Upoznajte Code Zero!

Code Zero „iskrojen“ je prije otprilike 25 godina. Rođen je na Volvo Ocean Raceu još dok se zvao Whitbread-Around-the-World Race.

 

Code Zero QuantumsailsFoto: Quantumsails

Često ga nazivaju i Code sail. Code Zero ima karakteristike jedra uz vjetar, ali je klasificiran kao jedro niz vjetar. Često su građeni od najlona, dok neki proizvođači koriste teže, čvršće kompozitne materijale. Mnogo je stvari za koje mislimo da znamo o Code Zero jedru, od kojih mnoge nisu istinite ili, barem, nisu uvijek istinite.

Code Zero vodit će vas kroz više kutova vjetra od bilo kojeg drugog jedra na vašem brodu. Dodajte mu top-down furler i lakše ćete ga dizati i spuštati nego spinnaker. Regate u laganim, promjenjivim uvjetima idealne su da vam Code Zero donese onu malu, dragocjenu prednost koja se pretvara u minute ili čak sate prednosti na dužim regatama.

S obzirom da je za švedski X-Yachts važno podijeliti svo relevantno znanje o njihovim jedrilicama s mornarima koji plove na X-icama, u suradnji s profesionalnim moreplovcem Bouweom Bekkingom, izradili su niz od 7 kratkih videozapisa tijekom ljeta, dajući dobre savjete i trikove kako upravljati krstašima.

U ovoj epizodi Bouwe Bekking objašnjava Code Zero.

Nautica portal