Makadamom prema moru: Test ATV CFMOTO CFORCE 625 EPS Touring

S obzirom kako uredništvo Nautica portala pored nautičkih sklonosti uživa i u vožnjama na dva i četiri kotača van asfaltiranih cesta, odlučili smo započeti s pisanjem serijala članaka s testovima takvih vozila, kao i opreme namijenjene takvim vozilima. Dodatno, ideja je testove, pored tekstualnih članaka, naknadno popratiti i video uradcima.

 

Cfmoto Cforce 625 EPS Touring

Foto: Tihomir Steigl


U skladu s ogromnim rastom i izuzetnom popularizacijom ATV (all-terrain vecihle) vozila, izbor za prvi test ove vrste pao ja na jedan od modela renomiranog kineskog proizvođača CFMOTO, jednog od deset najvećih proizvođača ATV vozila na svijetu.

Najveći proizvođač četverocikla na svijetu je američki Polaris, koji već godinama bilježi rast zahvaljujući pozitivnom trendu na sjevernoameričkom tržištu. Drugi najjači igrač je Can-Am s velikim odmakom od vodećeg. Na trećem je mjestu Honda, s više od 100.000 prodanih powersport primjeraka prošle godine. U top 10 brendova nalazi se još jedan sjevernoamerički brend, Arctic cat, dva japanska - Kawasaki i Yamaha, te 4 kineska, CF Moto, Linhai, Runtong Power i Hisun i, iznenađujuće, jedan meksički, Italika.

Testirali smo redizajnirani model CFORCE 625 EPS Touring. Ovaj model predstavljen je prije dvije godine, a u odnosu na prethodnika CFORCE 600, donio je dugačak popis poboljšanja, uključujući oštar novi stil, poboljšani neovisni dvostruki A-Arm ovjes, hidraulične disk kočnice na sva četiri kotača i uži krug okretanja, vrhunska LED svjetla... Model koji smo mi testirali je modelska godina 2022. s laganim redizajnom, koji se ponajprije odnosi na sustav prebacivanja vožnje između pogona na dva i četiri kotača (2W/4W), te blokade diferencijala.

U odnosu na osnovni model Cforce 625, koji je namijenjen vožnji jedne osobe, odnosno vozača, model Cforce 625 Touring ističe se dužim međuosovinskim razmakom za vožnju u dvoje, kao i naslonom za leđa s ručkama i elegantnim 12-inčnim aluminijskim kotačima. Veća snaga i veća nosivost čine ovaj ATV svestranijim. Pokreće ga novodizajnirani motor od 580 ccm, što ga čini najvećim jednocilindričnim ATV-om u asortimanu Cfmota.

Potpuno nov, od temelja redizajniran, CFORCE 625 EPS Touring pun je novih značajki. Potpuno novi stil, nova LED svjetla, poboljšana šasija, novodizajnirani dvostruki A-Arm ovjes za bolje performanse vožnje, vodeći u klasi manji krug okretanja od 7,4 m i potpuno nove hidraulične disk kočnice na sva četiri kotača.

Kako bi zadovoljili zahtjeve drugog stupnja sigurnosnog standarda za četverocikle, svi CFMOTO četverocikli testirani su pod kutom nagiba. Minimalni standard za prolaz na testu kuta nagiba bočne stabilnosti je 28,81 stupanj. CFORCE 625 EPS Touring premašuje test kuta nagiba minimalne bočne stabilnosti s rezultatom od 30,7 stupnjeva.

Cfmoto Cforce 625 EPS Touring

Foto: Tihomir Steigl

Osjećaj u vožnji je izvrstan, udobnost je na poprilično visokoj razini, kao i opremljenost. Pored standardne opreme kao što su električno upravljani vinč s prednje strane, te kuka za vuču, testni model imao je zaštitu podvozja, grijanje palčane ručice gasa, grijanje ručki upravljača, originalni Cfmoto kofer na zaključavanje, s dodatnim pet litarskim plastičnim spremnicima za gorivo. Svakako treba naglasiti da su dobrodošli i serijski dodaci poput 12V utičnice i dvostruke USB utičnice s lijeve strane upravljača te praktični vodonepropusni pretinac s desne strane upravljača, s kojim se nismo susreli kod niti jednog ATV vozila drugih proizvođača. Sa stražnje strane također se nalazi pretinac, nešto većih dimenzija od onoga sprijeda, također vodonepropustan, ali manji nego što je to kod većeg dijela konkurencije.

