Najam jedrilica u Hrvatskoj

Otkrivanje hrvatske obale, plovidba nebesko plavim morem i istraživanje izvanrednih krajolika, udaljenih sela i skrivenih plaža. Sve su to odlike nautičkog turizma u Hrvatskoj. Ako se želite odlučiti na ovakav oblik odmora, donosimo vam sve najbitnije informacije o jedrenju u Hrvatskoj.

 

sailing in croatia

Otkrivanje hrvatske obale, plovidba nebesko plavim morem i istraživanje izvanrednih krajolika, udaljenih sela i skrivenih plaža. Sve su to odlike nautičkog turizma u Hrvatskoj. Ako se želite odlučiti na ovakav oblik odmora, donosimo vam sve najbitnije informacije o jedrenju u Hrvatskoj.

 

Jedrenje u Hrvatskoj

Mnogi ljudi bi se složili da je najam jedrilice u Hrvatskoj i istraživanje jadranskih dragulja jedinstveno iskustvo ljetnog odmora. Nevjerojatno je koliko se hrvatskih otoka i skrivenih plaža te prekrasne prirode može vidjeti u samo tjedan dana jedrenja. Ako ste početnik u jedrenju prvo biste se trebali odlučiti za određeno područje i posjetiti najvažnija mjesta te regije.

Za početak je idealno kontaktirati agenciju za iznajmljivanje jahti koja će vam preporučiti plan putovanja prilagođen vašem stilu i željama. U Hrvatskoj postoje 4 glavne charter destinacije za iznajmljivanje jedrilica bez posade: Rijeka, Split, Zadar i Pula. Samostalni nautičari koji žele istražiti Jadransku obalu vlastitim tempom vrlo lako mogu iznajmiti željeno plovilo i otisnuti se u odmor kakvog žele.

 

Što Hrvatsku čini jednom od najvećih svjetskih nautičkih destinacija?

Jadran važi za jednu od najsigurnijih svjetskih jedriličarskih destinacija. Hrvatska obala idealna je za dnevne jedriličare, flotile, obiteljski odmor na jedrenju ili iskusne pomorce. Mirno Jadransko more omogućuje jedriličarski izlet s autentičnim charter itinererima. Lijepo vrijeme na Jadranu osigurava dobre uvjete za plovidbu, a otoci razvedene Jadranske obale nalaze se blizu jedan drugome. Luke i sidrišta su vrlo dobro zaštićena pa nautičari nemaju problema s pristankom.

Turisti željni istraživanja povijesnih znamenitosti, monumentalne arhitekture i kušanja otočnih delicija u najboljim restoranima svojim plovilima mogu pristati i u male luke i doživjeti ljepote krajolika. Jedriličarski charteri u Hrvatskoj počinju i završavaju subotom. U tjedan dana obilaska mogu se obići nacionalni parkovi, skrivene uvale, brojna mjesta i otoci.

U Hrvatskoj je moguć najam plovila bez posade i s posadom ovisno o iskustvu nautičara. Više od 5 modernih marina uz hrvatsku obalu iznajmljuje preko 50 000 plovila. Premium jedriličarske destinacije najviše iznajmljuju jedrilice do 40m, jedrilice između 45 i 55 stopa, jedriličarske katamarane i luksuzne katamarane s posadom.

 

Zadar

Najam jedrilice u Zadru može biti jedinstveno sedmodnevno iskustvo uključujući i skipera. Zadarski arhipelag prepun je biološke raznolikosti i borove šume. Možete posjetiti Kornate i slapove Krke te parkove divljih životinja. Iz udobnosti vlastite jedrilice možete svjedočiti romantičnim zalascima sunca i kupati se u kristalno čistom moru gdje god poželite.

Flote su usidrene u marinama u Sukošanu, Murteru i Biogradu gdje možete započeti svoje putovanje jedrilicom. Nacionalni parkovi Kornati i slapovi Krke udaljeni su samo nekoliko kilometara od zadarskih charter baza za jahte. Tijekom obilaska možete posjetiti egzotičnu plažu Saharun, najviši hrvatski svjetionik na Dugom otoku ili se zabaviti u beach barovima u Vodicama.

