Preživljavanje na moru: Nesreće se ne događaju drugima!

images

Sportsko društvo „Ocean“ i Hrvatski jedriličarski savez 14. i 15. prosinca u Zagrebu organiziraju još jedan tečaj sigurnosti i preživljavanja na moru

images Ma koliko bili iskusni na moru i u plovidbi, koliko god imali preplovljenih milja i koliko god vam se činilo da je vaš brod posve siguran i da se dobro ponaša i na teškom moru, ma koliko imali povjerenja u svoju procjenu vremenskih prilika, u brod, posadu i svoju snalažljivost u opasnim situacijama, i koliko god vam se činilo da na more izlazite uvijek dobro pripremljeni i opremljeni, nikada nemojte smetnuti s uma da se nesreće i havarije ne događaju samo drugima. Pomorska nesreća ne bira žrtve, svatko se od nas u takvoj situaciji može naći već sutra, a tada vam je šansa za preživljavanje značajno veća ukoliko ste za takvu situaciju dobro pripremljeni i ako točno znate što i kako treba napraviti da bi se štetne posljedice svele na najmanju moguću mjeru.

Upravo s tim ciljem Sportsko društvo 'Ocean' i Hrvatski jedriličarski savez 14. i 15. prosinca u Zagrebu organiziraju još jedan „Tečaj sigurnosti i preživljavanja na moru za jedriličare“, kojega vodi iskusni jedriličar Šime Stipaničev. Tečaj se provodi po pravilima International Sailing Federation (ISAF) Offshore Special Regulation Appendix G i traje ukupno 15 sati, od čega polaznici osam sati savladavaju teorijski dio nastave, a još sedam sati provode u praktičnoj nastavi na bazenu. Tečaj je namijenjen svim jedriličarima (bez obzira jesu li članovi HJS-a ili nisu) koji planiraju nastupati na odobalnim regatama kategorije 0, 1 i 2 prema ISAF OSR, ali i svima onima koji žele naučiti više o sigurnosti u jedrenju i plovidbi. Svaki polaznik dobiva potvrdu o položenom tečaju (ISAF Approved Personal Survival Techniques Training Certificate) koji na svjetskoj razini vrijedi pet godina, a nakon isteka potvrda se treba obnoviti.

Polaznici tečaja će u teroretskom dijelu nastave naučiti osnove održavanja sigurnosne i ostale opreme na brodu, sve o važnosti olujnih jedara kao sastavnog dijela brodske opreme i njihovoj pravilnoj upotrebi te važnosti redovnog praćenja vremenske prognoze i upozorenja meteoroloških službi o nadolazećim promjenama vremena, naučiti sve predradnje koje je potrebno učiniti kako bi se minimizirala šteta na brodu u oluji, te saznati kakve sve probleme mogu očekivati prilikom oštećenja ili gubitka pojedinih dijelova brodske opreme, ali i kako ih nadoknaditi rezervnom opremom. Naučit će također i nužne postupke skipera i posade u neverama, vladanje brodom u olujnom nevremenu, osnove traganja i spašavanja u slučajevima pada nekog od članova posade u more, sprječavanje hipotermije te posebno obavezu priskakanja u pomoć drugom plovilu u pogibeljnoj opasnosti, ali i važnost poznavanja komunikacijske opreme i komunikacijskih kanala putem kojih brod u opasnosti može zatražiti pomoć nadležnih službi. Posebna je pažnja u teoretskom dijelu nastave posvećena važnosti protupožarne zaštite na brodu, te pravilnog korištenja splavi i pojaseva za spašavanje, a dodatno znanje o upotrebi splavi i pojaseva polaznici tečaja će dobiti i na praktičnom dijelu nastave koji se održava u bazenu.

Više informacija o samom tečaju možete dobiti na stranici: http://www.adriaticocean.com/ISAF/

Prijave na tečaj:

http://tinyurl.com/d8d8b95

Zlatko Vodanović
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385.91.2345-068

Nautica Portal