Mali kalafati spustili u more „Svetoga Vlaha“

images

Porinućem drvene jedrilice „Sveti Vlaho“ u Dubrovniku je u četvrtak zaključena petodnevna kreativna radionica drvene brodogradnje

images Porinućem drvene jedrilice „Sveti Vlaho“ u Dubrovniku je u četvrtak na predjelu Porporela zaključena petodnevna kreativna radionica drvene brodogradnje StolArt koja je okupila 15 učenika dubrovačkih osnovnih škola „Lapad“ i „Marin Getaldić“. Mali kalafati brodicu su sami izradili i odabrali joj ime po dubrovačkom svecu zaštitniku, a sve s ciljem popularizacije tradicionalne brodograditeljske struke koja je i na Jadranu na rubu izumiranja.

Radionica za osnovce do 15 godina održana je u organizaciji udruge Dupinov san te suorganizaciji udruga „Porporela“ i „Drvo mladih Bonsai“ i Pomorskog muzeja uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture grada Dubrovniku. Mali brodograditelji do porinuća „Svetog Vlaha“ u improviziranom škveru na Porporeli radili su svakodnevno u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni.

StolArtova radionica pod vodstvom Davora Mihalića odvija se već četiri godine na različitim lokacijama diljem jadranske obale i otoka, a podučava djecu osnovnoškolskog uzrasta kako sagraditi drveni brod. Program je u potpunosti otvoren prema građanima, turistima te zaljubljenicima u zanimanje kalafat i ljubitelje domaće tradicijske baštine.

Tekst i foto: Dubrovački vjesnik