3Di su jedra budućnosti

images


Pročitajte intervju s predstavnikom North Saila Hrvatska, Stjepanom Marinovićem. images 1. Povijest Northa Sailsa u Hrvatskoj?

Prva jedra kao NS Hrvatska su prodana 1993. godine, kao način financiranja vlastitih jedara na našem Valu 35, a kako je stvar postajala ozbiljnija ta je faza završena 2002. s jedrima za prvu Salonu ikad napravljenu, i počeli smo raditi NS kao stalni i jedini posao, a ne samo dodatak uz studij. Od 2004., kad je otvorena servisna jedrarna, ona je narasla s 400m2 na 1200m2 i 5 velikih mašina. Stol je dug 33 metra, dovoljno za stari AC brod...

2. Kakva je konkurencija u Hrvatskoj i da li se kriza u nautičkom sektoru odrazila i na poslovanje NS Hrvatska?

Nama su po prodaji najbliže kolege iz Dustoma i OneVictorya. Kriza se u prvom redu odrazila na nabavke novih brodova, tako da ne postoji više taj segmet tržišta, ali tržište je relativno stabilno od općeg pada prodaje 2009. godine. Danas svi hrvatski olimpijski reprezentativci koriste NS u klasama gdje je to dozvoljeno te smo im tako malo pomogli u njihovim pobjedama.

3. U kojem smjeru se kreću trendovi kod proizvodnje jedara?

Kvaliteta je u modi, sad kad je očito da se kriza produbljuje, ljudi žele zaštitit investiciju da im bude isplativa. Nema više jedra za jednu sezonu, traži se brzina i trajnost. U regatnom jedrenju, 3Di je put koji će svi slijediti.

4. Da li su 3Di jedra postigla planirani odjek među jedriličarima?

Da, jedra su se pokazala brza i trajna, već sada oko 85% IMOCA60 brodova ima 3Di, a u manjim klasama kao RC44 i M32 postotak je i veći. Mislim da će jednog dana sva jedra bit 3D, i to vjerovatno 3Di. Kod nas zbog nešto nižeg nivoa regatnog jedrenja, bez velikih OD u kombinaciji s nedostatkom sponzora morat će se malo počekati s 3Di. Za 3Di nije bilo marketinške kampanje do lani, tako da prodaja nije rezultat marketinga, već rezultata na moru.

5. Planovi za budućnost? Otvaranje novih poslovnica?

U Hrvatskoj definitivno ima mjesta za širenje NS, vjerovatnim ulaskom u EU, objedinit će se tržiša HR i SLO koja sad djeli granica te Tršćanski zaljev. Tu ima prostora za širenje kao i u zadarskoj regiji. To treba kvalitetno napraviti, jer ne možemo posao odraditi polovično. Očekujte dobre vijesti uskoro. Sada koristimo oko 1200m2 u Dugopolju (Split) i to nema više smisla širiti i treba ići na nove podružnice. U Dubrovniku se koristi oko 200m2 i ima novu veliku mašinu koja je došla iz Australije i šiva baš sve....

Komentirati možete u temi.