Potonula ribarica kod Brača, dizel istječe u more

images

Prema izjavama članova posade, brod je prevrnuo val koji je udario o bok ribarice nakon prolaska trajekta „Tin Ujević“

images Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) primila je u srijedu 4. prosinca u 10.55 sati od Lučke ispostave Milna dojavu o potonuću ribarskoga broda sa sedam članova posade u blizini uvale Smrka na otoku Braču. U koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, odnosno ispostavom Milna, organizirana je akcija traganja i spašavanja brodom “3 ST Marjan“ iz Milne. Djelatnici Kapetanije i Ispostave su nakon dolaska na označenu poziciju potvrdili potonuće ribarskog broda i zabilježili onečišćenje mora nastalo uslijed istjecanja goriva iz tankova broda.

Utvrđeno je da je potonula ribarica naziva „Soko“, luke upisa Split, dužine 17,5 metara u vlasništvu Z. A. iz Sumartina, koji je na brodu boravio sa sedam članova posade. Svi članovi posade su spašeni prekrcavanjem na pomoćnu brodicu i nitko nije ozljeđen. Prema prikupljenim podatcima ustanovljeno je da je ribarica potonula oko 9.30 sati, te se trenutno nalazi na dubini od približno 80 metara. U trenutku potonuća u brodskim spremnicima preostalo je oko tisuću litara pogonskoga goriva, diesela, čijim se istjecanjem na poziciji potonuća formirala naftna mrlja u dužini od pola nautičke milje.

Prema iskazima članova posade, do prevrtanja ribarice došlo je zbog nadolazećeg vala kojega je uzrokovao trajekt „Tin Ujević“, te je pri udaru vala u brodski trup došlo do pomicanja spremnika sa ribom u lijevu stranu broda, zbog čega je navodno plovilo izgubilo balans te se prevrnulo. Na poziciju potonuća brodom „Florijan“ pristigli su vatrogasci Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Kaštela, koji saniraju onečišćenje mora. Očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće obavljaju inspektori Lučke kapetanije Split.

MPPI

Foto: hrt.hr