Kuhinja koja se ljulja

Hmm ... da, kuhinja na brodu nije vrsta kuhinje na koju smo navikli.

 

Brodska kuhinja

Prije svega je puno manja. Ne znam kakvu kuhinju imate kod kuće, ali budite sigurni da je ona svakako veća od ove. Sudoper je manji pa će vjerojatno većina posuđa biti oprana u jednoj od posuda u kojoj smo kuhali, pa i u moru ako smo na otvorenom i more je čisto.

Neki brodovi imaju dvije slavine - manja je izravno povezana s morem i kroz nju, preko nožne pumpe, protječe slana ili morska voda, dok je veća povezana s tankom u kojem se nalazi ograničena količina slatke vode. Ovo će uvelike uštedjeti slatku vodu jer ćemo moći prati suđe u slanoj i samo isprati slatkom vodom.

Druga bitna stvar je uspravni hladnjak u koji ne stane puno stvari. Treba to imati na umu pri planiranju putovanja i ne kupovati previše stvari koje idu u hladnjak, nego nadopunjavati putem. Noviji brodovi ugrađuju „normalne“ hladnjake na koje smo navikli. Isto tako hladnjak radi samo kada radi i motor, a mi želimo što više jedriti, a što manje motorirati. Isto tako motor je ugašen preko noći, pa ćemo to imati na umu, ne otvarati ga previše puta, a pogotovo ne ostavljati ga otvorenog duže nego što je potrebno.

I treća najvažnija stvar je plinski štednjak koji se ljulja. Da, kako se brod ljulja i naginje, tako ga štednjak prati. To posebno treba imati na umu ako kuhamo juhu, pržimo na ulju ili pripremamo varivo. Nije se jednom dogodilo da je kuhar/ica plivao, ali ne u moru, već u salonu punom tople hrane, što nije zabavno ni tada, a ni u trenutku čišćenja.

I za kraj – ne zaboravite sa sobom ponijeti ekološki deterdžent. Čuvamo naše more i čim manje ga zagađujemo!

Day Dream Adriatic