Izazov Atlantika

Knjiga o prvom solo (samačkom) jedrenju jednog Hrvata preko Atlantika. Od Las Palmasa do Barbadosa 2850 milja u pasatnim vjetrovima i navigaciju samo uz pomoć sekstanta, sata i tablica. 

Na Karibima se Šuteju pridružio Ozren Bakrač pa su zajedno obišli mnoge otoke Malih i Velikih Antila, bili na Haitiju, Djevičanskim otocima, jedrili na Bahamima i u zloglasnom Bermudskom trokutu. U povratku je posada, kojoj se pridružio i Tomislav Rešetar, bez pristajanja odjedrila rutu Miami – Žurkovo (Rijeka) dugačku 6320 nautičkih milja. Tijekom dvomjesečnog nonstop jedrenja pitka je voda bila kišnica hvatana jedrima, a hrana ulovljene ribe i američke zahrđale konzerve. Vezivanjem uz molo svojeg jedriličarskog kluba Galeb uspješno je završila jednogodišnja plovidba jedrilice HIR 3.

Zaustavni položajZaustavni položaj u Bermudskom trokutu. Šezedesetak sati čekanja na povoljni vjetar.

Autor "prihvaća" izazov Atlantika, napušta siguran i dobro plaćen inženjerski posao te se otiskuje u neizvjesnost oceanskog prostranstva na maloj jedrilici. Dnevnik počinje s opisima izgradnje jedrilice i pripremama za put, a nastavlja se kao dnevnik plovidbe. Dnevnik je nastajao odmah tokom plovidbe pa je očuvana izvornost događaja koji su se baš tada zbivali. Osim opisa putovanja knjiga obiluje nizom tehničkih detalja i savjeta o brodu i opremi, nastalih na iskustvu stečenom u plovidbi, koje će cijeniti svaki jedriličar.

Nautica portal

Možda će vas i ovo zanimati..

Ocean i druge priče
Ocean i druge priče Ove oceans...