Savjeti forumaša: Punjenje kompasa

Što učiniti ako iscuri tekućina iz sfere nautičkog kompasa, možemo li ga i kako sami ponovno napuniti i koju tekućinu koristiti?

Foto: Ilustracija

 

Može li se zamisliti pouzdana i sigurna plovidba bez brodskog kompasa? Svakome tko je makar i jedan dan proboravio na brodu odgovor na ovo pitanje posve je jasan. Većina standardnih brodskih kompasa – izuzmemo li one elektronske i moderne GPS sustave – proizvedena je prema istom principu, uz korištenje tekućine koja ispunjava sferu kompasa i čiji je osnovni zadatak kompenzirati ljuljanje koje može utjecati na točnost i preciznost kompasa.

 

No što učiniti ako tekućina iz sfere kompasa iscuri, a nismo u prilici istog renutka nabaviti novi uređaj? Kako si pomoći i što možemo sami napraviti kako bismo oštećeni i „suhi“ kompas makar i privremeno osposobili za upotrebu? Ako ste se ikada našli u ovakvoj situaciji dobro znate kako svaki korisni savjet zlata vrijedi, a odgovor na ovo pitanje dat će vam naši iskusni forumaši. Pročitajte i proučite zanimljivu i korisnu forumsku raspravu na temu punjenja brodskog kompasa i savjeta o tekućinama koje za tu svrhu mogu poslužiti ukoliko vam je originalna, tvornički preporučena tekućina nedostupna:

 

http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=4862.0

 

Nautica Portal