Kako odrasli mogu naučiti jedriti?

Što je to škola jedrenja za odrasle? Što se sve u njoj može naučiti? Koji tečajevi postoje, koja je razlika, za koga su namijenjeni i što očekivati? Na sve ovo i puno drugih stvari odgovorio nam je Mislav Kodarić iz škole jedrenja Sailing360.com!

 

Sailing360

Vjerujem da su se oni koji nisu kao klinci učili jedrenje po lokalnim klubovima ili „rodili na brodu“ negdje tijekom života susreli sa plovidbom, jedrenjem, jedrilicama, jedrima ..., možda samo kao pasivni promatrači ili kao članovi neke posade i tu ih je nešto zaintrigiralo, zaljubili su se na prvi pogled i rodila se želja, infekcija morem, ideja ili misao koja se kasnije pretvorila u prijavu u školu jedrenja za odrasle.

Motivi koje sam čuo kroz godine bavljenja instruktorskim poslom su raznoliki. Mnogi žele iznajmiti jedrilicu i povesti svoje prijatelje i obitelj na ljetnu đitu s nekim čarter brodom, drugi pak planiraju ili su već kupili jedrilicu i žele adekvatno njome upravljati. Ima ih koji žele naučiti jedriti kako bi postali skiperi i zarađivali ljeti ploveći s turistima, ima tu i avanturista koji traže novi izazov, neke je njihov nono kao klince uvijek ljeti vodio s jedrilicom na kupanje, pa su cijeli život željeli naučiti samostalno jedriti, a neki su samouki jedriličari koji su pak u jednom trenutku odlučili doći i povezati znanja te naučiti nešto novo.

Sailing360

Dakle ... Što je to škola za jedrenje za odrasle?

To je praktični trening za odrasle na moru (ili jezeru) ... za starije od 14 godina, gdje se uče jedriličarske vještine (najstariji nam je bio početnik s punih 67 god. i bio je sjajan!), tehnike jedrenja, čvorovi, navigacija, pristajanje i isplovljavanje, sidrenje i upravljanje brodom pomoću motora, korištenje brodske opreme, sustava i elektronike, te još mnogo toga.

Najčešće je sve što treba savladati podijeljeno u nekoliko tečajeva jer je previše opsežno da bi se sve prošlo, istreniralo, savladalo i naučilo u periodu od npr. 7 dana, koliko najčešće traju tečajevi za odrasle.

POLAGANJE ISPITA ZA DOZVOLU ZA PLOVIDBU VIŠE SE ODNOSI NA PROPISE I SIGURNOST PLOVIDBE, A SAMO SE VRLO MALI DIO GRADIVA PREKLAPA I UČI TAKOĐER I U ŠKOLI JEDRENJA.

Sailing360 

U našoj školi to je podijeljeno na ovaj način:

Prvi osnovni stupanj, koji traje samo 3 dana i najčešće se odvija u sklopu VIKEND TEČAJA JEDRENJA ZA ODRASLE, namijenjen je potpunim početnicima, ali i onima koji žele biti kvalitetna posada.
Zašto vikend tečajevi? Mnogi nemaju dovoljno dana godišnjeg odmora za tjedne tečajeve, pa kroz vikend tečajeve nastoje naučiti što su odredili, a neke zanimaju samo osnove i kako biti kompetentna posada.

Da li članovi posade trebaju ići u školu jedrenja? APSOLUTNO DA!

Naime, kapetan / skiper broda koji npr. prvi puta ide u samostalnu plovidbu, nema vremena educirati svoju obitelj / prijatelje/ posadu kako i što treba napraviti, kako bi mu pomogli i olakšali plovidbu, pristajanje i isplovljavanja, jer je opterećen s puno drugih stvari na koje treba paziti. Najčešće je stres, nepoznavanje broda i nepravilna komunikacija te neuspješna edukacija posade osnovni razlog mnogih neslaganja i povišenih tonova na brodu.

Zato je ovo dobar tečaj i za one koji žele biti kompetentna posada!

Sailing360 savjet: pošaljite ili povedite svoju neiskusnu buduću ili sadašnju posadu barem na vikend tečaj i uvjeravam vas da će vam sljedeća plovidba biti neusporedivo jednostavnija. Uostalom, što više članova posade zna što radi, plovidba će biti i puno sigurnija.

Sailing360

 

POČETNI TEČAJ JEDRENJA ZA ODRASLE u trajanju 7 dana

Osobe koje odluče postati kapetani/ce ili skiperi/ce, kako god to nazivali, trebali bi krenuti s ovakvim početnim, i uz našu preporuku, 7 dnevnim tečajem.
Cilj instruktora na ovakvom tečaju je podučiti polaznike osnovnim pomorskim i jedriličarskim vještinama.

