Ekspedicija Jabuka 2014: Od Rijeke do Splita pa pedalinom do Jabuke

Vitomir Maričić i Vedran Vukić kreću biciklom iz Rijeke za Split, a potom i pedalinom do Jabuke, gdje namjeravaju penjati njezinu sjevernu liticu

 

 

 

Foto: Vitomir Maričić

 

Tim ekspedicije Jabuka 2014 u sastavu Vitomir Maričić i Vedran Vukić namjerava biciklom stići iz Rijeke u Split, nakon čega će nastaviti put pedalinom sve do otoka Jabuka, gdje će penjati njezinu sjevernu liticu. Cijelim putem bit će u potrazi za atraktivnim lokacijama za penjanje, ronjenje na dah, slackline (hodanje po tankom uzetu) i još nekoliko sportova u prirodi, koje će, kao i našu obalu, pokušati promovirati u ovom projektu. S njima putuju i Petra Mrša i Tamara Dugandžija, snimateljice koje će atraktivne kadrove s puta uobličiti u dokumentarni film. Ekspedicija će se odvijati u periodu od 17. svibnja. do 1.lipnja, a konačna forma i plam ovisit će najviše o vremenskim uvjetima.

 

Nakon nekoliko vrlo aktivnih godina na planu putovanja, sporta, humanitarnog djelovanja i promocije istog, šarena kvarnerska ekipa koja se okuplja na web sajtu ekspedicija.net i istoimenoj FB stranici, nije se umorila, već naprotiv diže ponovo jedra u nove pobjede. Podsjetimo se, to su autori ekspedicija u Afriku, Australiju, Aziju, Rusiju, Južnu Ameriku, osvajali su vrhove noseći kofer, u odijelu i kravati, izvještavali s najvišeg bungee skoka na svijetu, ronili s velikim bijelm psinama, pisali iz najvećih pustinja, najviših gradova, na svašta smo od njih navikli. Ovaj put, u suradnji s već standardnim partnerom Udrugom Kocka iz Raba, otisnuti će se na, kako kažu, najneizvjesniju ekspediciju do sad.

 

“Želimo provjeriti koliko je vremena i znoja potrebno da se ispedalira cestom etapa Rijeka-Split, a zatim pedalinom otploviti do Jabuke i popeti se na njen vrh te time okruniti pustolovinu. Putem ćemo iskoristiti vrijeme da započnemo pustolovni 'peljar' naše obale bilježeći i testirajući lokacije za dws, slacklining, ribolov, ronjenje na dah, trailrunning, biciklizam, sportsko penjanje i ostale vrhunske aktivnosti u kojima je moguće besplatno uživati na našoj obali. S obzirom na atraktivnost i bogatstvo naše obale, pokazat ćemo da ovakav 'peljar' mogu ograničiti jedino nedostatak kreativnosti ili volje samih protagonista. Imamo silnu volju za ovaj projekt i jedini faktor koji ga može preoblikovati ili odgoditi je vrijeme, čiju nepredvidivost moramo poštovati” ističe Vitomir Maričić, voditelj projekta.

 

Po uzoru na ranije projekte, koji su rezultirali popularnim dokumentarcima, koji su plasirani u finala nekoliko festivala, i ovaj projekt trebao bi završiti dokumentarnim filmom. Snimateljice i fotografikinje su Petra Mrša i Tamara Dugandžija, obje mlade, ali vrlo iskusne i priznate u svojoj struci, što bi moralo garantirati da će prezentacija ovog projekta biti na jednom vosokom nivou. “Da bi jedinstven pokušaj gusarenja iskustva pedalama po Jadranu ostao kvalitetno dokumentiran, u stopu nas prati mlada i kreativna, ali i iskusna, profesionalna ekipa fotografa i snimatelja. Svi zajedno ćemo proizvesti dokumentarni film koji prati razvoj pustolovine, misli, gladi, probleme, padove i naravno uspone u nekim od najljepših dijelova Jadrana. Možda je ovaj film onaj poticaj koji nekima fali da se otisnu od obale i krenu ploviti na svojim idejama. Naši raniji filmovi su motivirali ljude da se otisnu na daleka putovanja, nadam se da će ovaj motivirati neke da u svojim istraživanjima ne zanemare Hrvatsku, koja može stvarno mnogo toga ponuditi” kažu autori projekta.

 

Uz Vitomira Maričića, inicijatora ovog projekta, pedale bicikle i pedaline okreće i Vedran Vukić, koji je nedavno stigao iz Kanade, gdje je također bio okupiran sportovima u prirodi i gdje je također bio sponzorirani sportaš. “Super bi bilo ovako nešto organizirati u Kanadi, teško je reći što bi to bilo, Kanada je poprilično velika, ali ovakvo nešto napraviti u British Columbiji bio bi spektakl, podrška javnosti bi bila puno veća, sponzori da ne pričam. Tamo je outdoor sport na jednom daleko višem nivou. Hrvatska pomalo ide u tom smjeru. Nadam se da je ovo još jedan korak naprijed” objašnjava Vukić.

 

Svi zainteresirani mogu pratiti razvoj događaja na web i FB stranicama ekspedicija.net inicijative, koja u suradnji s Udrugom Kocka s Raba ima već podosta atraktivnih projekata za mlade unutar i izvan granica Hrvatske. Koliko je to aktivna grupa govori podatak da nakon povratka s Jabuke u malo izmjenjenom sastavu kreću u Aziju na 7000 metara visoki Khan Tengri u novu ekspediciju i novo putovanje. “Svakako će ovo biti zanimljiva godina. Podigli smo novi boulder, postavili nova penjališta, primili i neke nagrade. Svake godine se selimo po kontinentima i pokušavamo što više toga prenijeti ljudima koji nas prate u nadi da ćemo ih izmotivirati da i sami krenu za svojim željama. Filmovi tu jako dobro prolaze. Ova godina nastavlja istim tempom, ako ne i jačim i hvala Oakleyu, Giantu, DiveINu, Montelektru, Olympusu i ostalima što nas prate, jer nam je prava oprema iznimno važna. Nadam se da ćemo i ove godine imati sreću i opravdati očekivanja koja smo si stvorili dosadašnjim radom” kazao je na kraju Vitomir Maričić.

 

Vitomir Maričić / ekspedicija.net