Uginula sredozemna medvjedica, miljenica Puljana

Tijelo sredozemne medvjedice, koja je postala svojevrsna maskota Pule i Puljana, pronađeno je u ponedjeljak na plaži u uvali Mrtvi Puć kod Ližnjana

Foto: Regional Express

 

Sredozemna medvjedica, od milja prozvana Adriana, koja je mjesecima uveseljavala Istrane i turiste pojavljujući se redovno na plažama oko Pule, uginula je, a njezino je tijelo pronađeno u ponedjeljak na plaži u uvali Mrtvi Puć kod Ližnjana.

 

Tijelo medvjedice, koja je postala svojevrsna maskota Puljana, preuzeli su djelatnici Ustanove „Natura Histrica“, koji su je prebacili u hladnjaču i otpremili na obdukciju na Veterinarski fakultet u Zagrebu kako bi se ustanovio uzrok uginuća. Pojedini građani, koji su tvrdili da su medvjedicu vidjeli proteklih dana, navodili su da je životinja krvarila iz usta, te da je u pitanju fizička ozljeda koja je vjerojatni uzrok uginuća. No ravnatelj Ustanove „Natura hsitrica“ dr. Elvis Zahtila je lokalnim medijima izjavio kako su medvjedicu pratili nekoliko posljednjih dana, te da je vrlo vjerojatno uginula od starosti.

 

„Mi je pratimo već nekoliko dana i moram priznati da nismo iznenađeni, ja sam još ranije tvrdio kako se radi o starijoj jedinki koja je vjerojatno svoj mir pokušala naći u pulskom akvatoriju. Ona je u vrlo lošem stanju, jako je mršava, a u ustima nema niti jednog zuba. Dok smo je vadili dalo se vidjeti da je već duže bolesna. No nakon obavljene obdukcije znati ćemo više. Mogu vam potvrditi da na sredozemnoj medvjedici nema fizičkih ozljeda“ izjavio je dr. Zahtila za pulski Regional Express.

 

Dodao je i kako njezino ponašanje posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno odmaranje na plažama bez straha od ljudi i plivanje među kupačima, nije normalno ponašanje sredozemne medvjedice, koja se inače drži podalje od ljudi. „Sve je to upućivalo na činjenicu da je riječ o staroj i bolesnoj jedinki“ zaključio je dr. Zahtila.

 

S njegovim se tvrdnjama pak ne slaže predsjednica grupe „Sredozemna medvjedica“ dr. Jasna Antolović, koja je Glasu Istre izjavila da su njihovi članovi posljednjih tjedan dana intenzivno pratili kretanje sredozemne medvjedice u blizini rta Kamenjak, te da su na životinji uočili više ozljeda, a primijetili su i da je u nekoliko navrata krvarila. Ipak, o razlozima uginuća nije željela špekulirati dok ne stignu rezultati obdukcije.

 

Nautica Portal