Ukoliko putujete s hrvatskim skiperom, on će vam dati najbolje savjete za lokalne restorane, najsigurnija sidrišta i informacije o svim skrivenim draguljima Jadrana. Osim brige o navigaciji i sigurnosti plovila, skiper će vam poslužiti kao osobni turistički vodič. Važno je istaknuti da najam plovila sa skiperom osigurava jedinstveni plan putovanja tijekom vašeg tjedna jedrenja.

Iznajmljivanje jedrilice s tri kabine u Zadru će vas koštati između 1500 i 2000 eura tjedno. U srpnju i kolovozu kada je vrhunac sezone ta se cijena kreće oko 2500 eura, a puni trošak u prosjeku iznosi 3500 eura.

 

Pula

Najam jedrilice u Puli izvrsna je prilika za otkrivanje ljepota sjevernog Jadrana koji predstavlja savršenu mješavinu talijanskog i balkanskog utjecaja. Šarmantna istarska rivijera raspolaže impresivnim parkovima divljih životinja, osamljenim ribarskim selima i bujnim zelenim otocima Kvarnerskog arhipelaga.

Baza za najam jahti nalazi se na zapadnoj strani Istre, u Puli. Krajolici Istre jako podsjećaju na toskanske doline i vinograde. Tijekom tjedan dana najma jahte možete isprobati vrhunske kulinarske delicije s daškom talijanske kuhinje u prekrasnim restoranima uz obalu. Osim toga, očarat će vas monumentalna venecijanska arhitektura povijesnih gradova, osamljena ribarska mjesta i netaknuta priroda hrvatskih nacionalnih parkova.

Na pulskom jedriličarskom itineraru možete obići otok Unije u Kvarnerskom zaljevu, kušati poznato istarsko vino malvaziju i vrhunska jela od tartufa. Također možete se popeti na 4000 godina staro selo Lubenice na otoku Cresu, svjedočiti romantičnim zalascima sunca u gradu Rovinju, Vrsaru i upoznati Mali Lošinj. Roniti možete u tirkiznim vodama otoka Silbe i Ilovika.

Cijena najma jahte bez posade u Puli varira ovisno o godišnjem dobu i vrsti plovila. Udobna krstarica u ljetnoj sezoni oko 5000 eura tjedno, a izvan sezone između 2800 i 4000 eura. Najbolje mogućnosti za najam jedrilica u Istri su u marinama Pomer, Vrsar, Funtana i na otoku Krku.

 

Split

Najam jedrilice u Splitu je vrlo popularan odabir za sve nautičare koji putuju hrvatskom obalom. Split je savršeno polazište za jednotjedni odmor i istraživanje žarišta Jadrana u opuštenom dalmatinskom stilu. Tijekom obilaska možete posjetiti otok Hvar, Korčulu, rodno mjesto Marka Pola, Vis ili druge bisere dalmatinske obale.

Uz iznajmljivanje privatne jedrilice moguće je unajmiti i skipera te prilagoditi plan putovanja vrhunskim rutama u Dalmaciji. U UNESCO-vom mjestu Trogir možete iznajmiti jedrilicu i otputovati do povijesnog strogradskog sela i Šolte ili se rashladiti na bisernim plažama na Braču.

7-dnevni splitski jedriličarski itinerer uključuje plovidbu oko kultnog otoka Visa i ribarskog mjesta Komiža, degustaciju jela na otoku Šolti ili Lastovu, posjet otoku Biševu i Modroj šplji. Ako se želite zabaviti možete iskušati noćni život otoka Hvara.

Najam jedrilice od 50 stopa u Splitu košta oko 5500 eura u sezoni i između 3500 i 4000 eura u predsezoni i postsezoni. U Splitu i obližnjim marinama možete iznajmiti jedrilice, katamarane i luksuzne jahte za odmor.

Na internetskoj stranici sailing-holidays-in-croatia.com pronaći ćete sve informacije za nautički turizam u Hrvatskoj. Najam privatnog jedrenjaka omogućuje vam da vlastitim tempom istražite hrvatska prirodna čuda.