prostivnom imati problema. Uz redovito održavanje i pravilno skladištenje tijekom godine kada je ne krostite služiti će vas niz godina.

Inflatable Stand Up Paddleboard

 

Pretvorite vaš pametni telefon u navigacijski uređaj

Različite mobilne aplikacije jedan su od najjednostavnijih načina za dodavanje novih pomoćnika u plovidbu. Možda biste željeli zadržati detaljne nautičke karte u telefonu pomoću mobilne aplikacije Navionics ili pratiti promet brodova pomoću aplikacije MarineTraffic.

Navionics Mobile App

Ako već niste, pogledajte i mobilnu aplikaciju Q Experience. Informacije o plovidbi čuva sa sobom kamo god krenuli, a također funkcionira kao daljinski upravljač grijača i alarm protiv krađe.

Q Mobile app

Plovidbu također možete učiniti puno lakšom, sigurnijom i ugodnijom pomoću tehnologije. Možda će vam zatrebati funkcionalnosti poput: Ploter karti, dubinomjera, satelitskih i sonarnih karti, stereo i radio, informacija o vremenu, radar, fishfindera i sl. Pomoću pametnog plotera sve ove funkcije dobivate na jednom zaslonu. Na tržištu postoji mnoštvo različitih pametnih ploter uređaja i modela. Neke od njih, za koje smatramo da su izuzetno dobre i dosljedno prate najnovije trendove možete naći na https://nautica-portal.com/brodska-oprema

 

Nautica portal