Smrtonosna nevera: Kod Brijuna poginuo ribar

images


Jaka ciklona u srijedu nad Jadranom donijela val jakih kiša, grmljavina i pijavica, a nevrijeme je u Istri odnijelo i jedan život images Jaka ciklona, koja već drugi dan prolazi iznad područja Hrvatske, nad cijelim je Jadranom u srijedu donijela val jakih kiša i grmljavine, a nevrijeme praćeno jakim vjetrom u Istri je odnijelo i jedan život. Naime, u potonuloj ribarskoj brodici u akvatoriju Brijuna život je izgubio 37-godišnji ribar.

Prema pisanju portala Regional Express, kod Brijuna je u prevrtanju 9-metarske ribarske brodice, koja je potom i potonula, u srijedu oko 10 sati poginuo 37-godišnji ribar D.G., dok se njegov kolega 58-godišnji M.K., koji je zajedno sa nastradalim ribario na drvenom brodu, uspio spasiti i neozlijeđen doplivati do obale. Potonuće je uzrokovao jak vjetar, koji je pasaru, opterećenu mokrim mrežama naslaganima na boku, prvo nagnuo na desni bok, nakon čega se brodica prevrnula, a nesretni se ribar u tom trenutku zatekao u kabini, iz koje nije uspio izaći. Njegovo su tijelo oko 500 metara južnije od mjesta nesreće pronašli pripadnici Lučke kapetanije Pula.

Jako je nevrijeme tijekom srijede poharalo veći dio Jadrana, donoseći velike količine oborina i vjetar uz nagli pad temperature. Istru je već tijekom noći sa utorka na srijedu pogodio val jakih pljuskova, koji su u Puli poplavili neke dijelove grada, a Poreč je poharala i tuča. U moru kod Novigrada, Buja, Poreča, Rovinja i Umaga zabilježeno je i snimljeno i nekoliko pijavica.

Val pljuskova proširio se tijekom srijede i do zadarskog, a potom sredinom dana i šibenskog i splitskog područja. Zadar je također pogodila jaka kiša, jednako kao i Šibenik, no najgore je prošao Dubrovnik, u kojemu je u posljednja 24 sata palo čak 54 litre kiše po četvornom metru, najviše u cijeloj Hrvatskoj. Pijavice na moru zabilježene su i na krajnjem jugu naše obale.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, nevere su se već u poslijepodnevnim satima srijede u većini dijelova Jadrana smirile. Naredni će dani donijeti razvedravanje te stabilnije i toplije vrijeme, no nautičare valja posebno upozoriti na buru koja će tijekom noći sa srijede na četvrtak, a mjestimice i u četvrtak ujutro zapuhati na sjevernom i većem dijelu srednjeg Jadrana, te bi na nekim dijelovima obale, a posebno u Velebitskom kanalu, mogla biti i jaka.

Nautica Portal

Foto: Boris Baran (Istramet) / Nikša Duper (Dubrovački vjesnik)