Savjet nautičarima: Pripremite se za neveru!

images


Nakon ekstremnih vrućina, stižu nam nevere, vjetar, kiša i grmljavina. Pripremite se na vrijeme, potražite sigurnu luku i pouzdan vez images Razdoblje ekstremnih vrućina, koje je područje Hrvatske pogodilo proteklih desetak dana, pri kraju je i prema najavama meteorologa narednih će ga sati zamijeniti vrlo nestabilno vrijeme. Osim najave pogoršanja, meterorolozi upozoravaju na moguće nevere koje će nerijetko biti praćene i olujnim vjetrovima, pa i pijavicama, a to upozorenje odnosi se i na nautičare.

Narednih sati, potom i u petak i subotu, valja posebno pripaziti na jak vjetar i kišu koji će prvo pogoditi sjeverni, a tijekom petka postupno i srednji i južni dio Jadrana. Državni hidrometeorološki zavod izdao je u četvrtak upozorenje pomorcima u kojem se navodi mogućnost nevere već u noći sa četvrtka na petak prvo na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a do kraja dana u petak i na preostalom dijelu obale, uz udare sjeverozapadnog vjetra između 35 i 40 čvorova. Udari vjetra će južnije uz obalu biti nešto slabiji, do 22 čvora. Jednakom dinamikom – prvo na sjevernom, a u petak tijekom dana i na ostalom dijelu Jadrana – do nas stižu i kiša, pljuskovi i grmljavina. More će prvo na sjevernom Jadranu, a tijekom dana postupno i na ostatku obale, jačati sa 2 do 3 na 3 do 4, a također treba upozoriti i da će na nekim dijelovima obale vidljivost biti dodatno smanjena zbog sumaglice ili magle.

Nije stoga na odmet upozoriti nautičare da na vrijeme potraže siguran vez i zaštićenu uvalu ili luku, te da dobro provjere vezove i sidra kako bi se izbjegle nesreće i potreba za hitnom pomoći i pozivima prema Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). No ukoliko vam takva pomoć ipak zatreba, možete je dobiti na broju 9155 ili 195, a poziv za pomoć možete uputiti i putem kanala 16 VHF postaje.

Također podsjećamo na potrebu praćenja vremenske prognoze. Domaći nautičari vremenska izvješća mogu dobiti na lokalnim ili državnim radio postajama, a onim manje iskusnim nautičarima koristit će podatak da se izvješća DHMZ-a redovno objavljuju na Prvom programu Hrvatskog radija svakodnevno nakon emisija vijesti u 7, 13, 15, 17 i 22 sata.

Na hrvatskom dijelu Jadrana vremenska se prognoza može pratiti i na VHF brodskim postajama. Takve se prognoze, koje sadrže kratki trenutni izvještaj o vremenskim uvjetima i tlaku zraka te prognozu za naredna 24 sata, emitiraju tijekom cijele godine svakih 10 minuta i to na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a redovno se obnavlja i ažurira tri puta dnevno sa svježim podacima. Za područje sjevernog Jadrana i Istre vremenske se prognoze mogu poslušati na VHF kanalima 73 i 69, za područje srednjeg Jadrana na kanalu 67, a za područje južnog Jadrana na kanalu 73.

Nautica Portal

Foto: mojarijeka.hr / istramet.com