TESTIRALI SMO: Ewincher 2 – dostojna alternativa klasičnim električnim vinčevima!

Još u travnju dobili smo na test od proizvođača Ewinchera zadnju verziju njihovog električnog ručnog vinča. Članak o Ewincher 2 na našem portalu objavili smo još u veljači, privučeni idejom kako bi u praksi ova električna manica mogla biti izuzetno učinkovitom. Veličine otprilike standardne manice s integriranom elektronikom budila je ideju da se radi o prilično praktičnom pomagalu.

 

Test ewincher 2Foto: Tihomir Steigl

Kada smo je raspakirali na prvi pogled bila je previše glomazna, a bojazan da će uslijed potencijalno slabe snage ili s niskom autonomijom biti upitno iskoristiva , navela nas je na poticaj da je probamo što prije. Nažalost, COVID-19 pandemija, izostanak regata, pa time i odlazaka na naše more, odgodio je testiranje Ewincher 2 i više nego što smo pretpostavljali. Činjenica je i da smo uslijed uzbuđenja zbog odlaska na prvu ovogodišnju regatu, nakon što je HJS ukinuo mjere o obustavi regatnih natjecanja, jednostavno zaboravili na Ewincher 2 i ostavili ga na kontinentu, pa i time produžili vrijeme za njegov test i čekali sljedeću regatu kako bismo ga isprobali.

Kako bi osigurao praktičnost proizvođač je morao osmisliti kompaktan proizvod, što sličniji klasičnoj manici, dizajniran da uvijek bude na jedrilici i zauzima što manje prostora zajedno sa svom potrebnom opremom. Stoga se uz Ewincher 2, težak 2,2kg, isporučuje kompaktna torbica za pohranu kako bi u nju stala manica, dvije baterije, 12V/220V punjač, zgodan „tobolac“ u kojemu se može držati u kokpitu kada nije u upotrebi, te korisnički priručnik.


Posebno dajemo naglasak da uz opremu bude, barem tijekom upoznavanja s Ewincher 2, uvijek pri ruci i korsinički priručnik. Naravno da smo Ewincher 2 počeli testirati na način da nismo ni otvorili knjižicu s uputama već smo samo ubacili bateriju, uključili ga i počeli isprobavati. Mada je sve vrlo intiuitivno posloženo brzo smo shvatili da bi ipak bilo pametno barem prolistati priručnik.
Skinuli smo aplikaciju, uključili bluetooth, te spojili pametni telefon s Ewincherom 2. To nam je omogućilo da putem aplikacije možemo provjeriti napunjenost baterije, opterećenje koje je prethodno nosio, te niz drugih informacija, kao i otkrilo niz mogućnost za podešavanje, poput maksimalne snage, punjenja, opterećenja... Naravno, sve ovo nije nužno jer je Ewincher 2 radi i potpuno neovisno o aplikaciji, ali nije loše imati informacije dostupnima, te se upoznati s mogućnostima koje imate na raspolaganju.

Ewincher2

Ova manica ima dvije tipke - prva, postavljena na "vrhovima prstiju" na rukohvatu, aktivira rad, dok druga, postavljena ispod gumba i stoga daleko od bilo kakvog slučajnog aktiviranja, mijenja brzinu ili, još bolje, smjer rotacije zupčanika. Dostupna su tri načina rada (električni, ručni i kombinirani), koja nude maksimalnu udobnost, preciznost, performanse i brzinu. Patentirani i vrlo učinkovit pogonski motor isporučuje 450 W snage i najveći okretni moment od 90 Nm. Ewincher 2 omogućuje upravljanje spinakerom od 160 m² pri vjetru od 15 čvorova, dizanje glavnog jedra na jedrilici od 45 stopa za oko minutu ili bez problema podigne člana posade težine 110 kg na vrh jarbola jedrilice od 55 stopa.

Tijekom jedrenja na Firstu 40.7 testni Ewincher 2 koristili smo za dizanje glavnog jedra, otvaranja genove, dizanje genakera, pa čak i za manevre priveza koji su, zahvaljujući ovoj manici, odrađeni kao od šale. Vjerujemo da smo postavili i zahtjevnija zadatke pred Ewincher 2, da bi ih odradio bez problema, uz činjenicu da uređaj ima zaštitu od pregrijavanja, pa bi, u slučaju ekstremnijih opterećenja stao, te nastavio s radnjom kada bi se ohladio na prihvatljivu radnu temperaturu.

Nakon cjelodnevnog jedrenja, uglavnom po laganom vjetru, izmjenjive litij-ionske baterije nominalnog napona 25,2V i kapaciteta 3.000 mAh izdržale su bez problema sva naša testiranja, kao i sve manevre tijekom regate. Primjetili smo kako je nakon pražnjenja baterija punjenje punjačem od 220V pojedine baterije trajalo oko sat i pol. Dan kasnije, nakon cjelodnevnog regatavanja, vezani u lučici bez spoja na 220V baterije smo punili preko 12V utičnice, te smo zabilježili otprilike isto vrijeme punjenja od sat i pol po bateriji.

Test ewincher 2Foto: Tihomir Steigl

Uslijed ne pretjerano zahtjevnih uvjeta na moru nismo imali prilike testirati vodonepropusnost Ewincher 2, no proizvođač je deklarirao standard zaštite IPX6.

Ewincher 2 dostupan je u dvije kombinacije boja – crno-bijeloj i žuto-sivoj.

Što se cijene tiče, ukoliko uzmemo u obzir da s cijenom od 2.300 eura, što je znatno niži iznos od postupka elektrifikacije pojedinog vitla, možete potpuno automatizirati svoju jedrilicu, pa je samim time Ewincher 2 u tu svrhu zaista prikladan izbor.

Na koncu moramo reći da je Ewincher 2 pouzdan, svestran i prikladan za raznovrsnu upotrebu. Izvrstan pri ograničenom broju članova posade, posebice kada jedrite u dvoje, jer znatno smanjuje napore posade pri izvođenju bilo kojeg manevra. Osim funkcija u kojima smo ga testirali, znamo da je još niz drugih s kojma ćete se sresti na brodu i gdje će vam dobro doći ovaj moćan pomagač.

 Više informacija možete dobiti na web stranicama proizvođača Ewincher.

Nautica portal