2/3 istarskih ribara mogle bi ostati bez dozvola

images


Tek 200-tinjak zahtjeva za zamjenu stare povlastice (svojevrsna dozvola za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, op.a.) stiglo je u pulsku Upravu za ribarstvo. U Istri, međutim, postoji oko 900 povlastica, što znači da više od dvije trećine istarskih ribara još nije predalo zahtjeve za izdavanje nove. images Tek 200-tinjak zahtjeva za zamjenu stare povlastice (svojevrsna dozvola za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, op.a.) stiglo je u pulsku Upravu za ribarstvo. U Istri, međutim, postoji oko 900 povlastica, što znači da više od dvije trećine istarskih ribara još nije predalo zahtjeve za izdavanje nove.

Rok za to istječe sa zadnjim danom ove godine, a problem je što će nakon tog datuma povlastice za koje nije predan zahtjev biti ukinute. Iz istarske područne jedinice Uprave za ribarstvo u Puli stoga pozivaju da se zahtjevi predaju što prije da na koncu ne bi bilo problema oko toga je li netko zahtjev predao na vrijeme ili izvan propisanog roka.

Iako u Upravi kažu da nije riječ o reviziji povlastica, već usklađivanju s propisima EU-a, mnogi će ribari reći da je to samo isprika da im se iz džepa izvuče pokoja kuna.

Naime, u slučaju revizije trošak zamjene povlastica snosi država, a ovako sav trošak podmiruju ribari. Riječ je o nemalih 270 kuna za novu povlasticu, plus 70 kuna za odjavu stare te dodatnih 40 kuna za one koje trebaju priložiti i novo uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje posla ribara.

Tonči Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre, slaže se s tumačenjem da je ovaj potez resornog ministarstva donesen samo da bi se ribarima uzelo više od 300 kuna po povlastici.

Nekima taj iznos predstavlja puno veći problem budući da pojedini ribari imaju po nekoliko povlastica. No, Trevižan je svjestan da se propisi moraju poštivati pa poziva svoje kolege da što prije podnesu zahtjev za izdavanje novih povlastica.

Još je, međutim, nejasno na koji će se način mijenjati povlastice koje su trenutno pohranjene. Naime, povlastica se pohranjuje u slučaju da ribar ostane bez plovila na koje glasi povlastica. Hoće li i ribari s takvim problemima moći podnijeti zahtjev, pitanje je na koje u pulskom Udruženju obrtnika kažu da bi im trebao stići odgovor iz ministarstva.

(Glas Istre)

Situaciju možete komentirati u temi.