Požar glisera u Zadru, nasukavanja kod Rave

images


U razmaku od nepunih pola sata i na manje od pola milje udaljenosti kod otoka Rava u četvrtak se nasukale dvije jahte images Ni smiraj špice nautičke sezone početkom rujna nije donio predah za djelatnike Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), koji nastavljaju sa akcijama pomoći nautičarima u nevolji. Na Ininoj benzinskoj postaji na Branimirovoj obali u Zadru u petak je oko 14 sati izbio požar koji je opasno ugrozio benzinsku postaju. Brzom intervencijom vatrogasaca opasnost je otklonjena, benzinska postaja je sačuvana i u incidentu nije bilo ozlijeđenih, no u požaru je gliser, koji je plovio pod njemačkom zastavom, znatno oštećen.

Prema pisanju portala Dalmacija News, vlasnik glisera je u tank natočio gorivo, te je napustio plovilo kako bi u prostoru benzinske postaje podmirio račun, ostavivši motor upaljen. Iz još uvijek nepoznatog razloga na plovilu je došlo do eksplozije i izbijanja vatre, koja se proširila, ugrozivši pritom i samu postaju. Uzroci požara i okolnosti incidenta se istražuju.

I tijekom četvrtka prema Nacionalnoj središnjici upućeno je nekoliko poziva za pomoć, no na sreću ni u jednom od njih nitko nije ozlijeđen. Prvi je poziv u četvrtak u 17.15 sati putem ORP Splitradio sa pozicije kod otočića Čavlin, oko četiri i pol nautičke milje od Murtera, uputio hrvatski državljanin O.B., koji je javio da se gumenjak, na kojem je bio sa članovima obitelji, opasno nagnuo. Nakon toga prekinuo je vezu, a MRCC je na prijavljenu lokaciju odmah uputio plovilo nadležne Lučke ispostave Murter uz asistenciju Pomorske policije Šibenik, koji su se uključili u traganje plovilom „Sv. Nikola Tavelić“, a poziv za pomoć odaslan je i svim plovilima u blizini. Na poziv se, prema informacijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, odazvao turistički brod „Luka“, koji se uputio prema dojavljenoj poziciji.

Oko sat vremena kasnije, Središnjici u Rijeci ponovno se javio O.B., javivši kako mu pomoć više nije potrebna jer mu je u međuvremenu, kako je objasnio, u pomoć priskočilo drugo plovilo te njegov gumenjak tegli prema Murteru. Nakon toga O.B. je ponovno jednostrano prekinuo komunikaciju i prestao se javljati na pozive djelatnika MRCC-a, no odlučeno je da se pomoć ipak uputi na prijavljenu lokaciju. Zapovjednik Lučke ispostave Murter potom je kopnenim putem nastavio tražiti obitelj, te ih je u 19.35 sati pronašao neozlijeđene u uvali Čigrađe. O.B je objasnio da je njihov gumenjak tamo svojom jedrilicom doteglila jedrilica na kojoj se nalazila četveročlana posada njemačkih državljana, te je zapovjedniku LI Murter dao izjavu o događajima koji su uzrokovali pokretanje akcije spašavanja.

Također u četvrtak oko 18 sati preko Županijskog centra 112 Zadar primljen je poziv za pomoć sa 13-metarske motorne jahte „Black Pearl“ njemačke zastave, na kojoj se nalazilo šest članova posade, a koja se nasukala na poziciji kod otočića Maslinovac, između otoka Rava i Dugog Otoka. Posada je javila da u jahtu prodire more, nakon čega je poziv proslijeđen Lučkoj kapetaniji Zadar. Na mjesto nasukavanja upućeni su djelatnici lučkih ispostava Sali i Božava, koji su do jahte stigli oko sat vremena nakon upućenog poziva, te su ustanovili da prodor vode u plovilo nije kritičan i da nema ozlijeđenih, a članovi posade su odbili ponuđenu evakuaciju. U pomoć su potom pozvani i djelatnici „Sea Helpa“, koji su uspješno odsukali plovilo i oteglili ga prema Sukošanu.

Istoga je dana otok Rava bio „koban“ i za 13-metarsku talijansku jahtu, koja se također nasukala gotovo u isto vrijeme kada i njemačka jahta. Naime, u 18.30 sati skiper jahte, talijanski državljanin, prijavio je nasukavanje na poziciji između hridi Ravica i otoka Rava, manje od pola nautičke milje sjevernije od mjesta na kojem se nasukala njemačka jahta. I ova je jahta u nasukavanju oštećena, te je u plovilo počelo prodirati more, no ozlijeđenih osoba nije bilo. Jahta je odsukana i otegljena na suhi vez u Sukošan, a kapetani lučkih ispostava Sali i Božava, koji su prvi stigli na mjesto nezgode, obavili su uviđaj te su temeljem zapisnika donijeli rješenje o zabrani plovidbe dok se ne izvrši izvanredan pregled jahte i ne utvrdi stupanj oštećenja. Voditelju jahte izdan je prekršajni nalog u iznosu od 2.100,00 kuna.

Nautica Portal / MPPI

Foto: Dalmacija News