Eldora - Sani Delić

Eldora - Sani Delić

Upravo objavljena, putopisna knjiga autora Sanija Delića, naslova Eldora, zasigurno će biti štivo koje će mnogo nautičara i ljudi koji vole more pročitati u dahu.

Jedrilicom oko Cape Horna

Na maloj, svega 10 metara dugačkoj jedrilici HIR 3, Mladen Šutej i Ozren Bakrač, uputili su se u najopasnija mora svijeta - područje Ognjene zemlje. Cilj projekta bio je osvajanje Cape Horna, poznatog i zloglasnog najjužnijeg rta Južne Amerike. U vodama oko Horna vladaju ekstremno teški vremenski uvijeti koji su oduvijek bili velika, a često puta i nepremostiva, prepreka pomorcima.
Nautički godišnjak 2022.

Nautički godišnjak 2022.

Hrvatski hidrografski institut izdao je redovitu, godišnju službenu navigacijsku publikaciju Nautički godišnjak 2022. prema programu čiji je autor poznati stručnjak prof. dr. sc. Petar Čumbelić.

Izazov Atlantika

Knjiga o prvom solo (samačkom) jedrenju jednog Hrvata preko Atlantika. Od Las Palmasa do Barbadosa 2850 milja u pasatnim vjetrovima i navigaciju samo uz pomoć sekstanta, sata i tablica. 

Nautički peljar

Pri izradi ovog Peljara krenulo se s pozicije i razmišljanja osobe na palubi broda koji se približava obali i želi sretno uploviti u luku ili zaljev. Iz tog razloga u knjizi su, osim planova luka i uvala, i fotografije iz zraka snimljene iz preporučljivog smjera uplovljavanja. Dakle ne radi se o turističkim snimkama napravljeni s okolnih uzvisina, već je za potreba knjige iz helikoptera koji je stajao na točno određenoj visini i u pravcu iz kojega nautičar prilazi obali, snimljeno oko 7000 fotografija svih lokacija na Jadranu.

Ocean i druge priče

Ove oceanske priče na neki su način nastavak i nadopuna onih objavljenih prije desetak godina u knjizi PRIČE S OCEANA.