Rijeka domaćin Foruma pomorskih muzeja Mediterana

Uz Forum, Rijeka je domaćin i Kvarnerskog festivala mora „Fiumare“, a obje manifestacije zajedno tvore Prvi festival pomorske baštine Mediterana

 

Foto: Novi list

 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci od 28. do 31. svibnja održat će se 20. forum pomorskih muzeja Mediterana na kojem će sudjelovati tridesetak izlagača iz Italije, Slovenije, Španjolske, Francuske i Hrvatske. U isto vrijeme u Rijeci se održava i treći Kvarnerski festival mora Fiumare, a dvije manifestacije zajedno tvore Prvi festival pomorske baštine Mediterana, u sklopu kojeg će se održati niz programa među kojima su i dvije izložbe koje se u četvrtak otvaraju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, te Muzeju grada


   

Muzej grada Rijeke u 19 sati otvara izložbu »More, kamen, grad« koja je u smanjenom opsegu već gostovala u Crnoj Gori, Vojvodini i Zagrebu, ali je riječka publika do sada nije imala priliku vidjeti. Izložba obuhvaća šezdesetak slika, primorskih pejzaža, marina i veduta koje su nastale u rasponu od kraja 19. do druge polovice 20. stoljeća. Autori su uglavnom domaći slikari, uz nekoliko stranaca koji su posjetili ove krajeve. Prema riječima kustosice Jelene Dunato, ova je izložba jedinstvena prilika da publika vidi najbolji dio Likovne zbirke Muzeja grada, budući da je riječ o muzeju bez stalnoga postava.


 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u 19. 30 sati slijedi otvorenje izložbe »Riječko brodarstvo 20. stoljeća« koja donosi pregled razvoja riječkih brodarskih kompanija od kraja 19. do pred sam kraj 20. stoljeća. Prema riječima autora Nikše Mendeša izložba je podijeljena u dvije tematske cjeline, od kojih prva kreće gradnjom parobroda »Hrvat« 1872. godine koji je riječke brodovlasnike potaknuo da se okrenu gradnji parobroda i osnuju društvo Ungaro-Croata iz kojeg će kasnije nastati Jadrolinija. Ova cjelina završava međuratnim razdobljem, a druga se odnosi na razdoblje nakon Drugog svjetskog rata i obnavlja sjećanje na Jugoliniju koja je bila temelj i nositelj razvoja brodarstva od 1949. do 1990. godine, nakon čega postaje Croatia-line i pod tim imenom posluje do kraja idućeg desetljeća. Izložbu je vizualno osmislila Veronika Uravić Čolak, a unutar postava osmišljen je i kutak za djecu koja će kroz interaktivan pristup imati mogućnost istražiti dijelove broda. Uz katalog izložbe, bit će ponuđeni i prigodni suveniri, majice i šalice.

 

Dvadeseti forum pomorske baštine Mediterana otvara se sutra u 9 sati, a glavne teme skupa vezane su uz okoliš, jezik, migracije i mediteransku prehranu. Skup je otvoren za javnost, ali nema službenog jezika niti osiguranog prijevoda, pa će svi izlagači govoriti svojim jezikom, a organizatori računaju da će se Mediteranci uspjeti sporazumjeti. I Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Muzej grada Rijeke imat će 4. lipnja Dan otvorenih vrata, s besplatnim ulazom za posjetitelje do 20 sati.

 

Novi list