Sigurnost na moru: Lučke kapetanije kreću u akciju!

images


U subotu počinje koordinirana akcija pojačane kontrole sigurnosti plovidbe na moru pod nazivom “Sigurnost na moru 2013” images Osam lučkih kapetanija i njihove ispostave u subotu 3. kolovoza provest će koordiniranu akciju pojačane kontrole sigurnosti plovidbe na moru pod nazivom “Sigurnost na moru 2013”. Akcija će početi u 10 sati, trajat će cijeli dan i u nju će biti uključeni brodovi i brodice lučkih kapetanija i njihovi djelatnici.

Cilj ove akcije, kako je najavljeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, je preventivno djelovanje prema svim sudionicima u pomorskom prometu kako bi se upozorilo na važnost pridržavanja pravila sigurnosti i plovidbe na moru tijekom nautičke sezone u kojoj Jadranom plovi i više od 60 tisuća stranih plovila.

U toku akcije četiri broda lučkih kapetanija i više od 35 brodica lučkih ispostava nadzirat će plovidbu u uskim kanalima te sankcionirati nedozvoljeno glisiranje unutar 300 metara od obale, budući se svake godine u tom segmentu bilježi i najveći broj prekršaja. Skrenut će se pozornost i nesavjesnim plivačima i roniocima, a posebno će se kontrolirati i brodovi i brodice koji obavljaju prijevoz putnika.

U prvih šest mjeseci ove godine lučke su kapetanije ukupno naplatile preko milijun kuna kazni za prekršaje, točnije 1.092,723 kune, što je značajno veći iznos naplaćenih kazni nego u istom periodu prošle godine. Pritom se posebno naglašava kako nisu provedene češće kontrole, već su u pitanju bili teži prekršaji. Tijekom prošle godine sve lučke kapetanije naplatile su ukupno 1,555 milijuna kuna za pomorske prekršaje, a tijekom 2012. godine na sličnoj akciji kontrole sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu ''Sigurnost na moru 2012“ zaustavljeno je i pregledano ukupno 426 plovila te naplaćeno 151.800 kuna kazni zbog pomorskih prekršaja, dok je u nadzoru sudjelovalo i mnogo više brodica, njih oko 70.

A da ovakve akcije doista nisu suvišne svjedoči i jučerašnji zabilježeni incident u akvatoriju Dubrovnika. Naime, u četvrtak oko 18 sati u blizini Lumbarde kod Dubrovnika motorna jahta „Shibumi” šibenskih registarskih oznaka, na kojoj su bila dva člana posade, naletjela je prilikom plovidbe na ronioca, slovačkog državljanina. Incident je oko 21 sat prijavljen Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), a na mjesto nezgode upućena je brodica Lučke Ispostave Korčula, no očevidom su kod slovačkog ronioca utvrđene tek lakše ozljede. S vlasnikom motorne jahte obavljen je obavijesni razgovor i uzeta izjava u okviru istražnih radnji o uzrocima pomorske nezgode, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nautica Portal / MPPI

Foto: Sibenskiportal.hr