S tehničke strane treba izdvojiti kako CFORCE 625 EPS Touring pokreće jednocilindarski, vodom hlađeni četverotaktni benzinski motor zapremine 580ccm, koji isporučuje 40,2 KS. Maksimalna brzina je 90 km/h, no s obzirom da ima T3B homologaciju, što znači da se registrira kao traktor, odnosno kao radni stroj, tvorničko ograničenje je na 60 km/h. Opremljen je EPS (Electronic Power Steering) servo upravljačem, CVTech automatskim prijenosom s kočenjem motorom, 12“ kotačima… Trenutno je dostupan u narančastoj, plavoj, camo (kamuflažnoj), crvenoj i sivoj boji.

Kapacitet spremnika za gorivo je 18 litara, što mu, uz prosječnu potrošnju od 8 litara na 100 km, koju smo zabilježili na testu, daje autonomiju od preko 200km, a imali smo na raspolaganju i spremnike za dodatnih 10 litara, što bi mu dalo autonomiju i preko 350 km, a to je, za jedno ovakvo vozilo, impresivna kilometraža.

Niz informacija o statusu vozila, poput trenutne brzine, ukupne i dnevne kilometraže, vrsti uključenog pogona, napunjenosti spremnika goriva i nizu drugih korisnih informacija, nalaze se na velikom i preglednom crno-bijelom displeju, dobro vidljivom i na suncu. Izbornik je intuitivan, pa se lako snalaziti na njemu.

Cfmoto Cforce 625 EPS Touring
Foto: Tihomir Steigl

Treba još napomenuti dimenzije CFORCE 625 EPS Touring - dužina 2235 mm, širina 1180 mm, visina 1390 mm, teži 377 kg, a udaljenost od tla je 270 mm.

Na koncu moramo reći da su nas oduševila praktična rješenja poput USB i 12V utičnica, smještene na za to prikladnim mjestima, kao i mali pretinac s desne strane, mada bismo voljeli kada bi se taj pretinac mogao i zaključati, kao što bi bilo dobro da se može zaključati i onaj stražnji. LED svjetla su toliko dobra da vam za noćnu vožnju ne treba dodatno osvjetljenje sprijeda. LED svjetla straga su izvrsnog dizajna, mada im za ukupan dojam nedostaje opcijska LED lampa koja ih povezuje i, kada svijetli, vizualno obogaćuje ukupan izgled stražnjeg dijela. Cijena te male LED lampe je 800 kn, no smatramo da bi trebala biti dio serijske opreme. Od nedostataka koje bismo izdvojili, ako to možemo tako nazvati, treba reći da bi nam ljepše bilo uživati u zvuku dvocilindričnog motora umjesto ovoga jednocilindričnog, te možda u 14“ umjesto ovih 12“ kotača, no za to su u ponudi Cfmota modeli CFORCE 850XC i CFORCE 10000.

Ukupno gledajući CFORCE 625 EPS Touring je trenutni Best Buy ATV na hrvatskom tržištu, kako u pogledu dizajna i opremljenosti, tako i u pogledu kvalitete. Iznajmljivači ovakvih vozila posegnuti će vjerojatno za jeftinijim modelima, dok će oni zahtjevniji, željni više snage i adrenalina svoje pogled usmjeriti prema modelima veće snage od 850 ccm i 1000 ccm.

Kako god, ako ste početnik ili volite umjerenu vožnju prirodom ili ste poklonik vrhunskog dizajna i praktičnosti CFORCE 625 EPS Touring je pravi izbor za vas.

CFORCE 625 EPS Touring trenutno se nudi uz 5% akcijskog popusta, uz jamstvo od dvije godine, a može se pronaći kod domaćih prodavača ili ovlaštenog uvoznika Auto moto Pehar - https://auto-moto-pehar.com/

 

Nautica portal