Đir od tristotinjak milja Elanom19

images


S Foruma preosimo izvještaj o putovanju od cca 300 nautičkih milja Elanom 19. images "I ove godine mali elan napravio krug po moru, u grubo oko 300nm.

Prošle godine došli smo do V.Luke, Visa, Biševa, Sveca, ove godine plan je bila Korčula, Mljet, Lastovo, ali nije bilo sve po planu, tj previše smo se opustili, ali po redu..
Dan 1, nedjelja, 27.05, dolazak u Pirovac u rano jutro, pripreme za prebacivanje elana u more, do ručka sve gotovo, Elan veselo u vodi, montirali jarbol, ugradio windex 10, led lampicu na vrh jarbola, sve zategnuto kako treba, kupujemo kruh i vodu i krećemo zaTisno, kasnimo na most, ali i tako imao posla u Kapetaniji pa moramo čekati jutro..

Dan 2, ponedjeljak 28.05. Tisno, rješavam kapetaniju, tj ostavio papire da mi naprave novu dozvolu, jer je jedrilica bila registrirana prije u Rijeci.. obavljam sve na brzinu, kupujemo još neke sitnice i krećemo u 9 nakon dizanja mosta, odmah nakon toga, penta počinje čudno raditi, na malim se okretajima guši, na visokima radi ali čudno, pripisujem to starom gorivu, prebacujem na novo ali se penta sasvim ugasi, ima vjetra i dižemo jedra, sve si mislim da je gorivo i ne brinem previše, cilj je bio Drvenik ili tako štogod, tj do kuda nas vjetar donese, pada večer, maestral pojačava, odlučujemo se za Drvenik, spuštam pentu, pokušavam upaliti, ali ništa, ne trza, tj upali pa se odmah ugasi.. lagana neugoda, vjetar još pojačava, idemo 5-6 čvorova sa maestralom u leđa, samo s glavnim jedrom, odustajem od Drvenika, i pokušavamo doći do uvale Krknjaši, jer je zatvorena od maestrala.. ulazimo ko profesionalci, bez motora, bacamo sidro, i na brzinu pregledam motor, svjećice pune goriva, dakle nešto s karburatorom ne valja, rastavljam ga ali ništa ne primjećujem, pada mrak i odlučujem to ostaviti za sutra. Svakakve ideje padaju na pamet, od toga da skinemo pentu pa nekako do splita u tohatsu servis, pa do toga da prekinemo putovanje i organiziramo šlepanje u Pirovac.. - Napravili malo više od 35 nm.

Dan 3, utorak 29,05 ponovo rastavljamo karburator, sve izgleda ok, sastavljamo, pokušavamo, ista stvar, malo proradi i ugasi se, svjećice natopljene gorivom, razmišljam da bi tu trebalo biti nešto sa pumpom goriva ili plovkom, opet rastavljam i primjećujem da na mjestu gdje se osovina drži za plovak ima pukotina, u glavnom plovak može više prema gore kada motor radi i više goriva propušta tj ne zatvori nego preljeva kako bi se stručno reklo, vadim cijano lijepilo i čini se ok, veći problem je u tome što sam vidio da plovak preljeva pa sam pokušao sam podesiti nivo plovka, sastavljamo sve, motor radi, ne baš kao prije ali radi, i odluka je da se ide dalje.

Dižemo jedra i uz solidan vjetar grabimo prema Hvaru, vjetar ubrzo prestaje, krećemo na motor, na nebu se navlače crni oblaci, ponovo počinje vjetar, jedrimo do kiše, kao stari motoristi ponesli smo kišna moto odjela, sasvim nepropusno a uz tijelo tako da se lako kreće po jedrilici u tome, oprao nas jedan oblak, nakon njega predivna duga, do večeri dolazimo do otočića Šćedro, uvala ima tri kraka, uvlačimo se u srednji ispred nekog restorana koji još ne radi, napravili 35,5 nm što na motor što na jedra.

Dan 4, srijeda 30.05 krećemo sa Šćedra put Korčule, prvo na vjetar , čim smo došli do krajnje točke otočića, vjetar prestaje, palimo motor i lagano ispod tende vozimo prema Korčuli, negdje na pola puta počinje vjetar, što smo bliže Korčuli vjetar pojačava, vozili smo samo na spinaker, već sam se zabrinuo kako ću ga skinuti, ali odradili smo to bez problema, ulazimo u luku, tj stajemo na par minuta kupiti kruh, i nešto za salatu, nastavljamo dalje, veseli radi vjetra, ali čim smo zakrenuli prema Mljetu vjetar staje, tj oslabio tako da smo opet uz pomoć spinakera lagano ispod tende krenuli prema Mljetu, odluka je da ne idemo u glavnu luku Pomena nego par uvala dalje u uvalu Polaće, tu primjećujem i da gps čudno pokazuje, tj da vozimo po kopnu na ulazu u tu uvalu, isto tako da smo usidreni bar pedesetak metara na kopnu, razlog tome sam tek kasnije skužio, izgleda da kod prebacivanja karata iz garminovog Mapsource programa nisam obuhvatio sve karte, tj prije dvije godine kada sam postavljao karte nisam računao da ću ići tako daleko s jedrilicom. - 38,5nm

