Na Murteru traju Dani betinske gajete

images


„Fešta od latinskog idra“, koja upravo traje na otoku Murteru, počela je u nedjelju, te je i ove godine okupila veliki broj tradicijskih plovila images Dani betinske gajete 1740., koji upravo traju na otoku Murteru, počeli su u nedjelju, te su i ove godine okupili veliki broj plovila na tradicionalno latinsko idro, a vrhunac fešte bit će u četvrtak 15. kolovoza, na 11. regati za dušu i tilo koja starta u 15 sati.

I ovogodišnji Dani betinske gajete 1740. na jednom su mjestu okupili niz niz zanimljivih događanja. Već prvoga dana manifestacije održana je muška veslačka regata pod imenom “Dlan i veslo”, a nastavljena je iste večeri s “Pričom starog kalafata” betinskog brodograditelja Šime Šandrića, koji je o povijesti betinske brodogradnje govorio u svome škveru.

Tjedan “Betinske gajete” nastavljen je u utorak isplovljavanjem gajeta i kaića na latinsko idro iz Betine u posjet Murteru i sjedištu Nacionalnog parka Kornati, obilježavajući tako 33. godišnjicu osnutka Nacionalnog parka, a u srijedu, četvrtog dana „fešte“, s početkom u 21 sat u betinskome će portu biti prikazan tradicionalni način opremanja gajete za latinsko jedro.

No svi Murterani i ostali sudionici manifestacije s nestrpljenjem će očekivati četvrtak i start „regate za dušu i tilo“, a ovogodišnji program vezan uz tradicionalni način jedrenja i brodogradnje koja je nadaleko proslavila Betinu završava u nedjelju jedrenjem “rutom Modrave” i posjetom prekomorskim posjedima Betinjana.

Nautica Portal

Foto: www.betinskagajeta1740.hr