Program uključuje sljedeće: teorijski i praktični dio (dijelovi broda, upravljanje brodskim motorom, privezni konopi, murinzi, upravljanje jedriljem, škotama, škotinama i podigačima, sidrenje, upravljanje pomoćnim čamcem / gumenjakom, osnove sigurnosti na brodu, upravljanje brodom s motornim pogonom, CEVNI propisi, „čovjek u moru“ procedure, postupci u slučaju havarije, meteorologija, pomorske karte, dijelovi i oprema jedrilice ...). Polaznici će također naučiti i ponešto o održavanju plovila.

SVE TO SE NE STIGNE, AKO U SKLOPU ŠKOLE JEDRENJA ŽELITE PLOVITI OD OTOKA DO OTOKA BAVITI SE KUHANJEM, SUNČANJEM I TRAŽENJEM DUPINA.

To ćete sve, ali i više od toga, raditi kasnije u samostalnoj plovidbi sa svojim prijateljima dok posjećujete željene otoke i uvale, gradove i luke. Dok ste u školi, odnosno na tečaju, probajte iz instruktora izvući što više znanja - postavljajte pitanja, sudjelujte, probajte učiti s razumijevanjem i forsirajte da se vježbe što više ponavljaju, vjerujte mi, sve će vam to zatrebati.

Sailing360

 

NAPREDNI TEČAJ JEDRENJA ZA ODRASLE u trajanju 7 dana

Po završenom osnovnom tečaju za početnike preporučili bi vam da probate samostalno ploviti (ili s još nekim tkoje prošao osnovni tečaj) tjedan – dva na moru, kako bi vam se povezale do sada stečene vještine.

Nakon toga vrijeme je za novu razinu i nadogradnju stečenih vještina. Riječ je o tečaju kroz koji će polaznici naučiti jedriti jedrilicom pri umjerenim i jačim vjetrovima, naučiti više o opremi i jedrilju jedrilice, jedriti uz kompas, naučiti osnove peljarenja, jedrenje niz vjetar sa spinakerom i gennakerom, naučiti kako letanjem i kruženjem (cik – cak) preći zadano polje, vezati čvorove, znati kratiti (reefing) jedra u slučaju prejakog pritiska, tumačiti vremensku prognozu itd.

Polaznici će steći napredna znanja i vještine, još više naučiti o smjerovima jedrenja, naučiti privezati se na bove i pristati bokom i krmom u marini, usidriti se, učiti o morskim mijenama i određivanju njihove razine, morskim strujama, te naučiti procedure u hitnim slučajevima i pružanje prve pomoći na brodu. Od prvog dana određena je kompletna organizacija i svakodnevne dužnosti na brodu, čišćenje, organizacija itd.

Kroz sedam dana jedrenja, cilj je pojačati samopouzdanje, steći što više znanja i iskustva na moru kroz ponavljanje i praksu.

Vjerujem kako svi koji prođu dva do tri tjedna intenzivne obuke imaju dobar temelj i dovoljno znanja za samostalnu plovidbu – naravno, nakon što polože ispite u kapetaniji ili ministarstvu te dobiju dozvolu.

Sailing360

 

I za kraj nešto što volimo raditi i na što smo ponosni su naši:

REGATNI TEČAJEVI JEDRENJA ZA ODRASLE

O čemu se tu radi? Jedrenje je prije svega sport i natjecanja su dio priče. Mnogi će vam jedriličari reći da se jedrenje ući na regatama ili da ćeš više naučiti na dan – dva regate nego u tjedan ili dva plovidbe, i da, ja se tu potpuno slažem.
Prije ili kasnije pružiti će vam se prilika ili ćete htjeti sudjelovati na nekoj amaterskoj regati za krstaše ili već jeste, pa vam nije baš sve jasno ili jednostavno želite biti brži dok jedrite.

Ovo je tečaj za sve one koji već dobro ili solidno jedre na krstašima, ali bi htjeli naučiti kako biti još brži, precizniji, kako bolje trimati jedra, kako brže raditi manovre, koja je strana startne linije je favorizirana, zašto svi startaju na desne uzde, tko ima prednost na oznakama, koja je taktika bolja i u kojim uvjetima, što je to „prljavi vjetar“, kako na brzinu utječu struje, promjene jačine i smjera vjetra te još puno toga.

Vježbamo u Istri na brzoj, 9.55m dugoj, regatnoj jedrilici Archambault Grand Surprise i kroz ovaj program, polaznici će proći kroz znanja potrebna za sudjelovanje u regati te, ako je moguće, obavezno prisustvovati na jednoj lokalnoj regati po završetku tečaja.

Pozivam vas sve da se priključite nekom od naših tečaja ili  barem navratite do Trgeta, bez obaveza, i pogledate uživo kako sve to izgleda, popričajte, poćakulajte, pitajte što vas zanima i okušajte se u jedrenju toj „svetoj vještini“ (tako sam čuo od nekoga), naučite samopouzdano ploviti i regatavati i neka vam je srce uvijek puno.

Dobro more!

 

Mislav

Sailing360.com