Top 5 brodskih akumulatora po našem izboru!

Kako dolazi vrijeme za spuštanje plovila u more, počesto ustanovljavamo kako je tijekom zime, možda u nedostatku pravilnog održavanja, neki od akumulatora na plovilu "ispustio dušu". Stoga vam temeljem praćenja najnovijih trendova donosimo preporuke koje baterije odabrati, pokušavajući vam time olakšati konačni odabir.
Baterry Aceleron Essential LifeP04
Aceleron Essential LifeP04

Aceleron Essential LifeP04 je litij-ionska baterija, karakterizira je ista veličina za sve kapacitete u ponudi, sposobna je za do 5000 ciklusa pri 50% DoD-u tijekom 20 godina. U potpunosti se može napuniti za samo dva sata. Riječ je o laganoj bateriji, koja teži 15 kg, što je manje od polovice težine olovne baterije iste sposobnosti. Nije nam poznato da li postoji domaći distributer, pa više informacija možete pronaći na web stranicama Aceleron Energy. https://www.aceleronenergy.com/en/batteries/essential.

 

Battery Mastervolt MLI-E Li-Ion

Mastervolt MLI-E

Mastervoltova litij-ionska baterija MLI-E idealna je za primjene u kojima su ključni dugi životni vijek, mala težina, brzo punjenje i kompaktnost. Njena praktičnost čini MLI-E proširena je i povezivošću s mobilnom aplikacijom.
Inače, Mastervolt je jedna od najvećih tvrtki tržištu nautičke elektrike i elektronike sa širokim rasponom modela baterija. Ova litij-ionska baterija ima LED zaslon na vrhu koji prikazuje stanje napunjenosti i upozorava vas na nizak napon. Također u ponudi je i aplikacija za nadgledanje baterije putem Bluetootha. Više informacija Mastervolt MLI-E baterijama možete pronaći na njihovima web stranicama - https://www.mastervolt.com/products/li-ion/mli-e-12-1200/Domaći distributer Mastervolta Jarušica d.o.o. u ponudi ima litijske baterije MLI-E 12/1200 1,2kWh po cijeni od 12.958,00 HRK, a također nadodaju da u ponudi  imaju i "jače" modele litijskih baterija - MLI Ultra - više informacija o njima možete pronaći na https://www.mastervolt.com/products/li-ion/.

 

Battery Varta Professional LFS105

Varta Professional Dual Purpose AGM

Varta Professional Dual Purpose AGM baterija trajna je i ne zahtijeva održavanje, što je čini savršenom za sezonsku uporabu. Njene ključne prednosti kao Dual Purpose baterije - prilagođenost za rad kao baterija opće, servisne namjene na brodu, ali i za duboko korištenje, kao što je pokretanje motora. Pored navedenog karakterizira je trajnost – do dva puta veća ciklička stabilnost u odnosu na uobičajene baterije s tekućim elektrolitom (do 200 ciklusa pri dubokom pražnjenju od 500/0) te minimalan stupanj samopražnjenja čini je pogodnom za sezonsku upotrebu.
Više informacija o Varta Dual Purpose baterijama možete naći na njihovim web stranicama https://www.hr.varta-automotive.com/hr-hr/proizvodi/varta-professional-dual-purpose/820-054-080, a Varta Professional LFS105 pronašli smo i kod jednog od domaćih trgovaca nautičkom opremom https://www.boltano.hr/proizvod.aspx?sifraID=VART-LFS105.

 

Aku Victron Energy

Victron Smart LiFePO

Victron je već dugo prisutan na nautičkom tržištu, a ova je litij-ionska baterija posebno dizajnirana za nautičku primjenu. Victron navodi da je 70% lakša od olovnih baterija. Također, pomoću Bluetooth povezivosti omogućuje daljinski nadzor napona, temperature i statusa alarma.
Više informacija o Victron Smart LFO baterijama možete pronaći na njihovim web stranicama https://www.victronenergy.com/batteries/lithium-battery-12-8v ili kod nekog od domaćih trgovaca koji imaju u ponudi Victron Energy proizvode.
Prednosti ove, ali i ostalih LiFePO baterija je što LFP bateriju nije potrebno potpuno napuniti. Životni vijek se čak i malo poboljšava u slučaju djelomičnog punjenja umjesto punog punjenja. To je glavna prednost LFP-a u usporedbi s baterijama s olovnom kiselinom. Ostale prednosti su širok raspon radnih temperatura, izvrsne ciklističke performanse, nizak unutarnji otpor i visoka učinkovitost.

 

Aku Rolls R12 serija

Rolls R Series R12

Baterije R-serije Rolls idealan su izbor za nautičare sa zahtjevnim primjenama. Dizajnirani i izrađeni za duži vijek trajanja od većine usporedivih baterija, imaju izvrsne ciklističke performanse, dok istodobno pružaju više snage i kapaciteta tijekom velikog broja životnih ciklusa (800 pri 50% dubine pražnjenja).
Rolls AGM baterije mogu preživjeti vrlo duboko pražnjenje uz izvrstan oporavak, ne zahtijevaju održavanje i ne ispuštaju plin u normalnom radu. Sve u svemu, idealno rješenje za sve vaše potrebe za baterijom u zatvorenom okruženju plovila.
Serija R Rollsovih baterija u odnosu na slične konkurentske proizvode pruža vjerojatno najbolji omjer dobivenog i uloženog. Dostupne su u kapacitetima 81Ah, 100Ah, 110Ah, 200Ah i 260Ah.
Više informacija o Rolls baterijama možete pronaći na njihovim weba stranicama (https://rollsbattery.com/catalog/) ili kod domaćih trgovaca.

 

Informacije o primjeni i iskustvima LiFePO baterija možete pronaći na našem Nautica-portal forumu - https://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=7367.0 .

Nautica portal