Hrvatski časnici spasili putnike s kruzera

images


Osamnaest hrvatskih pomoraca najzaslužniji su što požar koji je prošloga tjedna izbio na kruzeru „Grandeur of the Seas“ nije postao tragedija images Osamnaest hrvatskih pomoraca najzaslužniji su što požar koji je prošloga tjedna izbio na kruzeru „Grandeur of the Seas“ nije postao tragedija. Među 2.200 putnika nije bilo ozlijeđenih i 'ploveći hotel' je u jednom komadu stigao iz američkog Baltimorea u Freeport na Bahamima.

"Bravo, bravo, bravo!!!" bile su riječi koje su 27. svibnja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera u vlasništvu tvrtke „Royal Caribbean“. „Bravo“ označava šifru za požar, koji je, kako je kasnije utvrđeno, izbio između treće i šeste palube na krmi broda.

Više od 70 posto časnika, koji su sudjelovali i rukovodili akcijom spašavanja, su Hrvati koji su najzaslužniji što se pomorska havarija nije pretvorila u tragediju. Jedan od njih, u rangu najviših oficira upravljao je evakuacijom, drugi je rukovodio pripremom čamca za spašavanje, treći pazio na pogon broda, četvrti na sustav ventilacije, pet i šesti su predvodili grupe koji su smirivale goste. Zbog njihove prisebnosti brod nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevriranja i u konačnici je stigao do Freeporta.

Danas.hr

Foto: Latinospost.com