MRCC: Kvarovi motora najčešći razlog poziva u pomoć

images


U prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba, 6 osoba je smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene images U prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba, 6 osoba je smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene. U akcijama koje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci, do 1. srpnja o.g. spašeno je 5 brodova te 38 jahti i brodica.

Razlog najvećeg broja poziva upomoć su kvar motora na plovilima i nesposobnost plovidbe, te potreba medicinske pomoći. Od početka godine nasukalo se 15 plovila, na 7 ih je izbio požar, a 9 ih je potonulo. Spašavana su tri kupača, jedan daskaš i ronilac na dah. Uglavnom je riječ o plovilima pod stranim zastavama ili u čarteru, a spašavane osobe najčešće su strani državljani.

Osim redovitog slušanja vremenske prognoze, svim se nautičarima preporuča povremena obnova stečenih znanja o upravljanju jahtama i brodicama, pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe, te usklađivanje plovidbe vremenskim uvjetima na moru. Kupačima se preporuča ostanak u granicama obilježenih kupališta. Za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe ističemo 24-satno dežurstvo na besplatnom broju 195 Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC).

U akcijama traganja i spašavanja na moru sudjeluju djelatnici lučkih kapetanija i ispostava s plovilima, po potrebi zrakoplovi Obalne straže, tegljačke i ekološke jedinice, pomorska policija, a nerijetko se priključuju i plovila u privatnom vlasništvu.

Tijekom 2012. godine u 365 akcija spašeno je 825 osoba i 167 plovila, smrtno je stradalo 17, nestale su 4, a ozlijeđene 42 osobe.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Foto: Mojarijeka.hr