Dan 5, četvrtak 31,05 prvo nam je ideja bila proći sa gornje strane Mljeta pa se lagano spustiti prema Dubrovniku , tj do kuda god bude vjetar gurao, krećemo ali vjetar točno u pramac, križamo, lijepo jedrimo ali ne pomičemo baš puno prema cilju koji smo si postavili, vjetar posustaje, pa palimo makinu i do večeri dolazimo do Saplunare.. e kada smo to vidili, odlučili ostati koji dan, plaža prekrasna, puno bolje nego na slikama izgleda. - Napravili 24,3nm.

Dan 6, petak 01.06 odlučujemo ostati cijeli dan na plaži, guštamo i kupamo se, voda topla, nigdje nikoga, plaža ko iz snova, na večer dolaze uglavnom jedrilice, i vežu se za bove, koliko sam skužio tada se treba ići na večeru u restoran pored plaže, tj. na taj se način to plaća - 0nm.

Dan 7, subota 02,06, gledao sam prognozu i najava je bila za jugo, dosta jako, tako da priča s Dubrovnikom definitivno otpada, odluka je da se krene prema natrag pa do kuda stignemo, izlazimo iz uvale i počinje r&r valovi takvi da dok idem s pramcem na njih, pramac sasvim utone u more , između dva vala ne vidimo horizonta, dižemo jedra, vjetar točno u krmu, flok na drugu stranu učvršćujem sa tangunom od spinakera i letimo prema sjevernoj strani Mljeta, držimo stalno 5-6 čvorova, jugo se tek zagrijava, valovi dok jedrimo se puuuno manje osjećaju ali sve jedno moj mornar prazni želudac preko ograde, tako da sve moram sam, odluka je da ne idemo dalje, nego se sakrivamo u Pomeni, tj na dosta skrovitom mjestu, par m od obale jer je poprilično duboko, odmaramo i kupamo, po prognozi sutradan jugo još jači .. pitanje je da li krenuti dalje ili ne... - Napravili 22,5nm.

Dan 8, nedjelja 03.06, nije se činilo da jako puše, krećemo prema Korčuli, to nam je blizu pa će mo odlučiti da li i demo dalje ili ne, držimo stalno 6-7 čvorova i s lakoćom dolazimo do Korčule, obavljamo trgovinu, par slikica, kupanje i idemo dalje, bez floka samo s glavnim jedrom, ne kratimo, kormilo sluša savršeno.. kako se odaljavamo od Korčule tako jugo pojačava, glisiramo prema Šćedru, idemo opet na isto mjesto, ali ovaj puta s južne strane otoka obilazimo, kako pada sunce tako i jugo pada, dižemo i flok i dolazimo na već poznato mjesto. - Napravili 40,2nm.

Dan 9, ponedjeljak, 04.06, prognoza opet jugo, e a sada i olujno, ali uvjereni u ne točnost od proteklih dana odlučujemo krenuti bar do Hvara. samo glavno jedro i ludo letimo, više glisiramo nego jedrimo, mali elan postavio rekord po gps-u max zabilježena brzina 9.4 čv, iza Hvara hvata nas baš dosta vjetra, ali cijelo vrijeme ravno u krmu, valova ima dosta ali koriste nam za surfanje, brzina konstantno 7-8 čvorova.. cilj je Drvenik, ovaj puta na jedra do pred ulaz u zaljev, počinje lagana kišica, Drvenik nekako tužno izgleda, sve neregistrirani auti, dosta zapušteno, razbijene i razvaljene kuće odmah od trajekta na lijevo,, smazano more, nije mi se svidilo... - Taj dan napravili 37,9 nm.

