Latinska jedra zaplovila Pašmanskim kanalom

images


Na otoku Pašmanu održano tradicijsko jedrenje leuta, gajeta, kaića i batana »Oštrin idron i trevon družine pašmansko-vrgadinskog kanala 2013.« images Ujedinivši na jednom mjestu ono najbolje iz zajedničke tradicije naših sredina, u širem akvatoriju mjesta Kraj na otoku Pašmanu održano je tradicijsko jedrenje leuta, gajeta, kaića i batana. Riječ je o šestom jedrenju pod nazivom »Oštrin idron i trevon družine pašmansko-vrgadinskog kanala 2013.«, od Fratrova mula u Kraju, oko nenastanjenog otočića Čavatula i natrag na mul kod Franjevačkog samostana sv. Duje, građenog u gotičkom stilu 1392. godine.

Regata je okupila leute, gajete i kaiće, drvene brodove iz Vrgade, Malog Pašmana, Barotula, Kraja, Ugrinića, Banja, Betine i iz ostalih pašmanskih otočnih mjesta. Pravo na sudjelovanje u regati mogli su ostvariti samo drveni brodovi s trevom i latinskim jedrom. Kad se »vitar diga«, podigla su se i jedra i brodovi su zaplovili.

„Cilj održavanja ovakvog tipa natjecanja je očuvanje starih drvenih brodova na jedra. Latinsko idro, domaći rečeno oštro idro, kao i treva pašmansko vrgadinskog kanala, istinska je baština i posebnost koju trajanjem mogu održati samo naraštaji koji dolaze“ rekao je Branislav Brane Mađerić iz Družine od vesla i idra.

Zadarski list