Nova sezona – stari problemi!

images


Od 1. srpnja zadarska policija u prekršaju glisiranja preblizu obali zatekla čak 11 prekršitelja, a zanimljivo je da su svi – stranci! images Od 1. srpnja ove godine zadarska je pomorska policija ukupno kaznila čak 11 prekršitelja. U svih 11 slučajeva radilo se o stranim državljanima koji su glisirali blizu obale. Zadarski pomorski policajci nedavno su kod otoka Babac i Oštarije te u mjesnoj lučici u Poljani na otoku Ugljanu, zatekli državljane Austrije, Belgije i Slovenije pri glisiranju na udaljenosti manjoj od 100 metara od obale što je strogo zabranjeno. Svima je uručen prekršajni nalog s novčanom kaznom. A ona iznosi 1.200 kuna.

U zadarskoj policiji doznali smo podatke o takvim događajima lani, ali u kojima je bilo ozlijeđenih osoba. Tako je u 2012. godini na području PU zadarske zabilježeno šest takvih događaja nepropisnog glisiranja u kojima su četiri osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene. Od spomenute dvije lakše ozlijeđene osobe, jedan je plivač na kojeg je naletjela jedrilica na otoku Pagu. Dvije osobe su ozlijeđene prilikom pada s broda zbog naleta na val, dvije osobe prilikom sudara dvije brodice ili jet-skija i jedna osoba prilikom nasukavanja broda.

Policijski službenici evidentirali su ukupno 214 pomorskih prekršaja od kojih 114 zbog glisiranja. Inače, zakon razlikuje glisiranje u lučici za koje je predviđena novčana kazna od 500 do 15.000 kuna i glisiranje unutar 300 metara od obale za koje je predviđena novčana kazna od 1.000 do 10.000 kuna.

Davor Škibola, načelnik postaje Pomorske policije kaže da u zadnjih deset godina u Zadarskoj županiji, srećom, nije bilo naleta brzih brodica na kupače. „Zaista nastojimo prevenirati te događaje i upozoravati prekršitelje kako bi izbjegli nesreće na moru. Ovako dobro stanje rezultat je konstantnoga preventivnog rada, kako policijskih službenika, tako i djelatnika Lučke kapetanije“ kaže načelnik Škibola ističući da statistika prekršitelja na moru pokazuje da podjednako zakon krše i domaći i strani turisti.

Pomorski policajci ovoga ljeta zaprimili su samo jednu dojavu građana o prekršiteljima na moru, a načelnik Škibola kaže kako puno znači kada stranci vide policijske ophodnje brodom.

U nedjelju i ponedjeljak posla je imala i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja. S otočića Ražanac Mali u Velebitskom kanalu jutros su spašena dva poljska državljanina koji su na gumenjaku jučer otplovili u ribarenje, a koji se zbog jake bure i visokih valova nisu mogli vratiti na kopno. U sinoćnju potragu upućeno je više plovila za pomoć, no ni jedno do jutros nije moglo prići otočiću.

Nestanak je prijavljen iz mjesta Šibuljine koji se nalazi na obali kopna podno Velebita, uz napomenu da su turisti zarobljeni na otočiću Ražanac Veli. Potraga je noćas iza 23 sata prekinuta do smirivanja vremena, a jutros oko 7 sati na koćarici „Manko“ kapetan Lučke ispostave Starigrad pronašao je nestale turiste na otočiću Ražanac Mali, te ih dovezao do Starigrada. Turisti su neozlijeđeni, po dolasku u Starigrad pregledali su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći. Gumenjak je oštećen i ostao je na otočiću.

Tvrtka Emergensea jutros je odsukala jahtu „Franka“ koja se noćas nasukala u Privlačkom zatonu u uvali Prezida, a nakon toga i gliser s dvoje njemačkih državljana ispred Povljane na Pagu. Uzrok nasukanja su jaka bura i loše sidrenje plovila. Vijest o nasukanju jahte javio je vlasnik jahte i tvrtke za najam plovila „Asta Yachting“, a turisti s glisera sami su u pomoć pozvali Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Plovila su neoštećena i nema ozlijeđenih.

Zadarski list

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Foto: danas.net.hr