Dan 10, utorak 05,06 polazak s Drvenika, na motor do Malog Drvenika, počinje lagani maestral, mučimo se i kada smo već namjeravali odustati, počinje puhati kako se spada, a kasnije i malo više nego smo htjeli, cilj je bila uvala Zečevo, tamo ima visoki mol na dnu zaljeva, a planirao sam spustiti jarbol i popravit svijetlo na vrhu, sve je to lakše kada je jedrilica krmom zavezana za viši mol. Križamo, dosta van moram da bi uspio u pravcu do Zečeva, pojačava maestral i pramac opet pokriven sa valovima, i mi mokri sasvim, ali jedrenje je bilo baš onako kako treba, na nož i do kraja  .. dolazimo do rta Zečevo , na ulazu gužva, vraća se puuuno čartera i muče muku sa maestralom koji u tom zaljevu oko marine Kremnik stvara poprilične valove i dosta puše, čarteri pokušavaju zarolati jedra, neki uspijevaju neki ne pa voze na vjetar između ovih što dolaze, bilo je strava to za gledati.. na bivšem vojnom molu se ne možemo vezati, valovi su pre jaki, mislim da ne bi preživili tu noć u jednom komadu,, ali prije tog mola ima jedna uvala sa poluotokom na kojem su znakovi , privatno, oštar pas itd, ima i lijepi mol zaklonjen, more dovoljno duboko, odlučujem riskirati, znam da ne može biti privatno vlasništvo sve do mora, spremni smo bili suočiti se sa ogromnim psom, pripremili zadnje konzerve klope i špeka da ga umirimo ako podivlja,, bojažljivo se vežemo i iščekujemo da dođe zvijer, a kad ono dođe umiljata mačkica,, nije nam dala mira, stalno je dežurala pored veza i čekala da joj dobacimo nešto za jesti... - Taj dan napravili 21,2nm.

Dan 11, srijeda 06,06, krenuli iz Zečeva, vjetra nema , idemo na motor plan je bio neka uvala oko Tisnog, ali primijetili da nam fali osnovnih životnih namirnica pa krećemo u Vodice, pa iz Vodica na motor sve do jedne zgodne uvalice koja je inače preko sezone napunjena i s bovama za privez.. - Taj dan napravili ok 21 nm sve na motor.

Dan 12, četvrtak 07,06 u Tisnom u kapetaniji podižem novu plovidbenu dozvolu, cijelo ovo vrijeme smo plovili bez originalne dozvole, imao sam samo fotokopiju stare, tu u biti naše putovanje prestaje i počinju muke sa pentom, na izlasku iz Tisnog potpuno prestaje raditi, dolazimo do Pirovca na jedra, počelo jugo, ne mogu pristati bez motora, bacamo sidro i po neznam koji put rastavljam karburator, opet podešavam plovak, motor radi ali nemirno i ne na malom gasu, vežemo se u Pirovcu ali smo dan pre rano došli, odlučujemo se vratiti u jednu uvalu prije Pirovca, preko puta otoka Mojster, u dnu uvale kamp i mirno more, a van zaljeva jugo pojačava.

Dan 13, cijeli dan se izležavamo i kupamo, i čekamo da jugo prođe, ali na prognozi je da će još jačati, malo me to brine, u pirovačkom kanalu ne napravi jako velike valove ali puše dosta jako..

Dan 14, krećemo prema Pirovcu, motor radi nemirno, kada spustim gas, želi se ugasiti, vjetar je već popriličan i dosta vala ima, vidim da tako nećemo do luke doći, ispred Pirovca ima hotel i oni imaju svoj mol, zaklonjen od juga, podižemo kobilicu i pristajemo uz mol, naravno da se motor ugasio prije nego smo pristali, ali taman da se zavežemo,, penta odbija sve pokušaje da se pokrene, , na 100 muka, zovem ženinog rođaka iz pirovca i sa njegove barke skidamo pentu, montiramo na jedrilicu u nekako se uspijem probiti do luke i vežemo se i to je to.. Ovo zadnje je zagorčalo cijelu priču, ali bez izazova bilo bi monotono.

Uglavnom napravili po GPS-u 280 nm, još bar 10-15 koje nisu tu zabilježene jer nije bila navigacija cijelo vrijeme upaljena. Ovaj put nije bilo video uratka mislim da bi prošli bilo teško nadmašiti.

Potrošili jedan tank od 20 lit benzina, ok 70 lit vode, klope onako od oka za 700 kna, namaze, salate, tijesta itd., režim s klopom je bio jako jaki doručak, pa ništa do kraja dana tj. večera je bila tek nakon što bi se vezali..

Nikakvih problema osim toga s motorom, i da, sada se sjetio, otpala nam strelica na pokazivaču, windexu, sasvim je nov bio, ne znam da li sam ja baš takve sreće, i da li ima to smisla reklamirati, možda napišem mail proizvođaču, tek da mi bude srce na mjestu.

Eto... pozdrav svima!"

by janko_ka

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

Komentirati možete u temi.